Η αναστάτωση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ανησυχίας για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αλλά και στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία δημιουργεί στην ελληνική αγορά η προσδοκία για αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P σήμερα το βράδυ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,33% και βρίσκεται στις 1.174,72 μονάδες με τον τζίρο στα 12,7 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 2,7 εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακές απώλειες 0,08%, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντική  άνοδο κατά 0,53%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Αντιστάσεις

Η αγορά δείχνει επί του παρόντος ότι αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις: οι ευρωπαϊκές αγορές βουλιάζουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα σχόλια του επικεφαλής της Fed και ενισχύονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,7%, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση με πτώση 1,5%, ακολουθούμενες από τα είδη οικιακής χρήσης, που υποχώρησαν 1,3%. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καταγράφουν μικρή άνοδο 0,2%.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,53% στις 7.459,42 μονάδες, ο γερμανικός DAX διαμορφώνεται στις 14.866,82  μονάδες με απώλειες 1,19% και ο CAC40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 1,27% στις 6.833,77.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αναγνώρισε τα πρόσφατα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού , αλλά δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «αποφασιστική» στη δέσμευσή της για υποχώρηση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Ο Πάουελ δεν καθόρισε μια συγκεκριμένη πορεία πολιτικής, αλλά δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια.

Η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην τελευταία της συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά σηματοδότησε μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται επίσης η σημερινή συνάντηση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, στην οποία  θα συζητηθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών