H ανάδειξη και ο ρόλος του οικοσυστήματος των Fintech σε διάφορους επιμέρους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνον είναι στο επίκεντρο του Συνεδρίου «Fintech Athens 2.0» που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας με την συμμετοχή μεγάλου σημαντικών Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, στο επίκεντρο του φετινού δεύτερου συνεδρίου βρίσκεται το οικοσύστημα του Fintech στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Στο συνέδριο παρουσιάζονται υλοποιημένα έργα με την συμμετοχή του οικοσυστήματος των Fintech για τον τραπεζικό τομέα, το ESG και την κλιματική αλλαγή. Επίσης δίνεται έμφαση σε πρωτοβουλίες από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή καθώς από και στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, των τεχνών και των δημιουργικών βιομηχανιών. Ο κ.Χαρδούβελης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα διαλόγου, συνεργασιών και ανάδειξης ζητημάτων καινοτομίας, που βρίσκεται και στο επίκεντρο της στρατηγικής και της Εθνικής Τράπεζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος τόνισε ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο των συναλλαγών και γενικότερα την επιχειρηματικότητα, με τις FinTech να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Αναφέρθηκε στην ολιστική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΠΑ για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των FinTech

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Εθνική Τράπεζα και το Greek Fintech Hub. Αποτελεί μια δράση του Smart Attica, έχει σκοπό να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς με πρωτοβουλίες από τον χώρο του Fintech, διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τον διάλογο, την αλληλεπίδραση και τη δικτύωση. Χορηγός είναι το EIF.

Η χρηματοδότηση

Το Greek Fintech Hub είναι μια βασική πρωτοβουλία για το Fintech στην Ελλάδα και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συμμετέχουν έξι μεγάλοι ελληνικοί φορείς: η Εθνική Τράπεζα μαζί με την Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με αυτούς τους θεσμούς, η πρωτοβουλία European Crowd Dialog.

Επίκεντρο της πρωτοβουλίας, όπως επισημάνθηκε, είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Fintech, η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο, η σύνδεση του Fintech με την έρευνα που διεξάγεται σε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δικτύωσης με βασικά δίκτυα και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό,

Έχουν ήδη σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις όπως:

  • Χρηματοδότηση μέσω συναντήσεων συγκέντρωσης κεφαλαίων
  • Δικτύωση με ιταλικές και ισπανικές τράπεζες που διαχειρίζονται παρόμοια χρηματοδοτικά προγράμματα
  • Συνεργασία με την πρωτοβουλία European Crowd Dialog.
  • Ενημέρωση των ατόμων μέσω μηνιαίων ομιλιών Fintech (1η Πέμπτη κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο και μετά, 17:00)
  • Φιλοξενία ειδικών Εργαστηρίων Fintech για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον τουρισμό

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups