Η OpenAI, η εταιρεία που λάνσαρε το ChatGPT, βρίσκεται σε συνομιλίες για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα αποτιμούσε την εταιρεία σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο, σχεδόν τριπλασιάζοντας την αποτίμηση που είχε πριν από λιγότερο από έξι μήνες, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις και που μίλησε στους New York Times.

Η εταιρεία θα πουλούσε υπάρχουσες μετοχές της σε μια δημοπρασία με επικεφαλής την εταιρεία venture capital, Thrive Capital, και εφόσον προχωρήσει το deal, η OpenAI θα καταστεί η πιο πολύτιμη startup στο Σαν Φρανσίσκο. H OpenAI θα γίνει επίσης μια από τις πιο πολύτιμες νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, πίσω από την ByteDance και τη SpaceX, σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων CB Insights.

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου η OpenAI πυροδότησε μια έκρηξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με την κυκλοφορία του διαδικτυακού chatbot ChatGPT, ο τεχνολογικός κλάδος της Silicon Valley που εστιάζει στην ΑΙ συνεχίζει να αντλεί χρήματα από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου.

Moody’s: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη σύνταξη εκθέσεων

«Βρέχει» επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Amazon ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια άλλη startup από το Σαν Φρανσίσκο, την Anthropic, έναν από τους κύριους ανταγωνιστές της OpenAI.

Το καλοκαίρι, η Cohere, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην ερευνητές της Google, συγκέντρωσε 270 εκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της σε περισσότερα από 440 εκατομμύρια δολάρια.

Η Inflection AI, που ιδρύθηκε από ένα πρώην στέλεχος της Google, συγκέντρωσε συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το σύνολο της χρηματοδότησης που έχει λάβει σε σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιανουάριο, η Microsoft επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυσή της στην εταιρεία σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Μάρτιο, η Character.ai, μια άλλη startup που ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Google που κατασκευάζει διαδικτυακά chatbots, συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης που αποτίμησε την εταιρεία σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ένα μήνα αργότερα, οι εταιρείες venture capital, Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz και K2 Global, συμφώνησαν να αγοράσουν μετοχές της OpenAI σε δημοπρασία, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, η Thrive βρίσκεται σε συνομιλίες για να ηγηθεί μιας άλλης προσφοράς που αποτιμά την εταιρεία σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο, σύμφωνα με πηγή των NYT. Σημειώνεται ότι η OpenAI δεν εκδίδει νέες μετοχές ενώ υπάρχει συμφωνία που θα επέτρεπε στους υπαλλήλους της εταιρείας να πουλήσουν τις υπάρχουσες μετοχές τους.

Μαζί με τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Microsoft και η Meta, οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συγκαταλέγονται σε μια μικρή ομάδα εταιρειών ικανών να δημιουργήσουν chatbots, όπως το ισχυρό ChatGPT και παρόμοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η χρηματοδότηση για άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές ευνόησαν τα κέρδη έναντι της ανάπτυξης. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών για startups στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει η εξαίρεση, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τις τρέχουσες τεχνολογίες και να τονώσει την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κλάδο.

Όταν κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου έτους, το ChatGPT κέντρισε τη φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων με την ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις, να γράφει εργασίες και ποίηση και να δημιουργεί κώδικα υπολογιστή.

Καθώς η δημοτικότητα του chatbot μεγάλωνε, η ευρύτερη βιομηχανία τεχνολογίας αγκάλιασε αυτό που ονομάζεται δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη: τις τεχνολογίες που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα, από μόνα τους.

Το αποτέλεσμα μιας και πλέον δεκαετίας έρευνας εντός εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI και Google, οι δημιουργικές τεχνολογίες AI είναι έτοιμες να ανακατασκευάσουν τα πάντα, από μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο όπως το Microsoft Bing έως ψηφιακούς εκπαιδευτές και προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Χιλιάδες εταιρείες εξερευνούν αυτόν τον νέο τομέα, αλλά μόνο λίγες έχουν τους πόρους για να δημιουργήσουν την τεχνολογία από την αρχή. Αυτές οι εταιρείες έχουν ένα ασυνήθιστο μείγμα έμπειρων ερευνητών, τεράστιες φιλοδοξίες και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI