Δύο μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ. Περίπου 15 μίλια δυτικά της ισραηλινής πόλης Άσκελον και εντός της εμβέλειας των πυραύλων της Γάζας, η εξέδρα Ταμάρ εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ.

Παράλληλα, όμως τροφοδοτεί τον ταλαιπωρημένο, και ζωτικής σημασίας, τομέα φυσικού αερίου της Αιγύπτου.

«Το πιο άμεσο τρέχον αποτέλεσμα είναι για την Αίγυπτο», υποστήριξε στο The Hill η Μπρέντα Σάφερ, ειδική σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στο US Naval Postgraduate School.

«Τρόμος» στο Ισραήλ με το κοίτασμα Ταμάρ – Γιατί αποφάσισε αναστολή παραγωγής

Και ήδη οι πρώτες επιπτώσεις είναι εμφανείς…

Όπως γράφει το Reuters, ένα δεξαμενόπλοιο που επρόκειτο να φορτώσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε τερματικό σταθμό στην Αίγυπτο, παρέμεινε έμεινε άδειο και εκτράπηκε σε άλλο λιμάνι, καθώς έχουν σταματήσει οι ροές από τον ισραηλινό αγωγό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της LSEG Olumide Ajayi, ο οποίος επικαλέστηκε δεδομένα ναυτιλίας, το δεξαμενόπλοιο Seapeak Catalunya άλλαξε πορεία από το εργοστάσιο Idku LNG της Αιγύπτου και τώρα κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις LNG Arzew της Αλγερίας.

Το κοίτασμα Ταμάρ

Η Chevron έκλεισε το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα και ανέστειλε τις εξαγωγές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EMG , ο οποίος εκτείνεται από το Άσκελον στο νότιο Ισραήλ στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ για να καλύψει μέρος της εγχώριας ζήτησης και επομένως οι περικοπές του αγωγού σημαίνουν ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο για εξαγωγές LNG, ανέφερε ο Ajayi. Και πρόσθεσε, ότι από την αρχή του έτους το 50% των αιγυπτιακών εξαγωγών έχει πωληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων LSEG.

Ωστόσο, η χώρα δεν έχει εξάγει LNG από τον Ιούλιο εν μέσω υψηλής εγχώριας ζήτησης αυτό το καλοκαίρι και επρόκειτο να επαναλάβει τις εξαγωγές αυτόν τον μήνα.

Η Αίγυπτος εισάγει περίπου 7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ετησίως φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Rystad Energy.

Το Ισραήλ παρήγαγε πέρυσι περίπου 21,92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τρία κοιτάσματα: το Tamar, το μεγαλύτερο Λεβιάθαν και ένα μικρότερο κοίτασμα που
ονομάζεται Karish-Tanin, σύμφωνα με την επισκόπηση του τομέα φυσικού αερίου του 2022 που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι περίπου το 58% εξυπηρετεί τις εγχώριες ανάγκες του Ισραήλ, ενώ το 15,5% εξήχθη στην Ιορδανία, μέσω δύο αγωγών στο Βορρά και στο Νότο. Το υπόλοιπο
26,5% πήγε στην Αίγυπτο, ένα μικρό ποσοστό μέσω της Ιορδανίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMG).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια