Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον πετρελαϊκό κλάδο μετά τις πρόσφατες μεγάλες δύο χωριστές συμφωνίες δεκάδων δις δολαρίων από Chevron και ExxonMobil, που θυμίζουν το μεγάλο γύρο εξαγορών που είχε εκδηλωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε είχαν δημιουργηθεί οι σημερινοί όμιλοι κολοσσοί από τις συνενώσεις των BP-Amoco, Exxon-Mobil και Chevron-Texaco.

Πλέον μετά την εξαγορά της Hess από τη Chevron έναντι 53 δις δολ και αυτή της Pioneer Natural Resources από την ExxonMobil έναντι 60 δις δολαρίων, πηγές θέλουν να ετοιμάζονται τουλάχιστον ακόμη δύο νέα ντιλ αφού οι πετρελαϊκές σπεύδουν να διασφαλίσουν κοιτάσματα για τις επόμενες δεκαετίες. Πολύφερνη νύφη είναι οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου, όπως οι Hess και Pioneer, οι οποίες έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη ειδικά με το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λεκάνη Permianτις ΗΠΑ.

Οι μνηστήρες

Οι συνομιλίες για νέο γύρω εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Devon Energy που αποτελεί μια ακόμη από τις μεγάλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη Λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού, φέρεται να εξετάζει που περιλαμβάνουν τις εταιρείες Marathon Oil και CrownRock, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η εταιρεία παραγωγός φυσικού αερίου Chesapeake Energy από την πλευρά της φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Southwestern Energy, σύμφωνα με το Reuters.

Μέση Ανατολή: Πιθανό ένα πετρελαϊκό σοκ, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Επίσης ο κολοσσός ConocoPhillips θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη αγοραστής. Από τις πλευρά τους, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, δείχνουν λιγότερο διατεθειμένες να μπουν κι αυτές στο παιχνίδι των εξαγορών σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Μεταξύ της φθίνουσας «δεξαμενής» αποθέματος ποιοτικού πετρελαίου από σχιστόλιθο και του περιορισμένου αριθμού σημαντικών στόχων στην παραγωγική λεκάνη Permian, οι ενεργειακές εταιρείες θα μπορούσαν σύντομα να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνιών, ανέφεραν πληροφορίες από την αμερικανική εφημερίδα.

Οι εταιρείες Occidental Petroleum, Devon Energy και Diamondback Energy είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών στο Permian και είναι αρκετά μεγάλες ώστε να είναι και δυνητικός στόχος εξαγοράς ή αγοραστής, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Pickering. Και οι τρεις εκτιμάται ότι έχουν θα πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους για περίπου 30 χρόνια ή και περισσότερο, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Επίσης η EOG Resources είναι μια από τις κορυφαίες πετρελαϊκές στην περιοχή και μάλιστα ιστορικά ενδιαφέρεται περισσότερο για εξαγορές περιουσιακών στοιχείων. Μικρότεροι παραγωγοί στο Permian, με κεφαλαιοποίηση κάτω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνουν την Matador Resources και της Permian Resources, η οποία συμφώνησε να αποκτήσει την Earthstone Energy τον Αύγουστο.

Το ντιλ Chevron με Hess

Το τελευταίο μεγάλο ντιλ που ανακοινώθηκε στην αγορά του αμερικανικού πετρελαίου αφορούσε τη Chevron να εξαγοράζει τη Hess για το ποσό των 53 δισ. δολαρίων. Το ντιλ έρχεται λίγες ημέρες, μετά την απόφαση της Exxon Mobil να εξαγοράσει τη Pioneer Natural Resources έναντι 60 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη κλαδική συμφωνία του 2023. Το ντιλ της ExxonMobil έκλεισε κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων της Pioneer στις σχιστολιθικές εξορύξεις μαύρου χρυσού που έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια που είναι υψηλές τιμές.

Ένα τέτοιο κύμα συμφωνιών θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, επιτρέποντας να πραγματοποιηθεί μετάβαση από τη σημερινή εποχή που υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες («μικρά γεωτρύπανα») που κυνηγούν την ανάπτυξη, σε μια εποχή που η συγκεκριμένη αγορά σχιστολιθικής εξόρυξης στις ΗΠΑ κυριαρχείται από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως είχε γράψει πολύ πρόσφατα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Οι διαδοχικές εξαγορές στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου  δείχνουν ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενεργειακού μίγματος των επόμενων δεκαετιών παρά τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή