Το κρατικό ταμείο SEPI της Ισπανίας δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδιο στην Telefonica, τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Ισπανίας, έναν μήνα αφότου η STC της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το 9,9% των μετοχών του Ομίλου.

Η STC, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telefonica τον Σεπτέμβριο με μία επένδυση 2,1 δισ. ευρώ μέσω μετοχών και μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων.

«Ενδελεχής αξιολόγηση»

Η εκτελούσα χρέη υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση προτού εγκρίνει τη συμμετοχή της STC, ενώ η εκτελούσα χρέη υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ ζήτησε να μπλοκαριστεί η συναλλαγή.

Επειδή η Telefonica θεωρείται πάροχος αμυντικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου στρατηγικής σημασίας εταιρεία, η ισπανική κυβέρνηση έχει λόγο σε εξαγορές ποσοστού μεταξύ του 5% και 10%.

Η ισπανική SEPI ανέφερε σε χρηματιστηριακή κατάθεση την Τρίτη ότι διεξάγει «διερευνητική εσωτερική ανάλυση σχετικά με μια πιθανή εξαγορά» ενός μεριδίου της Telefonica.

Η ανάλυση δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε απόφαση για εξαγορά, δήλωσε η πρόεδρος της SEPI Belen Gualda Gonzalez.

Η STC αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν πιθανά σχέδια της SEPI.

Τι λένε οι βασικοί μέτοχοι

Οι βασικοί μέτοχοι της Telefonica χαιρέτισαν την επένδυση της STC και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα δικά τους μερίδια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BBVA Onur Genc δήλωσε την Τρίτη ότι η ισπανική τράπεζα, η οποία είναι ένας από τους κύριους μετόχους της Telefonica, δεν έχει σχέδια να αυξήσει το τρέχον μερίδιό της ύψους 4,87%.

«Είναι ένα οικονομικό μερίδιο για εμάς, όχι ένα στρατηγικό μερίδιο. Είναι ένα μερίδιο (που τηρείται ως) διαθέσιμο προς πώληση στα λογιστικά βιβλία και δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε καθόλου τις μετοχές μας», δήλωσε ο Genc.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τυχόν πιθανή εξαγορά από το ισπανικό κράτος, πέραν του ότι «από οικονομικής άποψης, είναι σπουδαίο το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για μια εταιρεία τέτοιας σημασίας όπως η Telefonica».

Η Caixabank, η οποία κατέχει ποσοστό 3,5% της Telefonica, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα αυξήσει το μερίδιό της ως απάντηση στην κίνηση της STC και θα αναλύσει με την Telefonica κάθε πιθανή συνεργασία με τη σαουδαραβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή