Να αποφύγει την καταβολή αμύθητων ποσών σε ενεργειακή εταιρεία για ένα έργο φυσικού αερίου που δεν προχώρησε ποτέ κατάφερε η Νιγηρία: Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της χώρας κατά πρωτόδικης απόφασης που την καλούσε να καταβάλει το ποσό των 11 δισ. δολαρίων σε μια σχετικά άγνωστη ενεργειακή εταιρεία.

Φυσικό αέριο: Πτωτικά οι τιμές- Ο ήπιος καιρός «αποκρούει» τις πολεμικές ανησυχίες

Σύμφωνα με το Reuters, βάσει της πρωτόδικης απόφασης η Νιγηρία καλούνταν να καταβάλει το ποσό των 11 δισ. δολαρίων – που αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας – ως αποζημίωση για ένα πρότζεκτ φυσικού αερίου που δεν προχώρησε ποτέ. Φέρεται μάλιστα η σχετική συμφωνία με μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία με έδρα τις Παρθένες Νήσους να συνήφθη μετά από δωροδοκία αξιωματούχων.

Η υπόθεση

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν στην Process & Industrial Developments (P&ID) ανατέθηκε σύμβαση 20 ετών για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στη νότια Νιγηρία, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου εκμετάλλευσης των άφθονων αποθεμάτων φυσικού αερίου της αφρικανικής χώρας.

Όταν η συμφωνία κατέρρευσε, η P&ID προσέφυγε στη διαιτησία του Λονδίνου κατά της Νιγηρίας και το 2017 της επιδικάστηκε αποζημίωση 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διαφυγόντα κέρδη. Συμπεριλαμβανομένων των τόκων η αποζημίωση ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορές τον προϋπολογισμό για τον τομέα Υγείας της χώρας το 2019.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της Νιγηρίας υποστήριξαν ότι η χώρα έπεσε θύμα «μιας εκστρατείας δωροδοκίας και εξαπάτησης» από την P&ID, η οποία, όπως λένε, κατέβαλε μεγάλα ποσά σε ανώτερους αξιωματούχους για να αποκτήσει τη σύμβαση και στη συνέχεια διέφθειρε δικηγόρους για να αποκτήσει εμπιστευτικά έγγραφα, κατά τη διαδικασία της διαιτησίας.

Τι υποστήριξε η εταιρεία

Η P&ID αρνήθηκε ότι εξασφάλισε τη σύμβαση μέσω δωροδοκίας ή ότι διέφθειρε τη νομική ομάδα της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια της διαιτησίας, αποδίδοντας την κατάρρευση της συμφωνίας και την ήττα της χώρας στη διαιτησία στη θεσμική ανικανότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια