Tα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόνισε η επικεφαλής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο ετήσιο συνέδριο της Πρωτοβουλίας για τις Επενδύσεις του Μέλλοντος (FII) στο Ριάντ. Επανέλαβε τη θέση του Ταμείου σχετικά με τα επιτόκια, λέγοντας ότι έχουν ανέβει πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα και ζήτησε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Προειδοποίησε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ κινδυνεύει να επηρεάσει γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Ντίμον: Προειδοποιήσεις προς κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες

«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή συμβαίνει σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι αργή, τα επιτόκια είναι υψηλά, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που έχει αυξηθεί λόγω πανδημίας και του πολέμου» είπε.

Απαιραίτηση η διεθνής συνεργασία

Η διεθνής συνεργασία σε έναν διαιρεμένο κόσμο είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί μια φάση αργής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας που θα συνεχιστεί για χρόνια σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και απαιτεί τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά, ρίχνοντας περισσότερο κρύο νερό στην ανάπτυξη, η οποία κινείται με χαμηλούς ρυθμούς στο 3%» εξήγησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Σε αυτό το περιβάλλον η συνεργασία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και «πραγματικά θέμα ύψιστης προτεραιότητας» πρόσθεσε.

Το κόστος του κατακερματισμού είναι πολύ σημαντικό. «Έχουμε, σε πολλές περιπτώσεις, αποδείξει ότι μιλάμε για την αποκοπή περίπου 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ», συνέχισε χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν στη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη εφαρμόζοντας «ισχυρά μαξιλάρια μέσω φορολογικών πολιτικών που εγγυώνται τα έσοδα και οι δαπάνες να κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο μακροπρόθεσμα.

Υπήρξε μια ευρεία στροφή κατά της παγκοσμιοποίησης, παρατήρησε η Γκεοργκίεβα, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία τριπλασίασε το μέγεθος της και έχει βγάλει 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους από τη φτώχεια «επειδή δεν επωφελήθηκαν όλοι» είπε. «Δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας για να εξασφαλίσουμε ευκαιρίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πλευρά των ηττημένων» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή