Μη κατορθώνοντας να πείσει τους βασικούς δυτικούς συμμάχους για μια συνολική «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε το δικό του σχέδιο έκτακτης βοήθειας, από αέρος και θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, σε συνδυασμό με μια επιπλέον οικονομική βοήθεια για τη συνδρομή και περίθαλψη των Παλαιστίνιων της περιοχής.

Κι όλα αυτά λίγο μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ περί «ανθρωπιστικής εκεχειρίας», υπέρ του οποίου ψήφισαν 120 χώρες, 15 τάχθηκαν κατά και 45 απείχαν -μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την υπόσχεση πάντως που είχε δώσει ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον του Αιγύπτιου ομολόγου του Αλ Σίσι στην προ ημερών περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ένα γαλλικό αεροπλάνο με ανθρωπιστική βοήθεια πέταξε σήμερα για την Αίγυπτο.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά γαλλικών αεροπλάνων, τα οποία θα ακολουθήσουν και τα οποία αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Καΐρου ή στην αιγυπτιακή βάση Ελ Αρις, 30 χλμ. μόλις από τη Ράφα.

Η Ιταλία δηλώνει έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μ. Ανατολή

Κομβικός ο ρόλος της Κύπρου

Παράλληλα εδώ και δύο ημέρες αναχώρησε από τη βάση της Τουλόν και το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο «Tonnerre», συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες. Πλέει προς την περιοχή της Γάζας και πρόκειται για ένα πραγματικό «θωρηκτό» με μήκος 200 μέτρα και 190 μέλη πληρώματος. Λειτουργεί σαν πλωτό νοσοκομείο με δύο χειρουργεία, εξήντα κλίνες και είκοσι νοσοκόμους.

Για την ώρα δεν είναι φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, το σκεπτικό όμως είναι να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως βοηθητική βάση για περαιτέρω ανεφοδιασμό. Θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες άδειες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δοθεί για την προσάραξή του πλησίον της Γάζας, καθώς και εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Εφόσον και όταν οι εγγυήσεις εξασφαλισθούν, οι ασθενείς ή τραυματίες θα μπορούν να μεταφέρονται στο πλωτό νοσοκομείο με ελικόπτερα.

Σχετικά με την οικονομική βοήθεια, ο  Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε 20 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 63 εκατ. που είχε ήδη ανακοινώσει η Γαλλία, πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως οικονομική ενίσχυση. Από τα εν λόγω 20 εκατομ. τα 5 εκατομ. προορίζονται για ΜΚΟ, 6 εκατομ. για επείγουσες ανάγκες και 500.000 για την αγορά φαρμάκων για νοσοκομείο της Γάζας.

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία και στο Παρίσι ειδικότερα συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, παρά τις -κατά περίπτωση- απαγορεύσεις, εξαιτίας ισλαμιστικών συνθημάτων, όπως συνέβη και το περασμένο Σάββατο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα