Πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά ανέλαβε ο φιλορώσος σοσιαλδημοκράτης Ρόμπερτ Φίτσο.

Η πρόεδρος της της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα διόρισε σήμερα μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού που περιλαμβάνει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SMER-SSD του Φίτσο, που ήρθε πρώτο στις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου, το κεντροαριστερό HLAS και το εθνικιστικό, φιλορωσικό SNS.

«Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», είπε ο Φίτσο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, ενώ είχε επικρίνει και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Παράλληλα έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

«Καλά νέα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία», εκτιμούν διεθνή ΜΜΕ

Δεν επιθυμεί να βγάλει τη Σλοβακία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Ενώ διαφωνεί με τις πολιτικές των Βρυξελλών και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Φίτσο έχει πει επανειλημμένα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει τη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων ατόμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ

Η επιστροφή του ως πρωθυπουργός -μια θέση που παραιτήθηκε το 2018 εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς μετά τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου- θα επηρεάσει ορισμένες από τις πολιτικές της Σλοβακίας, αν και ένας από τους εταίρους του έχει υποσχεθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε σκληρή αλλαγή στις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι διεθνή ΜΜΕ μετέφραζαν τη νίκη του Ρόμπερτ Φίτσο στις εκλογές στη Σλοβακία ως καλά νέα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα