Ο ιδιοκτήτης της Zara, Inditex, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή ρούχων στον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει ανακυκλωμένο πολυεστέρα από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Ambercycle, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι δύο εταιρείες την Τετάρτη.

Καθώς οι μεγάλες εταιρείες μόδας αντιμετωπίζουν πιέσεις προκειμένου να μειώσουν τη σπατάλη και να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένα υφάσματα, η Inditex δαπανά περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει την προμήθεια του ανακυκλωμένου πολυεστέρα της Ambercycle από κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα.

Ακίνητα: Πόλος επενδύσεων από τους βαθύπλουτους του πλανήτη

Ο πολυεστέρας, ένα προϊόν της βιομηχανίας πετρελαίου, χρησιμοποιείται ευρέως στα αθλητικά ενδύματα καθώς στεγνώνει γρήγορα και είναι ανθεκτικό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας offtake, η Inditex θα αγοράσει ένα “σημαντικό” μέρος της παραγωγής ανακυκλωμένου πολυεστέρα της Ambercycle, ο οποίος πωλείται με το εμπορικό σήμα cycora, σε ένα βάθος χρόνου τριών ετών. Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου ένδυσης στοχεύει έως το 2030 το 25% των ινών του να προέρχεται από υλικά «επόμενης γενιάς».

Η επένδυση της Inditex θα βοηθήσει την Ambercycle με έδρα το Λος Άντζελες να χρηματοδοτήσει το πρώτο της εργοστάσιο ανακύκλωσης υφασμάτων εμπορικής κλίμακας. Η παραγωγή cycora στο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο 2025 και το υλικό θα χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα Inditex τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Zara Athleticz, μια μάρκα αθλητικών ενδυμάτων για άνδρες, λάνσαρε την Τετάρτη μια capsule συλλογή με «τεχνικά κομμάτια» που περιέχουν έως και 50% cycora. Η Inditex ανακοίνωσε ότι η συλλογή θα είναι διαθέσιμη από το Zara.com.

Ορισμένες μάρκες ένδυσης που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον παρθένο πολυεστέρα έχουν στραφεί σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα που προέρχεται από πλαστικά μπουκάλια, αλλά αυτή η πρακτική έχει δεχθεί κριτική καθώς έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για μεταχειρισμένα πλαστικά μπουκάλια, ανεβάζοντας τις τιμές.

Στα σπάργανα

Ωστόσο, η ανακύκλωση πολυεστέρα από ύφασμα σε κλωστοϋφαντουργικό προϊόν είναι στα σπάργανα και θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσει στην κλίμακα που απαιτούν οι παγκόσμιες εταιρείες μόδας.

«Θέλουμε να προωθήσουμε την καινοτομία στην κλιμάκωση νέων λύσεων, διεργασιών και υλικών για να επιτύχουμε την ανακύκλωση από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα», δήλωσε ο επικεφαλής βιωσιμότητας της Inditex, Javier Losada.

Η συμφωνία με την Ambercycle σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά επενδύσεων που πραγματοποίησε η Inditex σε νεοφυείς επιχειρήσεις ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Πέρυσι υπέγραψε μια τριετή συμφωνία 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του 30% των ανακυκλωμένων ινών που παράγει η φινλανδική Infinited Fiber Co και επένδυσε επίσης στην Circ, μια άλλη αμερικανική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση υφασμάτων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Στην Ισπανία, η Inditex ένωσε τις δυνάμεις της με ανταγωνιστές, όπως η H&M και η Mango, σε μια ένωση διαχείρισης απορριμμάτων ρούχων, καθώς η βιομηχανία προετοιμάζεται για τη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί από τα κράτη μέλη να συλλέγουν χωριστά κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα από τον Ιανουάριο του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green