![Χρυσές λίρες: Πόσα χρήματα μπορείτε να τις πουλήσετε [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_lires_palaias.png)
Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, ο χρυσός παρουσιάζεται ως το αποκούμπι του επενδυτή. Η κατοχή χρυσών λιρών προσφέρεται για πολλούς ως η επένδυση που παρέχει ασφάλεια.
Μάλιστα, αν γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω, ένα σωρό ελληνικά νοικοκυριά στήθηκαν πάνω στις οικονομίες που δημιουργήθηκαν με κόπο – και δεν ήταν άλλες από την αξία των χρυσών λιρών που συνήθως ήταν κρυμμένες κάτω από το στρώμα ή σε κάποιο κουτί στα ντουλάπια της κουζίνας.
Tα πιο βασικά είδη λίρας που μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά είναι οι λίρες Αγγλίας με το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ – οι προ του 1973 και οι μετά.
Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου η τράπεζα Ελλάδος πούλαγε τη χρυσή λίρα στο κοινό έναντι 515,36 ευρώ και την αγόραζε στα στα 427,68 ευρώ.
Τόσο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία όσο και η ανησυχία για την παγκόσμια ανησυχία η ζήτηση για την αγορά χρυσού στην Ελλάδα ανεβαίνει.
Οι χρυσές λίρες
Οι Ελληνες βλέπουν ότι η τιμή της λίρας αυξάνεται συνεχώς και πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το α’ τρίμηνο 2023 οι Έλληνες πούλησαν 3.719 χρυσές λίρες, το β’ τρίμηνο 3.202 και το γ’ τρίμηνο πούλησαν 1.541 λίρες.
Συνολικά ρευστοποιήθηκαν στο 9μηνο 8.462 χρυσές λίρες όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν πουληθεί 8.697 λίρες.
Αναφορικά με τις πωλήσεις από τις αρχές του έτους διαμορφώθηκαν σε 29.389 χρυσές λίρες, λιγότερες πάντως από πέρυσι όπου συνολικά διατέθηκαν 52.241 λίρες.
Από την αρχή του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς η τιμή του χρυσού έχει κερδίσει πάνω από 150 δολάρια, καθώς οι φόβοι για την κλιμάκωση της σύγκρουσης οδηγούν τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγιο.
Ο χρυσός φλερτάρει με τα 1.980 δολάρια η ουγγιά καθώς η σταθερή ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια που τροφοδοτείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βοήθησε το κίτρινο μέταλλο να αντέξει την πίεση από τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που κατέστειλαν τους φόβους για ύφεση.
Με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κοντά στα υψηλά 16 ετών και το δολάριο να εξακολουθεί να έχει καλές επιδόσεις, ο χρυσός έχει αυξηθεί «άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο», εξηγεί ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.
Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 2.000 δολάρια στο εγγύς μέλλον, εν όψει «της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή».


Latest News

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος