Λίγες χώρες έχουν ζήσει τόσο έντονες και τόσες πολλές χρεοκοπίες όσο η Αργεντινή, μια χώρα τόσο πλούσια σε πόρους αλλά φτωχή σε οικονομικά αποτελέσματα που έχουν προκαλέσει πληθωρισμό που ξεπερνά το 130%, συνεχείς υποτιμήσεις του πέσο -του οποίου η επίσημη ισοτιμία φτάνει το 350 προς το δολάριο και η ανεπίσημη το 1.030- λιτότητα, φτώχεια σε ποσοστό 40% και διάχυτη απογοήτευση ειδικά στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Ο Χαβιέ Μιλέι

Όλα αυτά φιλοδοξεί να τα αντιμετωπίσει από τώρα ο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος προβάλλει ως το φαβορί στις γενικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα αφού ήταν ο νικητής έκπληξη στις προκριματικές του Αυγούστου με 30%. Κατάφερε να νικήσει τους Περονιστές που κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια, αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης Juntos por el Cambio (JxC).

Ο ίδιος έχει παρομοιαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει πως ο –χαρακτηριζόμενος ως ακροδεξιός- Μιλέι θαυμάζει.

«Χωρίς φρένα» ο πληθωρισμός στην Αργεντινή – Εκτόξευση στο 138,3% τον Σεπτέμβριο

«Αναρχο-καπιταλιστής»

Οι πολιτικές του Μιλέι είναι σε κάθε περίπτωση ριζοσπαστικές. Ζητά άμεση μείωση δαπανών, ισοσκελισμό προϋπολογισμού, αντικατάσταση του μαζικά υποτιμημένου πέσο με το δολάριο ΗΠΑ ως εθνικό νόμισμα και λουκέτο στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Έχει χαρακτηριστεί ως «αναρχο-καπιταλιστής», που θέλει λιγότερο κράτος και κατηγορεί ευθέως τους πολιτικούς του αντιπάλους ως διεφθαρμένους και κλέφτες. Για να περάσει το μήνυμά του μάλιστα, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις έχει εμφανιστεί με αλυσοπρίονο υποσχόμενος να περικόψει τις δραστηριότητες διαφόρων υπουργείων και θεσμών, από αυτό της Εκπαίδευσης μέχρι της ίδιας της κεντρική τράπεζα της χώρας.

Υπόσχεση για «δολαριοποίηση» της οικονομίας

Στο μέτωπο της οικονομίας η βασική υπόσχεση του κόμματός του «Liberty Advances» είναι να «δολαροποιήσει» πλήρως την εγχώρια οικονομία. Απογοητευμένοι από τον υπερπληθωρισμό που καταστρέφει τα πάντα, πολλοί Αργεντίνοι είναι εκείνοι που βλέπουν την υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας ως τη μόνη λύση για να ξεφύγουν από τα δεινά των τελευταίων ετών.

Η ρητορική του Μιλέι απηχεί σε μεγάλο βαθμό λόγω τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου της την υπάρχουσα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Alberto Fernandez, μέλος του κόμματος των Περονιστών, το οποίο κατείχε την εξουσία για το μεγαλύτερο μέρος από της τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2019, ο Fernandez κατηγορήθηκε για την άνοδο του πληθωρισμού, της αυξανόμενης φτώχειας αλλά και της διαφοράς στη χώρα. Αρχικά ο χειρισμός της πανδημίας COVID-19 από την κυβέρνηση ευνόησε τον Fernandez. Αλλά από τα μέσα του 2021 και μετά, η απογοήτευση της την κυβέρνηση άρχισε να είναι έκδηλη, εν μέρει λόγω κατηγοριών ότι στελέχη των Περονιστών και οι οικογένειές της είχαν προνομιακή αντιμετώπιση ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά του COVID-19.

Έκτοτε, οι προτάσεις του Μιλέι που θέλει για παράδειγμα να βάλει τέλος στην κατεστημένη πολιτική «κάστα», την οποία συγκρίνει με αρουραίους, μπήκαν στο επίκεντρο. Εκτός από την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζει το κλείσιμο κι οκτώ υπουργείων συμπεριλαμβανομένων αυτών της Υγείας και της Εκπαίδευσης και κατάργηση νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά είναι η εμβληματική πρότασή του να καταργηθεί το πέσο υπέρ του δολαρίου – το λεγόμενο «dolarizacion» – που έχει γίνει αντικείμενο ατελείωτων συζητήσεων.

Ως νέο πρόσωπο στην πολιτική, ο 52χρονος Μιλέι έχει ωφεληθεί από της αποτυχίες των προκατόχων του. Μετά την προεδρία του φιλελεύθερου Mauricio Macri (2015-2019) και εκείνη του κεντροαριστερού περονιστή Alberto Fernandez (2019-2023), οι συνδυασμένες επιπτώσεις του πληθωρισμού, των υποτιμήσεων, της πανδημίας Covid-19 και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχουν ωθήσει τη φτώχεια της χώρας από το 30% σε πάνω από το 40%.

Το βιογραφικό

Γιος οδηγού λεωφορείου, μεγάλωσε σε ένα εργατικό προάστιο του Μπουένος Άιρες περνώντας έξι ώρες την ημέρα στο γήπεδο ποδοσφαίρου πριν σπουδάσει οικονομικά. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά ζει με τα «τετράποδα παιδιά» του, όπως αποκαλεί τα σκυλιά του, και είναι πολύ δεμένος με την αδερφή του Καρίνα, η οποία διαχειρίζεται την προεκλογική εκστρατεία του. Ο Μιλέο εκεί που ξεχώρισε, ήταν στα μέσα ενημέρωσης και αυτά τον ανέδειξαν σε βασικό υποψήφιο.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε σε σειρά από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ενέπνευσε θαυμαστές που μιλούσαν συνεχώς για αυτόν στο TikTok και το Instagram θεωρώντας τον ως αυθεντικό άτομο και όχι ως πολιτικό που χαϊδεύει τα αυτιά των άλλων

Αλλά η εξαγριωμένη φυσιογνωμία του στα media είναι επίσης αυθεντική, έγραψαν για αυτόν οι Financial Times. Ερωτηθείς από τη βρετανική εφημερίδα εάν οι επιθέσεις του στην κατεστημένη πολιτική τάξη της Αργεντινής θα μπορούσαν να τον δυσκολέψουν να κυβερνήσει, απάντησε θυμωμένος; «Είμαι επιθετικός; Ένας δολοφόνος είναι δολοφόνος. Ο κλέφτης είναι κλέφτης. Κι έτσι τους αποκαλεί κανείς. Είναι μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος – η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στον κόσμο – που ονομάζεται «κράτος». Γιατί να τους συμπεριφέρομαι αλλιώς;»

Η ώρα της κρίσης για τον Μιλέι έφτασε και σε λίγες ώρες θα φανεί εάν η Αργεντινή θα μπει σε νέα πολιτική και οικονομική πορεία και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]