Ράλι που δεν έχει προηγούμενο κάνουν οι διεθνείς τιμές του χυμού πορτοκαλιού, ενός από τα βασικά συστατικά στο «καλάθι» της αγοράς εμπορευμάτων που αφορά τα τρόφιμα. Οι διεθνείς τιμές να έχουν φτάσει στα ύψη, ακόμη και στα 3,95 δολάρια ανά λίβρα (450 γραμμάρια) από 1,8 δολάρια το 2022, οι αυξήσεις στη χονδρική έχουν ξεπεράσει σε ορίζοντα δωδεκαμήνου ακόμη και σε 80% φτάνοντας κάποιες ημέρες ακόμη και το 90%.

Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατεψυγμένου συμπυκνώματος χυμού πορτοκαλιού έχουν υπερτριπλασιαστεί από τα τέλη του 2021 αναδεικνύοντας το χυμό αυτό ως ένα από τα εμπορεύματα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις φέτος, με τις τιμές να σημειώνουν ρεκόρ εβδομάδα με την εβδομάδα. Μόλις την περασμένη εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ άνω των 3,9 δολαρίων ανά λίβρα, από 2,11 δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet που παρουσίασε η Wall Street Journal.

ΗΠΑ: Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

Πλήγμα από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες

Το κόστος για το χυμό πορτοκάλι, που αποτελεί ένα από τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στις αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών όπως είναι ο καφές, η σόγια και τα σιτηρά, έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των τυφώνων και της κακοκαιρίας που έπληξαν πέρσι τη Φλόριντα -τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού για τις ΗΠΑ. Οι αντίξοες καιρικές αυτές συνθήκες μείωσαν τις καλλιέργειες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 80 ετών. Επίσης, παγετός που εκδηλώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους κατέστρεψε επίσης μεγάλο μέρος από καλλιέργειες. Πολύ αρνητικά στην παραγωγή συνέβαλαν επίσης διάφορες ασθένειες.

Προβλέψεις για βουτιά σε παραγωγή

Στα τέλη του περασμένου έτους το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προέβλεψε ότι τη σεζόν 2022-2023 η Φλόριντα αναμενόταν να παράγει 20 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια, ποσότητα μειωμένη κατά 51% από το προηγούμενο έτος και τη μικρότερη ποσότητα που παρήχθη από τη σεζόν 1936-1937 και μετά.

Μέχρι τον Ιούλιο, οι προβλέψεις είχαν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Έτσι τώρα το USDA ανακοίνωσε πως η Φλόριντα αναμένεται να παράγει 15,9 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια για τη σαιζόν 2022-2023. Πρόκειται για ποσότητα μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη σεζόν 2020-21.

Εκτός από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που εξάγουν πορτοκάλια ή επεξεργασμένο χυμό πορτοκαλιού, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό, υποβάθμισαν επίσης τις προβλέψεις παραγωγής για το έτος, επικαλούμενες τις δυσκολίες στις καλλιέργειες από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Οι ασθένειες στα πορτοκάλια έχουν αποδειχθεί σε μεγάλη πρόκληση για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών, ανέφεραν στελέχη του σωματείου παραγωγών Florida Citrus Mutual στο CNN, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι νέες μέθοδοι θεραπείας αποδεικνύονται αποτελεσματικές.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία και το Μεξικό, μεγάλοι διεθνείς εξαγωγείς, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Η καλλιέργεια πορτοκαλιού στη Βραζιλία αναμένεται να είναι χαμηλότερη από πέρσι ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι προβλέψεις για απώλειες σοδειάς και από τη Βραζιλία έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στον κλάδο.

Ακόμη και οι ΗΠΑ πλέον, με την παραγωγή να πλήττεται από αντίξοες καιρικές συνθήκες και από ασθένειες, εισάγουν όλο και περισσότερο από διεθνείς αγορές σύμφωνα με ανάλυσης της Rabobank. Τα πολύ χαμηλά αποθέματα από δύο διαδοχικές μικρές συγκομιδές το 2020/21 και το 2021/22, συν τα χειρότερα νέα για την τρέχουσα σεζόν 2022/23, δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για την αύξηση των τιμών φέτος», αναφέρεται.

Χρυσάφι πωλείται ο χυμός στα σουπερμάρκετ

Όλα αυτά κάνουν ένα γαλόνι (3,7 λίτρα) χυμού πορτοκαλιού να κοστίζει στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 9,20 δολάρια με βάση στοιχεία για το Σεπτέμβριο, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές λένε ότι οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να κάνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο προϊόν, μεγεθύνοντας την πολυετή πτώση στη ζήτηση χυμού πορτοκαλιού καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή