Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ο κυβερνητικός συνασπισμός των Περονιστών της Αργεντινής, έκανε την ανατροπή και τερμάτισε πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ανοίγοντας τον τον δρόμο για έναν πολωμένο δεύτερο γύρο τον επόμενο μήνα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και του ακροδεξιού ριζοσπάστη Χαβιέρ Μιλέι.

Παρά τις δημοσκοπήσεις, που τον έδειχναν στη δεύτερη θέση, ο Μάσα κατάφερε να κερδίσει το 36,6% των ψήφων, μπροστά από τον Μιλέι, με λίγο περισσότερο από 30%. Ακολουθεί η συντηρητική Patricia Bullrich με 23,8% με σχεδόν το 98% των ψήφων καταμετρημένο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών διέψευσε τις εκτιμήσεις, πολλές από τις οποίες έδιναν εύκολη νίκη στον Μιλέι, ακόμα και από τον πρώτο γύρο.

Η απρόσμενη νίκη των Περονιστών, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 1991, αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για έναν ενδιαφέροντα δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου μεταξύ δύο αντίθετων οικονομικών μοντέλων για τη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

«Χωρίς φρένα» ο πληθωρισμός στην Αργεντινή – Εκτόξευση στο 138,3% τον Σεπτέμβριο

Οργή

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι Αργεντινοί συγκεντρώθηκαν στις κάλπες την Κυριακή, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας των τελευταίων δύο δεκαετιών και της αυξανόμενης οργής με την παραδοσιακή ελίτ.

«Γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς που μας ψήφισαν είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο», είπε ο Μάσα μετά τα αποτελέσματα. «Η χώρα μας βιώνει μια περίπλοκη, δύσκολη κατάσταση, γεμάτη προκλήσεις να αντιμετωπίσει».

Ο Μιλέι, προτείνει ριζοσπαστικές κινήσεις όπως η δολαριοποίηση της οικονομίας και έχει επικρίνει τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους Κίνα και Βραζιλία. Είναι επίσης υπέρ της μείωσης του μεγέθους της κυβέρνησης και είναι κατά των αμβλώσεων.

Για να κερδίσει οριστικά την Κυριακή, ένας υποψήφιος θα χρειαζόταν πάνω από 45% των ψήφων ή 40% και προβάδισμα 10 μονάδων.

Όποιος βγει νικητής θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη»: τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι άδεια, η ύφεση αναμένεται μετά από μια μεγάλη ξηρασία και ένα πρόγραμμα 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κλυδωνίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.