Οι παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών έξυπνων κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο του 2023, το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται πτώση, αλλά αυξήθηκαν κατά 2% από τρίμηνο σε τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Market Pulse της Counterpoint.

Οι όγκοι μειώθηκαν σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης. Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ειδικά η θετική απόδοση τον Σεπτέμβριο, παρά την έλλειψη πωλήσεων μιας ολόκληρης εβδομάδας των νέων iPhone, είναι πιθανότατα σημάδι θετικών ειδήσεων στο μέλλον.

Για πόσο καιρό παραμένει ασφαλές ένα παλιό τηλέφωνο;

Σε επίπεδο εταιρειών, η Samsung συνέχισε να ηγείται της παγκόσμιας αγοράς, κατακτώντας το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο. Η νέα γενιά αναδιπλούμενων συσκευών έλαβε μικτή ανταπόκριση, με το Flip 5 να ξεπερνά το αντίστοιχο του ανταγωνισμού κατά σχεδόν διπλάσια. Ωστόσο, τα μοντέλα της σειράς Α της Samsung παρέμειναν ηγέτες της αγοράς στις μεσαίες ζώνες τιμών.

Η Apple ήρθε στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 16% παρά την περιορισμένη διαθεσιμότητα της σειράς iPhone 15 , η οποία έχει λάβει καλή υποδοχή μέχρι στιγμής.

Τα κινεζικά brands Xiaomi , OPPO και vivo ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, με τις τρεις να σημειώνουν πτώση σε ετήσια βάση. Το τρίτο τρίμηνο, όλες αυτές οι μάρκες εργάστηκαν για να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε βασικές αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ συνέχισαν να επιβραδύνουν τις επεκτατικές προσπάθειες σε αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, οι Honor, Huawei και Transsion Group κέρδισαν μερίδιο και ήταν από τις μόνες μάρκες που κατέγραψαν ανάπτυξη σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Η Huawei αναπτύχθηκε λόγω της κυκλοφορίας της σειράς Mate 60 στην Κίνα, ενώ η ανάπτυξη της Honor βασίστηκε στις ισχυρές επιδόσεις στο εξωτερικό. Τα brands της Transsion συνέχισαν να επεκτείνονται, ενώ επωφελήθηκαν επίσης από την ανάκαμψη στην αγορά της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (MEA).

Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν η μόνη που κατέγραψε ανάπτυξη σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, λόγω των βελτιώσεων στους μακροοικονομικούς δείκτες. Οι πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Νότια Κορέα, κατέγραψαν απότομη πτώση.

Οι μελλοντικές εκτιμήσεις

Ωστόσο, η Counterpoint εκτιμά ότι οι περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές θα αναπτυχθούν το 4ο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της καθυστερημένης επίδρασης της κυκλοφορίας του iPhone.

Μετά από έναν δυνατό Σεπτέμβριο, η εταιρεία στην εκτίμησή της αναμένει ότι η δυναμική θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας με τον πλήρη αντίκτυπο της σειράς iPhone 15 μαζί με την άφιξη της εορταστικής περιόδου στην Ινδία, ακολουθούμενη από την εκδήλωση πωλήσεων 11.11 στην Κίνα και τελειώνοντας με την Χριστουγεννιάτικη περίοδο και τις προσφορές για το τέλος του έτους σε όλες τις περιοχές. Το 4ο τρίμηνο του 2023, αναμένεται ότι η αγορά θα σταματήσει το πτωτικό σερί σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η αγορά αναμένεται να κινηθεί πτωτικά για το σύνολο του 2023, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, κυρίως λόγω της αλλαγής στα πρότυπα αντικατάστασης συσκευών, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες αγορές. Συγκεκριμένα, η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών πριν από την παγκόσμια αγορά και η ανάπτυξη εμπορικών σημάτων εκτός της πρώτης πεντάδας υποδηλώνουν τη μεταβαλλόμενη δυναμική αλλά και τις ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά smartphone, καταλήγει στην ανάλυσή της η Counterpoint.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης