Τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων φυτών για ζωοτροφές στην ΕΕ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές εισροών, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η καλλιέργεια τους σε γη υπό αγρανάπαυση.

Στο ψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την πρωτεΐνη, που εγκρίθηκε με 305 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 69 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μόνο το 29% των πρώτων υλών υψηλής περιεκτικότητας, σε πρωτεΐνες που απαιτούνται για την εξισορρόπηση των ζωοτροφών στην ΕΕ προέρχεται από τα κράτη μέλη, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τρίτες χώρες.

ΕΕ: Δοκιμάζονται οι αντοχές των αγροτών – Οι προοπτικές του αγροτικού τομέα

Κυκλική παραγωγή πρωτεΐνης

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μια βιώσιμη παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών αυξάνει την κυκλικότητα στις αλυσίδες αξίας των τροφίμων και των ζωοτροφών και μπορεί να έχει οφέλη για το κλίμα.

Ως εκ τούτου, καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής οικολογικών συστημάτων για τα όσπρια και τους βοσκοτόπους και να δημιουργήσουν ειδικά ταμεία πρωτεϊνούχων φυτών.

Μάλιστα, καλούν την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η καλλιέργεια τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες σε γη υπό αγρανάπαυση, αναφέρεται στο κείμενο.

Αυτάρκεια των αγροτών

Τοποθετώντας τους αγρότες στο επίκεντρο της στρατηγικής, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να τους βοηθήσει να μετατρέψουν τις καλλιέργειές τους σε πιο ελκυστικές και πιο ανταγωνιστικές, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα, τις αποδόσεις και την ποιότητα των πρωτεϊνών.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με την παραγωγή και την ασφάλεια των πρωτεϊνών στην ΕΕ και τον αντίκτυπό τους, καθώς και μια επιστημονική και εθελοντική ετικέτα που θα επιτρέπει τη σύγκριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφίμων και των ζωοτροφών.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο του 2022, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσδιόρισαν την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης στην ΕΕ ως μέσο για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO