Τα συνταξιοδοτικά συστήματα ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και -αν και πολύ το ανέμεναν- οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έρχονται στην κορυφή.

Όπως τονίζεται, η συνταξιοδότηση ανοίγει προοπτικές για διάφορες ασχολίες που μπορεί να περιλαμβάνουν ταξίδια σε μακρινές χώρες, νέα χόμπι, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια, αρκεί να υπάρχουν αρκετά χρήματα και να μην υπάρχει το άγχος για πράγματα όπως η υγεία και η περίθαλψη.

Αλλά πολύ συχνά οι άνθρωποι σε ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχουν αρκετά χρήματα για να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους για τα γηρατειά. Οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες, όπως η κρίση κόστους ζωής, ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια, απλώς προσθέτουν προβλήματα.

Οι πρόσθετες ανησυχίες κάνουν ένα πράγμα ακόμη πιο σημαντικό: τα συστήματα συνταξιοδότησης. Αυτά φαίνονται σημαντικά διαφορετικά σε χώρες σε όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από ελάχιστες διατάξεις για τους συνταξιούχους έως εξαιρετικά αποτελεσματικά και εμπεριστατωμένα συστήματα — τα οποία είναι ιδανικά για τους συνταξιούχους.

Τι αλλάζει στις συντάξεις, τα επιδόματα και την επαγγελματική ασφάλιση [παραδείγματα]

Η Ολλανδία κατέγραψε την υψηλότερη βαθμολογία σε πρόσφατη κατάταξη, ακολουθούμενη από την Ισλανδία, τη Δανία και το Ισραήλ. Έχουν μερικά από τα ισχυρότερα συστήματα συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το Mercer CFA Institute Global Pension Index για το 2023, που αναφέρει το CNBC.

Όλες τους έχουν «ένα πρώτης τάξεως και ισχυρό σύστημα συντάξεων που προσφέρει σημαντικά οφέλη, είναι βιώσιμο και έχει υψηλό επίπεδο ακεραιότητας», ανέφερε η έρευνα και βαθμολόγησε τις συγκεκριμένες χώρες με «Α» στο σύστημα βαθμολόγησης.

Έρχονται κάτω από μια σειρά άλλων μεγάλων οικονομιών, οι ΗΠΑ σημείωσαν «C+», και μπήκαν στην 22η θέση στη λίστα.

Χώρες όπως το Καζακστάν, η Κολομβία, η Γαλλία και η Ισπανία έλαβαν τον ίδιο βαθμό. Υπάρχουν «ορισμένα καλά χαρακτηριστικά» στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, αλλά και «σημαντικοί κίνδυνοι» και «ελλείψεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, αν δεν αντιμετωπιστούν, ανέφερε η έρευνα.

Οι ΗΠΑ

Ορισμένες προτάσεις βελτίωσης για το σύστημα των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν τη θέσπιση περαιτέρω περιορισμών για την αποτροπή της πρόσβασης των ατόμων στα συνταξιοδοτικά τους ταμεία πριν από τη συνταξιοδότηση και την αύξηση της ελάχιστης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ανάλυση βασίζεται σε περισσότερους από 50 παράγοντες, που κυμαίνονται από την κρατική υποστήριξη και τα οφέλη στην τοπική οικονομική ανάπτυξη έως τη ρύθμιση και την επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται και εξετάζεται μια μεγάλη ποικιλία ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι συνταξιούχοι υποστηρίζονται και φροντίζονται καλά, και εάν τα εν λόγω συστήματα είναι κατασκευασμένα να διαρκέσουν (και πόσο).

Στην έκθεση αξιολογήθηκαν συνολικά 47 διαφορετικά συστήματα συνταξιοδότησης. Όλα λειτουργούν με διαφορετικές παραμέτρους και πλαίσια και ορισμένα δεδομένα μπορεί να είναι δύσκολο να συγκριθούν, σημειώνει η έκθεση, επομένως τα συστήματα με ελαφρώς διαφορετικές βαθμολογίες είναι συχνά σχεδόν στο ίδιο καλά μεταξύ τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μπροστά από τις ΗΠΑ στη 10η θέση με «Β» – που σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλά στημένο, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις – μαζί με τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία.

Πολλοί ονειρεμένοι συνταξιοδοτικοί προορισμοί όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική υπολείπονται των ΗΠΑ με βαθμό «C», ακολουθούμενοι μόνο από τις χώρες με τιμή D Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ινδία, Φιλιππίνες και Αργεντινή.

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις τελευταίες έχουν «μεγάλες αδυναμίες», ανέφερε η έκθεση. Επομένως, η συνταξιοδότηση εκεί μπορεί να μην είναι τόσο ονειρική όσο φανταζόταν κανείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή