«Ο δρόμος προς τη σύνοδο κορυφής του Σαν Φρανσίσκο δεν θα είναι ομαλός». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να διαχειριστούν τις διαφορές τους

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν και τους κορυφαίους βοηθούς του στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες, συμφωνώντας να συνεργαστούν προς την αναμενόμενη διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Διμερείς επαφές

Ένας καταιγισμός διμερών διπλωματικών επαφών τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, έχει ως στόχο τη διάσωση των σχέσεων που επιδεινώθηκαν ραγδαία στις αρχές του έτους μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός φερόμενου ως κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου.

Όμως, σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Γουάνγκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος προς τη σύνοδο κορυφής δεν θα είναι ομαλός και το ταξίδι εκεί δεν θα γίνει «στον αυτόματο πιλότο», όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Γουάνγκ πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις μετά από συζήτηση με μέλη της στρατηγικής κοινότητας των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο μήνα, η κορυφαία υπηρεσία ασφαλείας της Κίνας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συνάντηση Σι-Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο΄θα εξαρτιόταν από το αν οι ΗΠΑ θα έδειχναν «επαρκή ειλικρίνεια».

Επιστροφή στο Μπαλί

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει «να επιστρέψουν στο Μπαλί», αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο νησί-θέρετρο της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, όπου συζήτησαν για την Ταϊβάν, τον ανταγωνισμό και την επικοινωνία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πρέπει να εφαρμόσουν στην πράξη τη συναίνεση που επιτεύχθηκε τότε, «να απομακρύνουν τις παρεμβάσεις, να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να ενισχύσουν τη συναίνεση και να συγκεντρώσουν αποτελέσματα», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Είπε ότι και οι δύο πλευρές έστειλαν από κοινού θετικά μηνύματα για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση των σχέσεων, πιστεύοντας ότι είναι χρήσιμο και απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και αντιφάσεις και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Οι συζητήσεις του Σαββάτου περιελάμβαναν επίσης διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την αλληλεπίδραση μεταξύ των στρατών της Κίνας και των ΗΠΑ, τα οικονομικά, την επιστήμη και την τεχνολογία, το επενδυτικό περιβάλλον της Κίνας και την πρόσβαση στην αγορά, καθώς και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.