Μπορεί ο βασικός πληθωρισμός να υποχωρεί στην Ευρώπη, ωστόσο οι τιμές του ελαιολάδου συνέχισαν να αυξάνονται, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος των κορυφαίων πιάτων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τον Σεπτέμβριο οι δείκτες Pizza και Paella του Bloomberg, οι οποίοι υπολογίζουν πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα ιταλικά και τα ισπανικά νοικοκυριά σε υλικά για να φτιάξουν τα επώνυμα αυτά μεσογειακά πιάτα, αυξήθηκαν κατά 8,2% και 20,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα ποσοστά αυτά είναι πολλαπλάσια του συνολικού πληθωρισμού στις δύo χώρες, που διαμορφώθηκε στο 5,6% στην Ιταλία και στο 3,3% στην Ισπανία. Τα ιταλικά και τα ισπανικά σπίτια πλήρωναν επίσης περισσότερα για λαχανικά.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το κόστος του ελαιολάδου: Στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η Ισπανία σημείωσε ακόμη μεγαλύτερο άλμα 67%.

Μαθητές και… κατάδικοι στο μάζεμα της ελιάς – Πώς πολεμά η Ευρώπη την έλλειψη εργατών

Περιορισμός στην κατανάλωση

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του. Η Ευρώπη φιλοξενεί τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και είναι τεράστιος καταναλωτής. Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, αφού η ξηρασία πλήγωσε τη συγκομιδή σε βασικούς καλλιεργητές. Τα παράσιτα και οι ασθένειες έχουν αναπτυχθεί καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Το κόστος των τροφίμων υπήρξε κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης κόστους τροφίμων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα άλλαξε ελάχιστα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα φθηνότερα φυτικά έλαια, καθώς οι συγκομιδές ηλίανθων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι καλλιέργειες φοίνικα στη Νοτιοανατολική Ασία μείωσαν τις τιμές σχεδόν κατά 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται