Την απόφαση να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για την κατασκευή τουλάχιστον 75 ιπτάμενων τάνκερ, ανακοίνωσε η Lockheed Martin, δίνοντας στο KC-46 Pegasus της Boeing ένα πλεονέκτημα στο μεγάλο deal αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Air Force των ΗΠΑ.

Η Airbus είχε συνεργαστεί με τη Lockheed το 2018 σε μια προσφορά για τα ιπτάμενα τάνκερ πολλαπλών ρόλων A330, αλλά ο γαλλικός γίγαντας της αεροδιαστημικής πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τον ανταγωνισμό χωρίς τη Lockheed.

«Η Airbus παραμένει προσηλωμένη στο να παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και στα πολεμικά μας αεροσκάφη τα πιο σύγχρονα και ικανά ιπτάμενα τάνκερ στην αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος της Airbus.

Lockheed Martin: Αύξηση 1,8% στα έσοδα γ’ τριμήνου – Χαμηλές «πτήσεις» για τα F-35

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί να αντικαταστήσει ,σε τρεις παρτίδες, τα εκατοντάδες τάνκερ KC-135 που διαθέτει από την εποχή του Αϊζενχάουερ. Την πρώτη παρτίδα «κέρδισε» το Boeing KC-46 Pegasus, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ελαττωμάτων σε ένα σύστημα βίντεο επί του σκάφους και με το όργανο που συνδέει το τάνκερ με αεροσκάφη που αναζητούν ανεφοδιασμό.

«Η Lockheed Martin αποφάσισε να μην ανταποκριθεί στο αίτημα αντικατάστασης του στόλου των KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος της Lockheed Stephanie Stinn.

Χάθηκε η ευκαιρία μετά από δύο δεκαετίες

Μια νίκη Lockheed-Airbus θα έδινε στην Airbus το πρώτο της συμβόλαιο σε επίπεδο αεροσκαφών με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, μετά από μια ανάλογη προσπάθεια διείσδυσής της στην αμυντική αγορά των ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες.

Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε έναν διαγωνισμό το 2022 για τη δεύτερη δόση 140 έως 160 τζετ που θα ακολουθούσε τη σύμβαση της Boeing για την παραγωγή 179 αεροπλάνων KC-46 Pegasus. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι θα μπορούσε να μειώσει την αγορά δεύτερης δόσης σε περίπου 75 ιπτάμενα τάνκερ, μια κίνηση που θα έβλαπτε την «επιχειρηματική υπόθεση» της Lockheed για την προσφορά της, ανέφεραν στελέχη.

Η τρίτη παρτίδα αντικατάστασης, NGAS ή KC-Z, αναμένεται να ανακοινωθεί και να διαγωνιστεί τη δεκαετία του 2030.

Η απότομη αποχώρηση της προσφοράς της Lockheed, γνωστής ως LMXT, εξέπληξε ορισμένους αξιωματούχους του Καπιτωλίου.
Το 2011, η Boeing είχε κερδίσει την πρώτη από τις προμήθειες τριών φάσεων για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο ιπτάμενων τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας, εξασφαλίζοντας συμβόλαιο για 179 KC-46. Έκτοτε, το πρόγραμμα έχει υποστεί ζημίες άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση