Με σημαντικά κέρδη ανοίγει τη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας να αξιολογήσει όμως τις πυκνές τραπεζικές εξελίξεις μετά και το deal της Alpha Bank με την ιταλική UniCredit, αλλά και την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1% στις 1.186,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.916,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,52% στις 957,33 μονάδες.

Mega deal Alpha Bank – UniCredit: Προσφορά για το 9% του ΤΧΣ – Σε αναστολή η μετοχή

Πυκνές οι εξελίξεις

Το Χρηματιστήριο χαιρετίζει τη θετική ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης S&P, ευρισκόμενο παραδόξως όμως σε χαμηλά επίπεδα, στη σκιά της εν εξελίξει γεωστρατηγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, της παρατεταμένης σύρραξης στην Ουκρανία και φυσικά, σε μακροοικονομικό επίπεδο, της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων στα μεγάλα οικονομικά συστήματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνθήκη της ισορροπίας λόγω και της επενδυτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η γεωπολιτική ένταση αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα ή προκαλέσει άλλα γεγονότα που με την σειρά τους θα έχουν επίδραση στην διακύμανση βασικών εμπορευμάτων ή την ροή αγαθών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τεχνικά τώρα η αγορά κινείται περισσότερο αμυντικά το τελευταίο διάστημα με την τελευταία εβδομάδα να κινείται και αντίθετα από τις άλλες αγορές. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μέχρι στιγμής κάνει την διαφορά με τους υπόλοιπους να περιμένουν μία κατοχύρωση των πολύ κοντινών αντιστάσεων για να δώσουν με την σειρά τους αγοραστικά σήματα. Οι εξελίξεις στην Alpha Bank σαφώς θα παραμείνουν στο επίκεντρο, καθώς πέραν της πώλησης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα, δείχνουν μια ευρύτερη συμφωνία με την ιταλική UniCredit σε διάφορα επίπεδα, ιδίως στη Ρουμανία.

Όλες αυτές οι πυκνές εξελίξεις σαφώς δείχνουν ότι η αγορά είναι ενεργή και χρειάζεται να «μεταβολίσει» τις νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν. Αλλά μέχρι τότε είναι εύλογες κάποιες αναταράξεις που προκαλούν πάντα μεγάλες ανατροπές, οι οποίες έρχονται και τη στιγμή που το ΧΑ βιώνει την πρώτη σοβαρή διόρθωση μετά από πολύ μεγάλο διάστημα. Μένει να δούμε πότε θα τελειώσει για να μας δώσει την επόμενη μεγάλη κίνηση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει κέρδη 3%, με την Πειραιώς να είναι στο +2,24%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Cenergy, ΕΛΧΑ, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΓΕΚΤέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Τιτάν, ενώ μικρές απώλειες σημειώνουν οι Λάμδα, Ελλάκτωρ, Quest, Motor Oil και Σαράντης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η μετοχή της Alpha Bank έχει τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά και το mega deal που υπήρξε με την UniCredit. Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την πολυεπίπεδη συμφωνία της Alpha Bank με UniCredit, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών