Στα οφέλη τα οποία αναμένεται να αποφέρει το πολυμερές deal που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η Alpha Bank και η Unicredit αναφέρεται σε έκθεσή της η Axia.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η εν λόγω στρατηγική κίνηση αναμένεται να αποφέρει αρκετά οφέλη για την Alpha τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το μοντέλο της, τα pro-forma EPS θα αυξηθούν κατά +4%, με το RoTE να φτάνει το 2024 το 11,3%, +52 bps πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Τα αναπάντητα ερωτήματα στο deal Alpha Bank – UniCredit – Τι λένε οι αναλυτές

Αν και η συναλλαγή προβλέπεται να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην κερδοφορία, αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 75 bps στον δείκτη CET1 του ομίλου για το 2024.

Η Axia επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή με αμετάβλητη τιμή-στόχο στα 2 ευρώ.

Τα οφέλη

Κατά την άποψη της επενδυτικής τράπεζας πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που αποφέρει βασικά οφέλη όπως:

  • Δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου στη Ρουμανία: Η συγχώνευση της Alpha και της UCG θα τις τοποθετήσει ως τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας, όσον αφορά το σύνολο του ενεργητικού και τα δάνεια της τάξης του 11% και 14% αντίστοιχα, σε μερίδιο αγοράς.
  • Πρόσθετη διείσδυση στην ασφάλιση και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων: Η δημιουργία της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της UCG και του κλάδου ασφάλισης ζωής της Alpha , AlphaLife, αντιπροσωπεύει μια πρόσθετη διείσδυση στους τομείς της ασφάλισης και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Alpha να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία και την ανάπτυξή της σε αυτούς τους βασικούς τομείς, δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για δημιουργία αξίας.

Περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση: Η Alpha θα επωφεληθεί από την παγκόσμια παρουσία της UCG, ιδίως σε επιχειρηματικές γραμμές παραγωγής τελών και άλλες πιθανές συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Εκποίηση μετοχών του ΤΧΣ: Η UCG ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πρόταση στο ΤΧΣ για την απόκτηση του μεριδίου 9% που κατέχει αυτή τη στιγμή στην Alpha . Εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί, η UCG έχει δεσμευτεί να αποκτήσει μερίδιο στην αγορά, έως και 5%. Αυτό δείχνει ότι η UCG βλέπει την Alpha  ως στρατηγικό εταίρο, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις