Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι δύο πλευρές διαχειρίζονται τις διαφορές τους και συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες προκλήσεις, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορούσαν ή όχι να καθορίσουν τον «σωστό» τρόπο συνεννόησης θα ήταν ζωτικής σημασίας για τον κόσμο, δήλωσε ο Σι σε επιστολή του προς το ετήσιο δείπνο της Εθνικής Επιτροπής Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η έκκληση του κινέζου προέδρου για πιο σταθερούς διμερείς δεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να οικοδομηθούν – όπως σημείωσε- στις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας συνεργασίας», έρχεται πριν από τη κρίσιμη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Κίνα: Ο Σι για πρώτη φορά στην Κεντρική Τράπεζα – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του

Μπάιντεν – Σι στο Σαν Φραντσίσκο

Το ταξίδι του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη το οποίο θα διαρκέσει από την Πέμπτη έως το Σάββατο, θα είναι ατο υψηλότερο επίπεδο ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Σι στο Σαν Φρανσίσκο στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) του Νοεμβρίου.

Αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκαν με τους Κινέζους ομολόγους τους στο Πεκίνο αυτό το καλοκαίρι.

Η κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσιγκτον ήταν να διασφαλίσει ότι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και οι διαφωνίες τους για μια σειρά ζητημάτων, από το εμπόριο μέχρι την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεν θα οδηγήσουν σε σύγκρουση.

«Οι Κινέζοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίσκεψη [του Γουάνγκ] θα ανοίξει τον δρόμο για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών, αλλά πρόσθεσαν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να καταβάλει συγκεκριμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του Πεκίνου και να δείξει την ειλικρίνειά της», σχολίασε η κινεζική εφημερίδα Global Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν