Μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της κρατικής εταιρείας Bulgargaz EAD της Βουλγαρίας και της τουρκικής Botas διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να παραβιαζει του κανόνες περί ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε αιτήματα για πληροφορίες στις εταιρείες και ότι «δεν θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα» εάν βρει στοιχεία ότι το σύμφωνο παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Πέφτουν οι τιμές του αερίου – Ο ήπιος καιρός αποκρούει τις πολεμικές ανησυχίες

Το ήμισυ της εγχώριας ζήτησης

Σύμφωνα με το deal που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, η Bulgargaz θα μπορεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των τερματικών σταθμών και του δικτύου της Τουρκίας για 13 χρόνια. Η Βουλγαρία θα μπορεί να χρησιμοποιεί συνολική χωρητικότητα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Εάν εκπληρωθεί, η χωρητικότητα καλύπτει περίπου το ήμισυ της εγχώριας ζήτησης της Βουλγαρίας.

Τα αιτήματα της ΕΕ για πληροφορίες επικεντρώνονται στις συνεργασίες καθώς και στις λεπτομέρειες των προμηθειών, ανέφερε σε δήλωση ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας. «Η εταιρεία βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Επιτροπή και παρέχει βοήθεια για διάφορα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της κατά καιρούς», δήλωσε η Bulgargaz.

Για πολλά χρόνια, η Βουλγαρία εξαρτιόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της. Οι ροές διακόπηκαν την περασμένη άνοιξη, αφού η Σόφια αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συμφωνία με την Botas τον Ιανουάριο εξασφάλισε εναλλακτικές προμήθειες στη βαλκανική χώρα, αλλά η έλλειψη λεπτομερειών δημιούργησε αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και ανησυχίες μεταξύ των ειδικών ότι μπορεί να αποτελεί την «πίσω πόρτα» για τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Προηγουμένως, ο συντομότερος τρόπος πρόσβασης της Βουλγαρίας στο LNG ήταν μέσω της Ελλάδας, όπου οι αγοραστές πρέπει να ανταγωνίζονται για θέσεις ελλιμενισμού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η Τουρκία, μια χώρα εκτός ΕΕ, αλλά συνδεδεμένη με αυτήν μέσω αγωγού, δεν δεσμεύεται από αυτούς τους κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια