Διατηρώντας τις αποστάσεις της από την πολιτική που πρόκρινε τα τελευταία χρόνια ο Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναμένεται να συνεχίσει την επιθετική νομισματική της πολιτική, κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον εκρηκτικό πληθωρισμό.

Μετά από χρόνια άσκησης χαλαρής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα αντέστρεψε την πορεία της μετά τις εκλογές του Μαΐου και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος άγγιξε το 61,5% τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, με τη συμμετοχή 20 οικονομολόγων, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 500 μ.β. στο 35%, από το τρέχον 30%.

Τέσσερις οικονομολόγοι προέβλεψαν αύξηση 250 μονάδων βάσης και ένας ανέμενε αύξηση 300 μονάδων βάσης.

Τουρκία: Νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα

Αποπληθωρισμός

Από τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα έστρεψε την εστίασή της από την οικονομική ανάπτυξη στον αποπληθωρισμό και αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 2.150 μονάδες βάσης, ενώ άλλα μακροπροληπτικά μέτρα, όπως η πιστωτική σύσφιγξη για τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, τέθηκαν επίσης σε εφαρμογή.

Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξήσεις των φόρων και των τελών έχουν αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, καταναλώνοντας τις αποταμιεύσεις των Τούρκων παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Παρά τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός και να κλείσει το έτος στο 69,3%. Οι εκτιμήσεις στη δημοσκόπηση του Reuters κυμαίνονταν μεταξύ 64,6% και 73,0%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 43,4% στο τέλος του 2024 και στο 25,3% στο τέλος του 2025 σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Έφτασε σε υψηλό 24 ετών 85,5% πέρυσι, αφού οι μειώσεις των επιτοκίων πυροδότησαν μια νομισματική κρίση, με αποτέλεσμα τη λίρα να πέσει 44% το 2021 και άλλο 30% το 2022. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της μέχρι στιγμής αυτό έτος.

Η επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξάνονται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν αυτοανακυρήχθηκε  σε εχθρό των επιτοκίων και υποστήριξε δυναμικά μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων αντί αύξησης.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός διογκώθηκε, ξεπέρασε το 80% στα τέλη του 2022 και υποχώρησε λίγο κάτω από το 40% τον Ιούνιο.

Αφού ξεκίνησε την ανοδική της πορεία, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο ότι στόχος της είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα – μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει το 65% στο τέλος του 2023 έναντι πρόβλεψης  24,9% πριν από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας