Καθοριστική για την διαμόρφωση θετικού εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα κατά το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, αποδείχθηκε η αύξηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, σύμφωνα με τα οποία μάλιστα, εκτιμάται ότι συνολικά το έτος θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Ισραήλ: Επιπτώσεις στα οπωροποκηπευτικά από τον πόλεμο

Ειδικότερα, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε 1.254 χιλ. τόνους, αυξημένες κατά 13,77% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας σε αξία το 1,131 δισεκατομμύρια ευρώ, επίσης αυξημένη και 21,6%.

Πρωταγωνιστές στο ράλι της αύξησης της αξίας των εξαγωγών ήταν τα κεράσια, οι τιμές των οποίων ήταν αυξημένες κατά 37,7% και ακολουθούν οι πιπεριές με 24,4%.

Υψηλότερες τιμές κατά 22,7% είχαν τα πορτοκάλια, κατά 21,2% τα μήλα, κατά  20,7% τα αγγούρια και κατά 20,4% τα βερίκοκα.

Η μέση τιμή στα λαχανικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι αυξημένη κατά 7,8% και στα φρούτα κατά 6,7%.

Οι καλύτερες τιμές στις οποίες εξήχθησαν ήταν καθοριστικές, πολύ περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι ποσότητες καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών, που εξήχθησαν ήταν μειωμένες κατά 9,5%.

Πώς θα κλείσει η χρονιά

Την ίδια στιγμή, οι ενδείξεις από τα μέχρι στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι «η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο ρεκόρ όσον αφορά τις εξαγόμενες ποσότητες υπερβαίνοντας το 1,700 εκατ. τόνους αλλά με υπεραυξημένο θετικό πρόσημα ρεκόρ και ως προς τις αξίες εκτιμώμενο στο 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω πληθωρισμού», εκτιμά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Θετικό το ισοζύγιο

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων το 8μηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η χρονιά θα κλείσει με πλεόνασμα.

Το 2020 το πλεόνασμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 510,953 εκατ. ευρώ με κυρίαρχη την συμμετοχή του τομέα των φρούτων, λαχανικών και παρασκευασμάτων τους) στην διαμόρφωσή του (1,608 δισ. ευρώ).

Το ισοζύγιο παρέμεινε πλεονασματικό και το 2021 για να αντιστραφεί το 2022, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 330,61 εκατ. ευρώ.

Όμως κατά το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, επανήλθε το θετικό πρόσημο με ένα πλεόνασμα ύψους 527,991 εκατ. ευρώ (με συμμετοχή των φρούτων και λαχανικών στο 1,349 εκατ. ευρώ) έναντι ελλείμματος κατά 425,17 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022 (με κυρίαρχη και πάλι συμμετοχή του τομέα φρούτων και λαχανικών με 1,349 εκατ. ευρώ).

«Οι εναπομείναντες μήνες του 2023 συμπεριλαμβάνονται μεν στους κύριους μήνες εισαγωγής φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας (και λόγω τουρισμού) εκτιμάται όμως ότι θα κλείσει με πλεόνασμα εκτιμώμενο σε 400 εκατ. ευρώ», εκτιμά ο κ.  Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO