Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966, καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Ο δείκτης μελλοντικής εκπλήρωσης του παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού (FCOJ) στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 4,17 δολ. ανά λίβρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν υποχωρήσει στα 3,83 δολ. ανά λίβρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν καταγράφεται αύξηση κατά 90% μόνο τη φετινή χρονιά.

ΗΠΑ: Πορτοκαλί ρευστός… «χρυσός»

«Αυτές οι αγορές ξεπερνούν τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Μπορούσε να προβλέψει κανείς χυμό πορτοκαλιού στα 4 δολάρια; Το δυναμικό κέρδους από αυτό το εμπόριο είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Dave Reiter έμπορος της Reiter Capital Investments LLC στο X, αναφερόμενος στη θέση που έχτισαν ορισμένοι επενδυτές.

«Δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί η αγορά όπως συμβαίνει με το καλαμπόκι ή τη σόγια», δήλωσε από την πλευρά του ο Darin Fessler, SVP, αναλυτής της Lakefront Futures & Options.

Πρασίνισμα των εσπεριδοειδών

Πέρα από το κερδοσκοπικό παιχνίδι, ωστόσο, τα τεκταινόμενα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς μια σειρά τυφώνων και η εξάπλωση μιας ανίατης ασθένειας έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Ibiapaba Netto, εκτελεστικός διευθυντής της CitrusBR, της ένωσης που εκπροσωπεί τους παραγωγούς χυμού πορτοκαλιού της Βραζιλίας, δήλωσε ότι η ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης θα πάρει χρόνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Βραζιλία έχει μερίδιο 75% στο παγκόσμιο εμπόριο χυμού πορτοκαλιού.

Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν το χυμό που καθιστά τους καρπούς από μολυσμένα δέντρα «πράσινους, δύσμορφους και πικρούς», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – έχει διαβρώσει την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005. Η ασθένεια έχει γίνει επίσης ολοένα και πιο διαδεδομένη στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

Ο Netto πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί φρούτων φοβούνται να επενδύσουν για να επεκτείνουν τους οπωρώνες φοβούμενοι την ασθένεια. «Η τελευταία μας μεγάλη καλλιέργεια ήταν πριν από πέντε χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση βασικά μηδενικών αποθεμάτων», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities