Από τις 25 Αυγούστου όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων υποχρεούνται να ελέγχουν και να διαγράφουν μισαλλόδοξα σχόλια και βίαιες εικόνες και βίντεο, βάσει της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απειλεί τους παραβάτες με την επιβολή βαρέων προστίμων που φθάνουν έως και το 6% του τζίρου τους. Τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) τίποτε δεν είχε αλλάξει.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και η ανάφλεξη που προκάλεσαν στη Μέση Ανατολή στάθηκαν η αφορμή για να πλημμυρίσουν τα κοινωνικά δίκτυα από μηνύματα τα μηνύματα μίσους και φρικαλέα βίντεο από τα πεδία της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Meta: Στο στόχαστρο 33 πολιτειών των ΗΠΑ για «βλάβη στην ψυχική υγεία των νέων»

Ανάγκα και θεοί πείθονται

Ευλόγως οι Βρυξέλλες έχουν αυξήσει την πίεση στου ψηφιακούς γίγαντες να ελέγχουν τα κοινωνικά τους δίκτυα και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς τους διαχειριστές μεγάλων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων του Meta (Facebook, Instagram), του X (πρώην Twitter), της Google και του Tik Tok, προειδοποιώντας τους ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και ότι έφτασε η ώρα των προστίμων.

«Όλες οι πλατφόρμες μάς απάντησαν εντός 24 ωρών, αναφέροντάς μας τα μέσα που θα εφάρμοζαν για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της ψηφιακής μισαλλοδοξίας», εξήγησε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Προσκεκλημένος στην κοινή εκπομπή «Grand Jury» που μεταδίδουν κάθε Κυριακή τα RTL, Le Figaro, M6 και Paris Première, ο γάλλος επίτροπος που είναι υπεύθυνος και για θέματα άμνας και ψηφιακής τεχνολογίας είπε ότι οι εταιρείες έδειξαν διάθεση συνεργασίας με την ΕΕ. «Αν και πρέπει να ομολογήσω ότι ο Ίλον Μασκ εμφανίστηκε λίγο έκπληκτος που ήταν η ρυθμιστική αρχή εκείνη που τον καλούσε να λογοδοτήσει και όχι το αντίστροφο», παρατήρησε ο Μπρετόν.

Άλλο ελευθερία, άλλο ασυδοσία

«Βρισκόμαστε ενώπιον μια σημαντικής καμπής. Σκεφθείτε ότι το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο TiK Tok γνωστοποίησε προσφάτως ότι είχε διαγράψει 4 εκατομμύρια βίντεο, κυρίως βίντεο που υποστήριζαν την τρομοκρατία και πράξεις βίας», τόνισε ο επίτροπος. Στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο περίπου 6.000 εργαζόμενοι (εκ των οποίων 700 στη Γαλλία, όπως επισημαίνει η «Le Figaro») είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των αναρτήσεων και τον εντοπισμό παράνομων μηνυμάτων.

Ο Τιερί Μπρετόν σημείωσε επίσης ότι η Meta του Μαρκ Ζούκεμπεργκ διαγράφει καθημερινά 800.000 αναρτήσεις βίντεο από τα κοινωνικά της δίκτυα. Τι γίνεται με το X του Ίλον Μασκ; «Είναι λίγο λιγότερο πρόθυμο να συνεργαστεί, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι μια κάποια πρόοδο σημειώνει», είπε ο επίτροπος.

Όπως εξηγεί η Ντανιέλ Γκινό στον «Figaro», ο Μασκ όταν εξαγόρασε το Twitter προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις αποδεκατίζοντας το τμήμα ελέγχου περιεχομένου του δημοφιλούς δικτύου. Τώρα όμως το μετονομασθέν σε Χ Twitter βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού. Ρόλο ίσως διαδραμάτισε σ’ αυτό και η έρευνα που ξεκίνησαν οι Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου γύρω από το Χ για «εικαζόμενη διάδοση ψευδών πληροφοριών, μηνυμάτων υποστηρικτικών πράξεων βίας και τρομοκρατίας» και εν γένει για τη «διάδοση ρητορίας μίσους».

Σειρά παίρνει η AI Act

Οι Βρυξέλλες φέρονται αποφασισμένες να εφαρμόσουν την Digital Services Act (DSA), αλλά ταυτόχρονα επεξεργάζονται την Artificial Intelligence Act (AI Act), «ένα επίσης σημαντικό νομοθετικό έργο που θα ρυθμίζει ειδικότερα θέματα τεχνητής νοημοσύνης», όπως το χαρακτήρισε ο Τιερί Μπρετόν.

Στόχος του νομοθετήματος αυτού είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εφαρμογής συστημάτων κοινωνικής αξιολόγησης ή αναγνώρισης προσώπου, για παράδειγμα. Η ΑΙ Act θα επιβάλλει επίσης υποχρεώσεις για την «ελαχιστοποίηση του ποσοστού σφάλματος ή για την αποφυγή μεροληπτικών πρακτικών και διακρίσεων» σε χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση οχημάτων ή η χορήγηση τραπεζικών πιστώσεων.

Ο Μπετόν είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Συμβούλιο των υπουργών, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, να καταλήξουν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους σε ένα συμβιβασμό για την ΑΙ Act.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης