Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο σχέδιο νόμου το οποίο βάζει σε τάξη τη αγορά διαχείρισης – απαίτησης των κόκκινων δανείων.

Μετά τις αρρυθμίες, και ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι της ενημέρωσης των οφειλετών, το νομοσχέδιο φέρνει αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των funds. Δηλαδή, μέσω πλατφόρμας θα μπορούν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Το υπουργείο αναμένεται να δώσει χρόνο στις εταιρείες προκείμενου να γίνουν οι προσαρμογές των συστημάτων σχετικά με την ενημέρωση.

Δάνεια: Καλύτερες ρυθμίσεις με μεγαλύτερα κουρέματα μέσω του νέου εξωδικαστικού

Το σχέδιο, θα ενσωματώσει, επίσης, την κοινοτική οδηγία 2167/2021, η οποια τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στο Mega για τους μεσίτες πιστώσεων για τα κόκκινα δάνεια εκτός τράπεζας.

«Μέσα στο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει και μια πρόβλεψη για την επέκταση λειτουργίας των λεγόμενων εταιρειών παροχής πιστώσεων. Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες με έδρα υποχρεωτικά την Ελλάδα, που θα εποπτεύονται πάρα πολύ στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν την δυνατότητα να παρέχουν πιστώσεις σε πολίτες, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με συγκεκριμένους όρους και υποχρεώσεις. Δεν είναι funds, είναι ανώνυμες που εδρεύουν στην Ελλάδα που έχουν κύριο σκοπό να παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πιστώσεων στην ουσία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τους βοηθούν να αναχρηματοδοτήσουν επίσης τα δάνεια», είπε αρχικά.

«Ήδη από το 2014 υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά μόνο για καταναλωτικά δάνεια. Εμείς με τον νόμο που φέρνουμε δίνουμε τη δυνατότητα σε τέτοιες επιχειρήσεις να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάνεια, με αυστηρές προϋποθέσεις, δίνοντας λύση σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και ζητούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης. Είναι ανταγωνιστικό επιτόκιο του τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά. Είναι ευέλικτες οι εταιρείες για να παράσχουν πιστώσεις σε κάποιες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είχαν προβλήματα πληρωμών στο παρελθόν και μπήκαν στον Τειρεσία», πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος.

«Στενός κορσές» στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δάνειων

  • Υποχρέωση αναλυτικής ενημέρωσης
  • Απαγόρευση παρενόχλησης
  • Πρόστιμα έως 500.000€ και ανάκληση άδειας
  • Το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό
  • Κούρεμα έως 28%
  • Σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια
  • Αυτόματη αποδοχή των αιτήσεων των ευάλωτων
  • Δάνεια από μη τραπεζικούς οργανισμούς
  • Καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά από μεσίτες πιστώσεων
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία