
Τις προκλήσεις της χρηματοδότησης των έργων ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας σε μια πράσινη οικονομία μηδενικού ισοζυγίου (net zero), αλλά και της δυναμικότητας των Δικτύων και του Συστήματος, ανέλυσε ο Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Περιστέρης από Economist: Να δημιουργήσουμε ένα νέο «Πράσινο ΑΕΠ»
Με το διακύβευμα της ενεργειακής μετάβασης να προσκρούει στα προβλήματα της επάρκειας σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Σαρδελάς στάθηκε ιδιαίτερα στην πρώιμη επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο πρόσφατο δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης, η σωρευτική εγκατεστημένη ισχύς έργων σε λειτουργία, καθώς και έργων που έχουν λάβει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης από τους δύο Διαχειριστές ανέρχεται σε περίπου 26 GW. Έχουμε δηλαδή ήδη επιτύχει και υπερβεί τους στόχους του ΕΣΕΚ, έως το 2030, δηλαδή 15 GW και, επίσης επιτυγχάνονται και οι στόχοι 22 – 24 GW σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής βάσει των εκτιμήσεων του υπό αναθεώρηση ΕΣΣΕΚ.
Οι προκλήσεις
Η ολοκλήρωση των στόχων όμως δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις, καθώς μέχρι το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος περίπου 13,5 GW.
Κατά τον κ. Σαρδελά, μία βασική πρόκληση για την επίτευξη των στόχων είναι η εξασφάλιση κεφαλαίων και χρηματοδότησης, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση του, για τους στόχους εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τραπεζική χρηματοδότηση ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Εκτός όμως του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί και να ενισχύσει την επάρκεια των ενεργειακών υποδομών, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση της ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ.
Οι προτάσεις
Δεδομένου ότι οι υποδομές της Ελλάδας θα πρέπει να υποδεχτούν αρκετά GW ενέργειας, ο κ. Σαρδελάς στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την ανάπτυξη, επέκταση και αύξηση της δυναμικότητας του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής.
Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι η βέλτιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης δυναμικότητας των δικτύων απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών και αποτελεί μία πολυπαραγοντική εξίσωση, ο κ. Σαρδελάς εκτίμησε ότι τυχόν πιθανές τροποποιήσεις στη Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022 περί προτεραιοτήτων με παράλληλο προβάδισμα στα έργα που ενσωματώνουν μονάδες αποθήκευσης (behind the meter) προκειμένου να απελευθερωθεί σημαντικός ηλεκτρικός χώρος, ενδέχεται να συναντήσει αντιδράσεις φορέων της αγοράς. Ο κ. Σαρδελάς αναφέρθηκε στο ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς για τη διαμόρφωση ενός σαφούς και επαρκούς πλαισίου για τη διαχείριση του διαθέσιμου «ηλεκτρικού χώρου», για όλες τις κατηγορίες των προσφορών σύνδεσης.
Ο κ. Σαρδελάς ολοκλήρωσε την παρέμβασή του αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης ενός λεπτομερούς και συνεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση και της έκδοσης κανονισμού Αδειών Αποθήκευσης. Η επιτάχυνση της ρύθμισης εκκρεμών ζητημάτων είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, εξαιρετικά σημαντική για το επενδυτικό κοινό και προσφέρει ασφάλεια, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ενδεικτικά ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό αποθήκευσης του Αυγούστου 2023, η ΡΑΕ κλήθηκε να απαντήσει σε εκατοντάδες διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους υποψηφίους διαγωνιζομένους.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία