Βουτιά 6,4% κοντά στα 49,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα έκανε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια για παράδοση φυσικού αερίου τον Νοέμβριο στη Γηραιά Ηπειρο (TTF) σημειώνουν μικρή υποχώρηση σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο οι τιμές είναι κατά 30% αυξημένες σε σχέση με το διάστημα πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, καταγράφεται αποκλιμάκωση καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τις ήπιες καιρικές προβλέψεις και τις αυξανόμενες προμήθειες καυσίμων έναντι της πιθανής κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ακόμη και αν το Ισραήλ δεν πραγματοποιήσει τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα.

Παράταση στο πλαφόν του φυσικού αερίου εξετάζει η ΕΕ

Τα γεωπολιτικά μηνύματα και ο καιρός

Το Ισραήλ συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, αλλά φάνηκε να καθυστερεί μια χερσαία εισβολή, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Οι κινήσεις για τον περιορισμό της κλιμάκωσης της σύγκρουσης παρέχουν κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις αγορές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα έχει πιο ήπιο καιρό από το μέσο όρο στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με καθημερινό σημείωμα της Maxar Technologies Inc. Τα σχεδόν πλήρη αποθέματα παρέχουν επίσης κάποια σταθερότητα, ενώ η ζήτηση παραμένει κάτω από το κανονικό αφού η περσινή ενεργειακή κρίση ανάγκασε τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να μειώσουν τη χρήση τους.

«Το φυσικό αέριο έχει εγκατασταθεί σε ένα εύρος περίπου 50 ευρώ με την άφθονη προσφορά και τις ήπιες καιρικές συνθήκες να αντισταθμίζουν τους κινδύνους εφοδιασμού που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S. «Οι τιμές της ενέργειας είναι γενικά χαμηλότερες καθώς το Ισραήλ δεν προχωρά σε εισβολή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί μια διαταραχή που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί».

Το LNG δεν φεύγει

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης ένα πρόσφατο κύμα νέων μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου που αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση ότι το καύσιμο θα απαιτείται για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν για να συμπληρώσει την υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας. Η ιταλική Eni SpA υπέγραψε 27ετή συμφωνία LNG για παραδόσεις από το Κατάρ, μετά από παρόμοια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα από τη Shell Plc για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ για την Ολλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια