Οι φιλοπαλαιστινιακοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες ορθογραφίες, φράσεις και λέξεις για να παραπλανούν τους αλγόριθμους. Από το «terrier» έως το «P*les+in1ans», οι χρήστες αλλάζουν τη γλώσσα τους με «algospeak» για να αποφύγουν τους κανόνες περιεχομένου.
Από τότε που το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο, οι δημιουργοί φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το «algospeak» για να αποτρέψουν την αφαίρεση των αναρτήσεών τους από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ορισμένοι χρήστες προσθέτουν ήχους για να μεταμφιέσουν τις φωνές τους, ενώ άλλοι αλλάζουν την ορθογραφία κοινών αγγλικών και αραβικών λέξεων όπως Παλαιστίνη, γενοκτονία και Χαμάς για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Πολλοί δημοφιλείς δημιουργοί καθοδηγούν απλούς Παλαιστίνιους χρήστες να υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές και να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας κατεβάζουν ή καταστέλλουν το περιεχόμενο, αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post.
«Αρχίσαμε να αφαιρούμε τελείες» σε αναρτήσεις στα αραβικά, δήλωσε ένας Αιγύπτιος χρήστης. «Ανακατεύουμε αγγλικά γράμματα με αραβικά».
Παρ’ όλα αυτά, τέτοια τεχνάσματα δεν αποδίδουν πάντα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο deBuys δήλωσε ότι το TikTok αφαίρεσε τον ήχο από ένα σατιρικό βίντεο που δημοσίευσε, στο οποίο υποδυόταν μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που εκτελούσαν εντολές για επίθεση στη Γάζα.
Αφού το βίντεο συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, το TikTok αφαίρεσε τον ήχο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις οδηγίες της εταιρείας για την κοινότητα, είπε.
Emojis που απεικονίζουν τεριέ και βιολιά
Όταν ο 37χρονος Rathbone deBuys, μουσικός με έδρα τη Λουιζιάνα, δημοσιεύει βίντεο στο TikTok που ασκούν κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς, χρησιμοποιεί κοινές στρατηγικές για να αποφύγει τον εντοπισμό και τη διαγραφή των βίντεο από τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στους υπότιτλους χρησιμοποιεί emojis που απεικονίζουν τεριέ και βιολιά αντί για τις λέξεις «τρομοκράτης» και «βία».
Στο κάτω μέρος των βίντεο, τα οποία λαμβάνουν εκατομμύρια likes, προσθέτει μια δήλωση αποποίησης ευθυνών τονίζοντας ότι η ανάρτηση έχει «εκπαιδευτικούς» σκοπούς.
Η αλλαγή των λεζαντών μπορεί να καταστήσει λιγότερο πιθανό το βίντεο να διαγραφεί επειδή θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του TikTok κατά της ρητορικής μίσους ή του βίαιου περιεχομένου, δήλωσε ο deBuys.
«Πολλοί παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ και θέλουν να ακούσουν τι έχουν να πουν κάποιοι άνθρωποι», δήλωσε ο deBuys, ο οποίος δημοσιεύει παρόμοια βίντεο στο Instagram. «Αλλά την ίδια στιγμή, υπήρχαν περιπτώσεις λογοκρισίας».
To «algospeak» ως αναγκαία τακτική
Οι δημιουργοί που επικεντρώνονται στην Παλαιστίνη λένε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μοιραστούν μια οπτική για τον πόλεμο που διαφέρει από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και η «κωδικοποίηση» είναι μια αναγκαία τακτική για να διασφαλίσουν ότι το μήνυμά τους θα φτάσει εκεί που πρέπει.
Ακτιβιστές έχουν επικρίνει εδώ και καιρό τη Meta για το γεγονός ότι καταπνίγει την ελευθερία έκφρασης των Παλαιστινίων χρηστών, αφαιρώντας το αραβικό περιεχόμενο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις εβραϊκές αναρτήσεις. Την έχουν κατηγορήσει, όπως και το YouTube και το TikTok, ότι δεν έχουν επενδύσει σε συστήματα προστασίας των Παλαιστινίων χρηστών από ρητορική μίσους και βίαιες απειλές.
«Αποτελεί διαρκές πρόβλημα εδώ και χρόνια», δήλωσε η Jillian York, διευθύντρια για τη διεθνή ελευθερία της έκφρασης στο Electronic Frontier Foundation. «Εφαρμόζουν άνισα πρότυπα σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν έχουν πάντα τοπική τεχνογνωσία» ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο.
Η Meta ανέφερε σε μια ανάρτηση στο blog της αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία είχε διορθώσει σφάλματα που εμπόδιζαν ορισμένες αναρτήσεις χρηστών δηλώνοντας ότι οι δυσλειτουργίες «επηρέασαν εξίσου λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο – όχι μόνο ανθρώπους που προσπαθούσαν να δημοσιεύσουν για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Γάζα – και δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του περιεχομένου».
Όμως, οι εξηγήσεις της Meta δεν ικανοποίησαν όλους τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με την Παλαιστίνη. Ο Ameer Al-Khatahtbeh, κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ειδησεογραφικό λογαριασμό Instagram Muslim, δήλωσε ότι οι αναρτήσεις του έχουν δει μειωμένες προβολές.
«Οι Παλαιστίνιοι βιώνουν αυτή την καταστολή από το 2021», είπε. «Βλέπουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα να συμβαίνει και τώρα».
Πηγή: in.gr
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων