Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται να επικεντρώνονται στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, στο Μπέιτ Χανούν, και από εκεί πιέζουν λίγο νοτιότερα.

«Βρίσκομαι στο Σντερότ, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα. Τα συνεχή πυρά βαρέως πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται. Η ίδια η πόλη είναι σχεδόν έρημη ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων», αναφέρει σε άρθρο του στο BBC ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen.

Από τα βίντεο από τη Γάζα που δημοσιοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, και από ό,τι μπορούσε να δει κανείς κατά μήκος της συνοριακής περιοχής το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο βομβαρδισμό.

«Αλλά η διακοπή των επικοινωνιών σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει», γράφει ο Bowen και προσθέτει: «Για παράδειγμα, μίλησα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το κεντρικό τους γραφείο στο νότο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αλλά καθώς δεν υπάρχει εσωτερική επικοινωνία, δεν μπορούν να συνδεθούν με τα γραφεία της περιοχής τους, που φροντίζουν τις επιχειρήσεις βοήθειας – οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν ανασταλεί εντελώς – για να δουν πώς τα πάνε».

Ενώ οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα, η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος μόνο περίπου 45 χιλιόμετρα , οπότε μπορεί κανείς να ακούσει τις εκρήξεις να εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα γύρω από την περιοχή.

«Είναι χερσαία εισβολή ή επίγεια επίθεση;»

Όπως σημειώνεται στο άρθρο του BBC, ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί πιθανότατα να «καθαρίσει» τις σήραγγες, πιθανώς με ειδικές δυνάμεις που εντοπίζουν στόχους για τις επιθέσεις της αεροπορίας.

Τα τανκς μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στο φως της ημέρας, οπότε μπορεί να αποσύρουν κάποια από αυτά.

«Είναι επίγεια επίθεση; Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλήσουμε πολύ στους ορισμούς όλων αυτών. Όταν είδαμε τη στρατιωτική συγκέντρωση, την κινητοποίηση πάνω από 300.000 εφέδρων, νομίζαμε ότι θα βλέπαμε μια ολομέτωπη εισβολή στη Γάζα», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Για να συμπεράνει πως «αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι-κομμάτι. Ένιωσα από τα σχόλια του ισραηλινού στρατού ότι θα συνέχιζαν να πιέζουν και ότι επρόκειτο για ‘εκδίκηση’. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μια πολύ εκτεταμένη επιδρομή ή επίγεια επίθεση. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση».

Η επίγεια επίθεση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει και Παλαιστίνιους αμάχους.

Όσο περισσότερους Παλαιστίνιους σκοτώνουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή, τόσο σε χώρες φιλικές προς το Ισραήλ, όσο και στους εχθρούς του. Αυτό δεν εγγυάται ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί. Αλλά αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα σε μια περιοχή που είναι ήδη εύθραυστη, καταλήγει το άρθρο του BBC.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα