Tην πρώτη του δημοσιοποιημένη επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε ο Σι Τζινπίνγκ, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα προέδρου της χώρας, πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξημένη εστίαση της κυβέρνησης στη στήριξη της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Σι, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBΟC) και την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος στο Πεκίνο το απόγευμα της Τρίτης, ενώ σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο αντιπρόεδρος επισκέφθηκε επίσης το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας.

Αν και οι λεπτομέρειες των επισκέψεων δεν έγιναν γνωστές, οι κινήσεις του Σι παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές σε μια προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τι κρύβεται πίσω από τις ενέργειες του κινέζου προέδρου.

Ο πιο ισχυρός Κινέζος ηγέτης από τον Μάο Τσε Τουνγκ δεν είχε επισκεφθεί έως σήμερα την PBOC, με βάση τουλάχιστον την επίσημη κινεζική ενημέρωση, και η επίσκεψή του ερμηνεύεται ότι σχετίζεται με την πρόσφατη ρητορική του Κομμουνιστικού Κόμματος για την «συγκεντρωμένη και ενοποιημένη» ηγεσία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι προηγούμενες τέτοιες επιθεωρήσεις πραγματοποιούνταν συχνά από τους πρωθυπουργούς της χώρας ή τους αναπληρωτές τους.

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBΟC)

Τόνωση της ανάπτυξης

Η παρουσία του Σι Τζινπίνγκ ενισχύει μια σειρά από πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση των αγορών. Εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει να αμβλυνθούν οι ανησυχίες ορισμένων επενδυτών ότι ο πρόεδρος είχε παραμελήσει την οικονομία ειδικά μετά από την επιχείρηση εκκαθάρισης ανώτερων υπουργών και της αστάθειας που επικρατεί στις της Κίνας με τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψή του στη ρυθμιστική αρχή συναλλάγματος στοχεύει εν μέρει στην καλύτερη κατανόηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας, σύμφωνα με μια πηγή του Bloomberg. Ενδιαφέρον είναι δε ότι τοπικοί κυβερνήτες, ρυθμιστικές αρχές και κορυφαίοι τραπεζίτες πρόκειται να συγκεντρωθούν σε μια συνεδρίαση χρηματοοικονομικής πολιτικής κεκλεισμένων των θυρών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όπου θα συζητηθούν και θα τεθούν οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες για τον κλάδο συνολικής αξίας 61 τρισ. δολαρίων, ώστε να αποτραπούν τυχόν κίνδυνοι.

Φυγή ξένων κεφαλαίων

Οι αρχές έχουν καταφύγει σε μια σειρά από μέτρα φέτος για να αντιμετωπίσουν τις χωλαίνουσες αγορές της χώρας εν μέσω φυγής ξένων κεφαλαίων, που βαθαίνουν τα προβλήματα στις εταιρείες του κλάδου ακινήτων ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τα οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης. Ενώ η οικονομία έχει δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης, οι αγορές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει πέσει κατακόρυφα. Οι επιδρομές ελεγκτών σε ξένες εταιρείες συμβούλων και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην ασφάλεια των δεδομένων έχουν επίσης επηρεάσει το αίσθημα επιχειρηματικής ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Η Central Huijin Investment Ltd., μια μονάδα του επενδυτικού ταμείου CIC αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αγόρασε τη Δευτέρα ένα άγνωστο ποσό διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων και υποσχέθηκε να συνεχίσει να αυξάνει τις συμμετοχές της στην τελευταία προσπάθεια να τονώσει το χρηματιστήριο της χώρας που βρίσκεται σε πτώση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Huijin αγόρασε μετοχές των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή