Με πολύ… χαρά υποδέχτηκε μια συνεργάτιδα κινεζικού επενδυτικού ταμείου ημιαγωγών την απαγόρευση που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση σε ορισμένους προηγμένους τύπους τσιπ που θα εξάγονται στην Κίνα, περιγράφοντας την απόφαση αυτή ως «εξαιρετικά νέα» που μπορεί να τονώσουν το εγχώριο –κινεζικό- οικοσύστημα.

Η Chloe Wang, συνεργάτης και αντιπρόεδρος στο Ταμείο Yang Cheng με έδρα το Guangzhou, στο πλαίσιο του συνεδρίου East Tech West του CNBC στο Guangzhou, δήλωσε τα ακόλουθα: «Μάθαμε τα πολύ καλά νέα σήμερα το πρωί και δεν ένιωσα έκπληξη για τις ΗΠΑ [που] συνέχισαν να απαγορεύουν τις εξαγωγές των Η100 και 800 στην Κίνα».

Ημιαγωγοί: Πρόβλεψη για μειωμένα κέρδη κατά 30% της TSMC

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόκειται να αποτρέψει την πώληση ορισμένων προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του την περασμένη Τρίτη, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό θα περιορίσει τις εξαγωγές του κατασκευαστή ημιαγωγών, Nvidia, στους συγκεκριμένους τύπους τσιπ.

Το τσιπ H100 της Nvidia, που χρησιμοποιείται από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, είχε απαγορευτεί προς πώληση σε προηγούμενους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Wang είπε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύει σε εταιρείες ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της εκπαίδευσης AI και των αυτόνομων οχημάτων.

Ελπίδες για ανάπτυξη του κινεζικού οικοσυστήματος

Μία εταιρεία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην οποία έχει επενδύσει η Yang Cheng θα ξεκινήσει την αρχική δημόσια προσφορά της φέτος, ενώ μια εταιρεία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τη Σαγκάη αποτιμάται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε η Wang, αν και δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

«Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους κατασκευαστές τσιπ – θα οδηγήσουν ή θα παίξουν ηγετικό ρόλο στην Κίνα και θα δημιουργήσουν το δικό τους οικοσύστημα», πρόσθεσε η Wang. «Και ίσως μπορούμε, να μην βασιστούμε πολύ στο σύστημα Cuda», είπε, αναφερόμενη στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia.

«Αισθάνομαι ακόμα αρκετά σίγουρη για τους Κινέζους επιχειρηματίες καθώς και για την αγορά της καταναλωτικής βάσης», πρόσθεσε.

Η Wang είπε ότι υπάρχουν περίπου 1.500 εταιρείες στην Κίνα που ασχολούνται με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (IC) και μια «έλλειψη» εταιρειών στον τομέα εκπαίδευσης τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με περίπου 20 start-ups στο χώρο.

Η Κίνα θέλει να αυξήσει την υπολογιστική της ισχύ κατά 50% έως το 2025, σύμφωνα με ένα σχέδιο κινεζικών υπουργείων που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο. Αυτό θεωρείται πως είναι ένας βασικός τρόπος για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία χρειάζεται προηγμένους ημιαγωγούς για την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων.

Η απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς «επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές χρήσεις και εκσυγχρονισμό», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη. Δεν είναι σκοπός μας να βλάψουν την κινεζική οικονομική ανάπτυξη, όπως επισημαίνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τους τελευταίους μήνες η προσοχή στράφηκε ξανά στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei. Το τελευταίο της smartphone, το Mate 60 Pro, έχει ένα τσιπ που φαίνεται να υποστηρίζει 5G, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που προσπάθησαν να αποκόψουν την εταιρεία από την τεχνολογία.

Το τσιπ, κατασκευασμένο από την κινεζική SMIC, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς κατάφερε να επιτύχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει επίσης έλεγχος για το εάν η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτών των νέων τσιπ είναι αρκετά αποτελεσματική σε μεγάλη κλίμακα ώστε να διασφαλίσει το comeback της Huawei.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές