Ούτε σήμερα κατάφερε να ξεφύγει από το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει περιέλθει η Wall Street, αν και η μετοχή της Amazon προσπάθησε να της δώσει κάποιες στηρίξεις, καθώς υπέκυψε στις πιέσεις των τίτλων του Dow Jones.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 32.418 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,48% στις 4.117 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 12.643 μονάδες.

«Τσιμπάνε» πάλι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Amazon, η οποία ενισχύθηκε κατά 8%, αφού ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για έσοδα και κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Θετικά κινούνται σήμερα και οι Alphabet και Microsoft, οι οποίες πιέστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Από την άλλη, πτώση 9% σημείωσε η Ford, αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, επικαλούμενη την απεργία των εργαζομένων της, μελών της UAW.

Αν και προσπάθησαν, τελικά οι δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες. Οι Dow και S&P 500 υποχώρησεν κατά 2,1% και 2,5%, αντίστοιχα, για την εβδομάδα. Ο Nasdaq έχασε 2,6% στις προηγούμενες πέντε ημέρες.

Περαιτέρω καθοδική πορεία θα μπορούσε να περιμένει την αγορά, αντί για ένα ράλι στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τη Sonia Meskin, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής στην BNY Mellon Investment Management. «Είμαστε στην πραγματικότητα λίγο λιγότερο αισιόδοξοι για τις μετοχές», είπε. «Πιστεύουμε ότι τα επίπεδα των 4.000 μονάδων για το S&P 500 στο τέλος του έτους είναι το βασικό σενάριο», πρόσθεσε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 138,7 δισ. δολάρια, ή 0,7%, τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,4% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης ήταν 0,3% υψηλότερος από τον Αύγουστο, ενώ σημείωσε αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones και πάνω από το επίπεδο του 0,1% για τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 77,8 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,3% τον Σεπτέμβριο. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα (DPI) αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ το πραγματικό PCE αυξήθηκε κατά 0,4% και το πραγματικό DPI μειώθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Fed εστιάζει περισσότερο στον πυρήνα του πληθωρισμού πιστεύοντας ότι παρέχει μια καλύτερη εικόνα για το πού κατευθύνονται οι τιμές μακροπρόθεσμα. Το Core PCE κορυφώθηκε περίπου στο 5,6% στις αρχές του 2022 και έκτοτε βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Η Fed προτιμά το PCE ως μέτρο πληθωρισμού, καθώς λαμβάνει υπόψη την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, όπως η αγορά αγαθών σε χαμηλότερες τιμές καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street