Προσδοκίες, αλλά και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα δημιούργησε η συμφωνία που ανακοίνωσε η Alpha Bank με την ιταλική UniCredit, για το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και για τη μονάδα της στη Ρουμανία.

Mega deal Alpha Bank – Uni Credit: Προσφορά για το 9% του ΤΧΣ

Συμφωνία «πακέτο»

Όπως τόνισαν οι αναλυτές που κάλυψαν σαν πρώτη εκτίμηση τη συμφωνία, πρόκειται για μια συμφωνία – πακέτο, με την Alpha Bank να κάνει μια συνολική διαπραγμάτευση με την UniCredit, με ευρύτερο σχέδιο συνεργειών. Μάλιστα, εάν το σκέλος της απόκτησης του μεριδίου του ΤΧΣ από την UniCredit δεν προχωρήσει, τότε η ιταλική τράπεζα δεσμεύτηκε να αποκτήσει έως 5% των μετοχών της Alpha Bank για μια περίοδο 24 μηνών.

Ειδικά στο τελευταίο, η Euroxx δεν δίστασε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι συμφωνία παρέχει μια στρατηγική ευελιξία στην UniCredit για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία, εάν η συνεργασία αποδειχθεί επιτυχής. Όπως ανέφερε, οι συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit ξεκίνησαν με τη Ρουμανία, αλλά ολοκληρώθηκαν με τις διεργασίες που οδήγησαν στην προσφορά για το μερίδιο του 9% του ΤΧΣ, το οποίο θα επιτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Έτσι, αυτό είναι το βασικό μέρος της συμφωνίας βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει η Euroxx.

Αναπάντητα ερωτήματα για την αποτίμηση του μεριδίου του ΤΧΣ

Η UniCredit υπέβαλε προσφορά στο ΤΧΣ για την αγορά του μεριδίου 9% της Alpha Bank. Η τιμή δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά διαρροές αναφέρουν premium από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής. Επί του παρόντος, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με 0,47x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, με την Unicredit να διαπραγματεύεται κοντά στο 0,65x. Επομένως, η Euroxx εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για premium στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές προς το ΤΧΣ. Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται άλλωστε ότι η διαγωνιστική διαδικασία του Ταμείου πρέπει να τηρηθεί.

Το ίδιο ανέφερε άλλωστε και η UBS, η οποία επισήμανε ότι χρειάζεται να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τους επενδυτές. Η ιταλική τράπεζα δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα, ενω σαν πρώτη εκτίμηση θα υπάρξουν οφέλη από μερίσματα που θα προέλθουν από την άμεση συμμετοχή της Unicredit στην Alpha bank.

Αντίκτυπος στην Alpha Bank

Πάντως, οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει την κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης μέσω της ελάφρυνσης των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (risk-weighted assets – RWA) στη Ρουμανία και του κέρδους κεφαλαίου στα μερίδια που πωλήθηκαν. Αυτό συνεπάγεται μια pro-forma αναλογία FL CET1 14,6% (13,6% το α’ εξάμηνο του 23).

Η συμφωνία θα είναι ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και η επανεπένδυση των εσόδων σε μετρητά θα αντισταθμίσουν την απώλεια κερδών από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023). Η κεφαλαιακή ελάφρυνση παράλληλα με τη θωράκιση των κερδών θα αυξήσει το ROTE κατά 50 μονάδες βάσης.

Συμφωνώντας στην παραπάνω εκτίμηση της Euroxx, η JP Morgan διατήρησε τη σύσταση overweight για τις μετοχές της Alpha Bank, οι οποίες διαπραγματεύονται με 0,4x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2024 και 4,2x σε όρους P/E. Η τιμή στόχος παραμένει στα 2,20 ευρώ, προσφέροντας απόδοση 73% από τα τρέχοντα.

Σε αναστολή η διαπραγμάτευση

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha ανεστάλη χθες ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μέχρις ότου δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχετικά με τους όρους της διαδικασίας αποεπένδυσής του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων