Από σήμερα 30 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.9 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» (σπάνιες φυλές), του ΠΑΑ, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι της 1ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.09, με ενεργά Τεχνικά Δελτία έτους εφαρμογής 2022 και των οποίων η ένταξη στη δράση δεν έχει ανακληθεί, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, η οποία αφορά σε ετήσια παράταση των δεσμεύσεων τους, μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου (έτος εφαρμογής 2023). Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει να ολοκληρώσουν την υποβολή της ΕΑΕ 2023 και να υποβάλλουν την αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της πρόσκλησης ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης.

Αυτόχθονες φυλές: Το Καραγκούνικο, το καλύτερο «κοπαδιάρικο» πρόβατο

Να σημειωθεί ότι η οικονομική στήριξη δίνεται στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου να διατηρήσουν ή/και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

Οι φυλές

Τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής, όπως αυτές εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:


Το ύψος της ενίσχυσης

Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως και το ύψος της ενίσχυσης σε ευρώ ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου) ανά κατηγορία ζώου ορίζεται ως ακολούθως:

Όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:

Ένα (1) βοοειδές ηλικίας έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών = 0,6 ΜΖΚ

Ένα (1) βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ

Ένα (1) προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους = 0,15 ΜΖΚ

Μία (1) χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένα μόνοπλο άνω των έξι (6) μηνών = 1 ΜΖΚ

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στους τομείς βοοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας και χοιροτροφίας περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα (1) αρσενικό ζώο για κάθε δεκαπέντε (15) θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 €/ΜΖΚ.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καταβάλλεται εφόσον τηρείται η αναλογία 1 αρσενικό: 15 θηλυκά αναπαραγωγά ζώα. Εφόσον δεν τηρείται αυτή η αναλογία το ύψος ενίσχυσης μειώνεται κατά 23€ ανά Μ.Ζ.Κ.

Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμοι προς ένταξη είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι:

1. είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως αυτές αποτυπώνονται στον παραπάνω πίνακα,

2. εκτρέφουν ζώα των εν λόγω φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης της χώρας,

3. εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία ανήκουν.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας πρέπει να συντρέχουν σε επίπεδο φυλής τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

Ποιοι δεν μπορούν να ενταχθούν

Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας πρόσκλησης, ακόμη κι αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

1. όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.

2. διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους υπάρχει σε ισχύ απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.

3. όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στην τρέχουσα ή σε προηγούμενη προγραμματική περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει ένα (1) ημερολογιακό έτος από το ημερολογιακό έτος διαπίστωσης της παράβασης.

Στην περίπτωση συνδυασμού μέτρων ή δράσεων ή δεσμεύσεων σε επίπεδο ενταγμένης εκμετάλλευσης – αγροτεμαχίων, οι επιτρεπόμενοι συνδυασμοί μεταξύ του Μέτρου 11 και των Μέτρων 10  Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», και 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων» του ΠΑΑ 2014-2020.

Να σημειωθεί ότι οΟι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξης. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον σύνδεσμο: http://p2.dikaiomata.gr/M1019 με τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για την υποβολή της ΕΑΕ (Κωδικός Πρόσκλησης: 10.1.09 – παράταση).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO