Η Ελλάδα, ως γνωστόν διεκδικεί πλήθος συλημένων και λεηλατημένων αρχαιοτήτων από διάφορες χώρες, με προεξάρχουσα διεκδίκηση τα γλυπτά του Παρθενώνα. Οπότε κάθε φορά που αποφασίζεται νομικά να επιστραφούν αρχαιότητες σε όποια χώρα απ’ την οποία πάρθηκαν, αυτό φέρνει πιο κοντά την δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων.

Η τελευταία υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η επιστροφή στην Ιταλία 19 λεηλατημένων αρχαιοτήτων αξίας σχεδόν 19 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από απόφαση του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν. Η τελετή επαναπατρισμού έλαβε χώρα στο ιταλικό προξενείο στη Νέα Υόρκη στις 10 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που επιστράφηκαν είναι ένα κορινθιακό χάλκινο κράνος του 6ου αιώνα μ.Χ., μια επιχρυσωμένη χάλκινη πλάκα του 1ου αιώνα μ.Χ. που απεικονίζει μια θρησκευτική τελετή του Διονύσου και μια πλάκα από το 350 περίπου π.Χ. από την Απουλία που απεικονίζει τον θεό Έρωτα.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα βρίσκονται στο επίκεντρο πολλαπλών συνεχιζόμενων ερευνών εμπόρων αρχαιοτήτων που έχουν λεηλατηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Εισαγγελέα. Μεταξύ αυτών είναι ο διαβόητος έμπορος έργων τέχνης Ρόμπιν Σάιμς που βρίσκεται υπό έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για διακίνηση αγαθών, καθώς και ο εκλιπών έμπορος Τζερόμ Άισενμπεργκ και κατ’ επέκταση οι Royal-Athena Galleries που διηύθυνε.

Αρκετές λεηλατημένες αρχαιότητες κατασχέθηκαν από το Σάιμς, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων 266 αντικειμένων που επιστράφηκαν επίσης στην Ιταλία. Από το 2017, ο εισαγγελέας του Μανχάταν έχει ανακτήσει 125 λεηλατημένα αντικείμενα από τις γκαλερί Royal-Athena.

Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά αξιοσημείωτων επιστροφών αρχαιοτήτων από τότε που ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανέλαβε τη θέση του πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε, το γραφείο έχει επιστρέψει περισσότερα από 275 αντικείμενα στην Ιταλία και περισσότερα από 1.000 αντικείμενα σε 27 χώρες. Αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια των ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο ελληνοαμερικανός βοηθός εισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος, Διευθυντής της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων και Ανώτερος Δικαστικός Σύμβουλος, επέβλεψε τις έρευνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή