Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα με το Ισραήλ να εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ακόμα και γύρω από νοσοκομεία στη Γάζα αφού το Τελ Αβίβ απαιτεί την εκκένωσή τους, όπως για το Νοσοκομείο Al-Quds.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι είναι «ώρα για πόλεμο».

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.300 κάτοικοι της Γάζας, με το 40% να είναι παιδιά.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της κρίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τα χτυπήματα κατά αμερικάνικων στόχων σε Συρία και Ιράκ να πληθαίνουν.

Δείτε live εικόνα εδώ

Live όλες οι εξελίξεις στον ΟΤ

23:24 Τρομοκρατημένοι από το χτύπημα στη Τζαμπάλια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – «Παιδιά ούρλιαζαν»

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις ειδήσεις για το χτύπημα στον καταυλισμό Τζαμπάλια. Μετά την επίθεση, πολλοί τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο Al-Shifa» αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανάρτησή τους στο Χ.

«Μικρά παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο με βαθιά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα. Ήρθαν χωρίς τις οικογένειές τους. Ούρλιαζαν και ζητούσαν τους γονείς τους. Έμεινα μαζί τους μέχρι να βρούμε ένα μέρος, καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο ασθενείς» περιγράφει ο νοσοκόμος Mohammed Hawajreh.

«Καταδικάζουμε αυτό το τελευταίο επεισόδιο παράλογης βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποτραπούν περισσότεροι θάνατοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα. Φτάνει πια!».

23:13 Σύνοψη των πιο σημαντικών γεγονότων

  • Το Ισραήλ επιτέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, καταστρέφοντας πολλά κτίρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η επίθεση είχε στόχο έναν διοικητή της Χαμάς – έναν ισχυρισμό που η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται.
  • Θανατηφόρα ισραηλινά χτυπήματα αναφέρονται επίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat και al-Shati, μεταξύ άλλων, αφήνοντας πολλούς νεκρούς αμάχους.
  • Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ την Παρασκευή.
  • Ισραηλινά τανκς έχουν αναφερθεί σε κατοικημένη περιοχή της πόλης της Γάζας, καθώς ο στρατός συνεχίζει την προφανή προσπάθειά του να την περικυκλώσει.
  • Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε ότι το Ισραήλ επιχειρεί «βαθιά» μέσα στη Γάζα, αλλά προσέθεσε ότι ο στρατός «πλήρωσε βαρύ τίμημα» την τελευταία ημέρα.
  • Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών στη βόρεια Γάζα.
  • Η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ξένους ομήρους τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.
  • Η συνοριακή διέλευση της Ράφα αναμένεται να ανοίξει αύριο για περιορισμένο αριθμό τραυματισμένων Παλαιστινίων που θα ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με Παλαιστίνιους συνοριακούς αξιωματούχους.
  • Οι Χούθι της Υεμένης είπαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ είπε ότι κατέρριψε έναν εισερχόμενο «εναέριο στόχο».
  • Η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση κατά της Γάζας.

23:03 Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Reuters.

22:58 Γάζα: Ισοπεδωμένη μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν πώς η βόρεια Γάζα έχει ισοπεδωθεί μετά τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εδώ και εβδομάδες.

Η Γάζα πριν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Απόλυτη καταστροφή στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

22:50 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: 59 φορτηγά εισήλθαν σήμερα στη Γάζα

59 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Τα φορτηγά μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτων βοηθειών και ιατρικό υλικό.

Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει τα 217.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί η είσοδος καυσίμων», επισημαίνεται.

22:44 ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» στη Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ζήτησε «επείγουσα, απεριόριστη» πρόσβαση στη Γάζα για την παράδοση των απαραίτητων προμηθειών υγείας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τον αριθμό των θυμάτων των αμάχων στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα «συγκλονιστικό» και είπε ότι χωρίς παραδόσεις μεγάλης κλίμακας, «η τραγωδία θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας».

«Προτρέπουμε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση για τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές σε όλη τη Γάζα – και μια άμεση ανθρωπιστική παύση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάθε στιγμή έχει σημασία», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

22:38 Κατάρ: Η ισραηλινή κλιμάκωση «υπονομεύει τη διαμεσολάβηση»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ προειδοποιεί ότι «η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας σε μη στρατιωτικούς στόχους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα και καταφύγια για εκτοπισμένους, αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης».

Όπως αναφέρει, μια ισραηλινή κλιμάκωση «προμηνύει περαιτέρω ένταση, βία και αστάθεια». Το Κατάρ καλεί τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ηθικές και νομικές ευθύνες της» για την προστασία των Παλαιστινίων.

22:33 Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα γράφημα στο οποίο αναφέρει συγκεντρωτικά όλα τα αποτελέσματα της δράσης κατά του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε μια γραφική απεικόνιση της ζημιάς που έχει προκαλέσει στο Ισραήλ στα σύνορα Λιβάνου-Παλαιστίνης από τις 8 έως τις 30 Οκτωβρίου «σε επιχειρήσεις στο μονοπάτι προς την Αλ Κουντς».

– 120 νεκροί ή τραυματίες στρατιώτες.
– Καταστράφηκαν 69 συστήματα επικοινωνιών.
– Καταστράφηκαν 17 συστήματα εμπλοκής.
– Καταστράφηκαν 27 συστήματα πληροφοριών.
– 65.000 έποικοι εκκένωσαν από 28 οικισμούς.
– Καταστράφηκαν 13 οπλισμένα οχήματα (2 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 2 Hummer και 9 άρματα μάχης).
– Στοχεύτηκαν 105 στρατιωτικές τοποθεσίες.
– Καταστράφηκαν 140 κάμερες.
– Καταστράφηκαν 33 ραντάρ.
– Καταστράφηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV.

22:16 Κίρμπι για χτύπημα στη Τζαμπάλια: Το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, δεν θέλησε να συζητήσει το ισραηλινό χτύπημα που έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας την Τρίτη, αλλά είπε σε γενικές γραμμές ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει» τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.

«Είναι προφανές για εμάς ότι το κάνουν, ότι προσπαθούν να τις ελαχιστοποιήσουν», δήλωσε ο Κίρμπι.

22:09 Μπλίνκεν: Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της υπεράσπισης του Ισραήλ και της βοήθειας των Παλαιστινίων αμάχων

«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

22:04 Βασιλιάς Αμπντάλα σε Μπάιντεν: Ανάγκη για μια «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα τόνισε μιλώντας στον Τζο Μπάιντεν ότι υπάρχει ανάγκη για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» που θα επιτρέπει αδιάλειπτες νηοπομπές βοήθειας στον κατεστραμμένο θύλακα της Γάζας.

Σε δήλωση του παλατιού της Ιορδανίας, ο μονάρχης φέρεται να είπε στον Μπάιντεν ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για να σταματήσει ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση που θα βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών.

21:55 Ο Τζέικομπ Λιου είναι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο Τζέικομπ Λιου εξελέγη νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, με ψήφους 53-43

21:48 Al Jazeera: 19 μέλη της οικογένειας εργαζόμενου του καναλιού σκοτώθηκαν στην επίθεση της Τζαμπάλια

Το ισραηλινό χτύπημα στην Τζαμπάλια στοίχισε τη ζωή σε 19 μέλη της οικογένειας του μηχανικού του Al Jazeera στη Γάζα, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Κουμσάν.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο πατέρας και οι δύο αδερφές του.

21:43 Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ

21:42 Βίντεο του ισραηλινού στρατού για τη σφαγή στη Τζαμπάλια

Βίντεο από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζαμπάλια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους δίνει στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

«Δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων υπό τη διοίκηση της Ταξιαρχίας Givati ​​επιχείρησαν σε στρατιωτικό προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και εξολόθρευσαν περίπου 50 “τρομοκράτες”. Το οχυρό βρίσκεται στη δυτική Τζαμπάλια και χρησιμοποιείται από τον διοικητή τάγματος της Χαμάς για εκπαίδευση σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις και την εκτέλεσή τους».

21:38 Η σφαγή της Τζαμπάλια: Τουλάχιστον 100 νεκροί από 6 βόμβες σε προσφυγικό καταυλισμό

Αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια στην βόρεια Γάζα. Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 100 και οι τραυματίες περισσότεροι από 300.

Αδιανόητη σφαγή αμάχων, η μεγαλύτερη μετά τον βομαρδισμό του νοσοκομείου αλ-Άχλι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων αεροπλάνα έριξαν 6 βόμβες στον καταυλισμό και σκόρπισαν τον θάνατο.

21:30 81 σοβαρά τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας θα περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο

Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή επιβεβαίωσε ότι θα επιτραπεί σε 81 πολίτες της Γάζας να εισέλθουν στην Αίγυπτο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

21:26 «Πρόοδο» στις συζητήσεις για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα διαπιστώνουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «σημειώνει σημαντική πρόοδο» στην προοπτική ανοίγματος του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

«Δεν είμαι σε θέση να κάνω οποιεσδήποτε ανακοινώσεις καθώς βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή» είπε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

«Αλλά θα έλεγα ότι θα χαιρετούσαμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή έξοδο Αμερικανών πολιτών, οικογενειών και άλλων ξένων υπηκόων. Δεν είναι μια διαδικασία που θα συνέβαινε σε μία ημέρα, απαιτεί λίγο χρόνο».

21:20 Σε ψυγεία 825 σοροί αμάχων από την επίθεση της Χαμάς

Στο τείχος της Γάζας με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν αδιάκοπα.

Ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης και ο οπερατέρ Άγγελος Μυσιρλής έφτασαν στο σημείο «μηδέν». Εκεί, όπου μόνο όσοι μετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις μπορούν να προσεγγίσουν και ο βαθμός του συναγερμού είναι ύψιστος.

Η φρίκη του πολέμου έχει την ίδια όψη για τους αμάχους, που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα, αλλά και για τις οικογένειες όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Κάποιοι από τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Είδαμε φρικτά πράγματα. Είδαμε έναν σωρό στάχτες, συλλέξαμε βιομετρικές πληροφορίες και μάθαμε αργότερα, όταν μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία, ότι επρόκειτο για δύο ανθρώπους, που αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον και έτσι πέθαναν», είπε με τη σειρά του επικεφαλής ιατροδικαστών ισραηλινής αστυνομίας.

Μέχρι σήμερα και με μεγάλη δυσκολία έχουν ταυτοποιηθεί 732 σοροί και έχουν παραδοθεί στους συγγενείς των θυμάτων για να πραγματοποιηθεί η ταφή τους.

21:16 Σειρήνες σε κεντρικό και νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στην Ασκελόν, στο Τελ Αβίβ, στο Ραμάτ Γκαν, στο Πετάχ Τίκβα, στο Γκιβαταγίμ, στο Ραμάτ Χασαρόν, στο Χολόν, στο Μπατ Γιαμ και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ.

21:13 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης πλημμύρισαν σταθμό του μετρό στο Λονδίνο

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διαμαρτυρήθηκαν στο σταθμό Liverpool Street του Λονδίνου, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Κρατούσαν σημαίες και απαίτησαν να σταματήσει η επίθεση και οι δολοφονίες αμάχων.

21:06 Παραιτήθηκε διευθυντής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Ο δικηγόρος Κρεγκ Μότσιμπερ, διευθυντής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τις «γενοκτονία».

Ο Μότσιμπερ κατηγόρησε τις «κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και ενός μεγάλου μέρους της Ευρώπης ότι είναι απολύτως συνένοχοι στη φρικτή επίθεση».

20:59 Η Χαμάς αρνείται ότι ένας από τους διοικητές της βρισκόταν στη Τζαμπάλια

Η Χαμάς διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ένας από τους διοικητές της βρισκόταν στη Τζαμπάλια όταν ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό νωρίτερα την Τρίτη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Σε μια δήλωση στο Telegram, η ομάδα είπε ότι ο ισραηλινός ισχυρισμός είναι «αβάσιμο ψέμα».

20:50 Δύο παιδιά από τη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα

Δύο παιδιά από τη Γαλλία πέθαναν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ανθρωπιστική παύση στη μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

20:45 Αίγυπτος και Ιορδανία καταδίκασαν την επίθεση στην Τζαμπάγια

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία εξέδωσαν ανακοίνωση, καταδικάζοντας το Ισραήλ, καθώς το ινδονησιακό νοσοκομείο στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας ανέφερε πολλούς νεκρούς και τραυματίες μετά από επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάγια.

«Η Αίγυπτος καταδικάζει σθεναρά την απάνθρωπη ισραηλινή επίθεση στην κατοικημένη συνοικία του προσφυγικού στρατοπέδου Τζαμπάγια. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τον ισραηλινό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι το Αμμάν θεωρεί το Ισραήλ ως υπεύθυνο για αυτή την κλιμάκωση.

20:38 H Ελλάδα στα ισραηλινά σχέδια μετεγκατάστασης Παλαιστινίων; – Απόρρητο έγγραφο

Το μαρτύριο των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς εκτός από τον ανελέητο βομβαρδισμό που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες και έχει τραυματίσει ακόμη περισσότερους, αποκαλύπτεται σταδιακά κι ένα σχέδιο μετεγκατάστασης των κατοίκων που αν υλοποιηθεί θα σημάνει μια αλλαγή πρώτου μεγέθους.

Το συμβουλευτικό έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών που είδε το φως της δημοσιότητας από το ισραηλινό ιστότοπο Mekomit και στη συνέχεια τα Wikileaks με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου (2023) προβλέπει μια διαδικασία τριών σταδίων που περιλαμβάνει τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο Σινά (Αίγυπτος) και το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σε αυτό το δέκα σελίδων κείμενο, που είναι άγνωστο αν έχει υιοθετηθεί επίσημα από το Ισραήλ, περιγράφεται ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και εξαναγκασμό τους να βρουν τρόπο επιβίωσης σε αιγυπτιακό έδαφος.

20:30 Η Χαμάς καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση

«Καλούμε τις αραβικές και ισλαμικές χώρες να πάρουν θέση για να σταματήσουν οι σφαγές και η γενοκτονία της σιωνιστικής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

«Οι χώρες και οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν τη Σιωνιστική οντότητα στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά της κατά της Γάζας είναι πλήρως υπεύθυνες για τη σφαγή που διέπραξαν, ενώ περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι είτε πέθαναν είτε τραυματίστηκαν από τον αεροπορικό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια».

20:21 Αίγυπτος: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει αύριο για την είσοδο Παλαιστινίων τραυματιών

Παλαιστινιακές και αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η συνοριακή διέλευση της Ράφα θα ανοίξει αύριο, για να επιτραπεί σε ορισμένους Παλαιστίνιους να μεταφερθούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ πιέζουν να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα – στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου – για να επιτραπεί στους ξένους να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

20:17 Τι λέει ο ισραηλινός στρατός για την επίθεση στη Τζαμπάλια – Σκοτώσαμε ένας από τους αρχηγούς της Χαμάς

«Πολεμικά αεροσκάφη των IDF, καθοδηγούμενα από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet, σκότωσαν τον Εμπραχίμ Μπιαρί, διοικητή του κεντρικού τάγματος Τζαμπάλια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ήταν ένας από τους αρχηγούς της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου. Πολλοί τρομοκράτες της Χαμάς τραυματίστηκαν επίσης στην επίθεση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού ο ισραηλινός στρατός.

20:01 Πρωθυπουργός της Αιγύπτου: Έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του δεσμεύεται να προστατεύει τη γη και την κυριαρχία της με οποιοδήποτε κόστος.

«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές εκατομμυρίων για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα εισβάλει στο έδαφός μας», είπε ο Μαντμπούλι σε συνάντηση με στρατιωτικό προσωπικό και τοπικούς ηγέτες στο Σινά, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

19:56 Πεντάγωνο: Επιπλέον 300 Αμερικανοί στρατιώτες κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 300 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Όπως σημειώνει το Sky News, οι στρατιώτες αυτοί δεν θα πάνε στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν δει μια αύξηση των επιθέσεων στα στρατεύματά τους στη Μέση Ανατολή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησαν ότι υπήρχε κίνδυνος «σημαντικής κλιμάκωσης» των επιθέσεων καθώς ο πόλεμος απειλεί να επεκταθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

19:52 IDF: Καταλάβαμε το στρατιωτικό προπύργιο της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το στρατιωτικό προπύργιο της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και σκότωσε 50 μαχητές της.

19:47 Ερντογάν: Το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα», με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υιοθετεί μια όλο και πιο αυστηρή γραμμή κατά του Ισραήλ από την αρχή των επιθέσεων του στη Γάζα, είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει να σταματήσει», σε σχόλια που έγιναν μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Οι συζητήσεις μας συνεχίζονται για να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Al Jazeera, προτού ζητήσει κατάπαυση του πυρός «για να αποτραπεί μια σφαγή».

19:33 AFP: Η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ξένους ομήρους τις επόμενες ημέρες

Όμηροι με μη ισραηλινά διαβατήρια πρόκειται να απελευθερωθούν τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς. Ο Αμπού Ομπάιντα δήλωσε ότι η οργάνωση σχεδιάζει να απελευθερώσει έναν αριθμό ομήρων που κατέχουν μη ισραηλινά διαβατήρια, καθώς «δεν θέλουμε να τους κρατήσουμε στη Λωρίδα της Γάζας».

Περισσότεροι από 230 άνθρωποι κρατούνται ως όμηροι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Τέσσερα άτομα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής.

19:28 Η Αίγυπτος παρατάσσει τανκς κοντά στα σύνορα της Ράφα

Η Αίγυπτος έχει παρατάξει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα.

Φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες από τα οχήματα κοντά στα σύνορα.

Όπως σημειώνουν οι Times of Israel, η Αίγυπτος φοβάται για εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και μέχρι στιγμής έχει κρατήσει τα σύνορα σε μεγάλο βαθμό κλειστά, επιτρέποντας μόνο σε φορτηγά βοήθειας να περνούν στη Γάζα.

19:22 Γκάλαντ: «Σημαντικά» επιτεύγματα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αλλά «πληρώνει βαρύ τίμημα»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, λέει ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις σημειώνουν «σημαντικά» επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ότι «πληρώνουν επίσης βαρύ τίμημα».

«Αναπτύσσουμε δυνάμεις σε μεγάλη κλίμακα, βαθιά στη Λωρίδα», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με τους Times of Israel, μιλώντας σε στρατιώτες.

«Δυστυχώς, στον πόλεμο, υπάρχει και τίμημα, και το τίμημα της τελευταίας ημέρας είναι βαρύ» τόνισε.

«Παρόλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε» υπογράμμισε.

19:15 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν ακόμα έναν πυρήνα τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που επιχειρούσε να πραγματοποιήσει επίθεση με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, τα μέλη της μονάδας σκοτώθηκαν στην επίθεση.

19:10 Η χορευτική ομάδα που δίνει χαρά και ελπίδα στα παιδιά που ζουν την φρίκη του πολέμου

Το πλήθος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται γύρω από την παιδική χαρά του σχολείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα. Ξαφνικά οι μπρέικ-ντάνσερς της ομάδας Camp Breakerz εμφανίζεται μπροστά τους και επιδίδονται σε χορευτικές κινήσεις με το κοινό -κυρίως παιδία Παλαιστινίων, στεγασμένα στο σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat- να ενθουσιάζεται, ενώ κάποιοι παρακολουθούν από τα μπαλκόνια τους.

Η Camp Breakerz, μια ομάδα χορευτών που έχουν ζήσει αρκετούς πολέμους στη Γάζα, έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες διασκεδάζοντας τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

18:59 Γκουτέρες: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται α λα καρτ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες που δημιουργούνται από την καταστροφή που εκτυλίσσεται» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» από την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Καταδικάζω τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα και με απογοητεύουν οι αναφορές ότι τα δύο τρίτα αυτών που σκοτώθηκαν είναι γυναίκες και παιδιά» ανέφερε.

Ο αρχηγός του ΟΗΕ έκανε έκκληση για προστασία των αμάχων που, όπως είπε, «επωμίστηκαν το κύριο βάρος των σημερινών μαχών».

Κάλεσε όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτοντας: «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει σαφείς κανόνες που δεν μπορούν να αγνοούνται και να εφαρμόζονται α λα καρτ»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε το επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιτραπεί στη Λωρίδα της Γάζας ως «εντελώς ανεπαρκές» και έκανε για άλλη μια φορά έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί βαθιά για τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης» πέρα από τη Γάζα.

18:50 «Η σφαγή της Τζαμπάλια» – 400 οι νεκροί και οι τραυματίες λέει η Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς στη Τζαμπάλια αναμένεται να αυξηθεί, καθώς διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης εκεί.

Ισχυρίστηκε ότι αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό που αποκάλεσε τη «σφαγή της Τζαμπάλια» και ότι δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό σε άλλη σκηνή στον καταυλισμό Nusairat στο κέντρο του τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, έχουν ανασυρθεί 47 σοροί από τα συντρίμμια.

18:41 «Μας φέρονται σαν ζώα» λένε οι κάτοικοι της Γάζας

Ο συγγραφέας Yousri al Ghoul λέει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η ζωή για τους ανθρώπους της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς.

«Υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές καθημερινά. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ούτε να φάμε», είπε στο Al Jazeera ο συγγραφέας από τον καταυλισμόςAl Shati. «Δεν έχουμε καύσιμα, δεν έχουμε ρεύμα. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε στο μπάνιο».

«Μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα» πρόσθεσε. «Και ο κόσμος σιωπά. Οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ τη νομιμότητα να κάνει ό,τι θέλει στους Παλαιστίνιους».

«Αυτή είναι συλλογική τιμωρία. Όλα στοχοποιούνται».

18:35 Μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ, το Μπνέι Μπρακ, το Γκιβαταγιίμ, το Ραμάτ Γκαν, τη Γιάφα, το Χολόν, το Μπατ Γιαμ, το Ρισόν Λεζιόν και άλλες κοντινές κοινότητες.

18:33 UNRWA: Τρία μέλη μας σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες

Τρεις εργαζόμενοι της UNRWA σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά 67 μέλη του επιτελείου τους έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

«Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει τη θλίψη για 63 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η οργάνωση τη Δευτέρα.

18:26 «Η σφαγή της Τζαμπάλια»

 Απίστευτες εικόνες φρίκης από τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού στη Τζαμπάλια.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις του IDF, οι δύο πεσόντες στρατιώτες είναι ο επιλοχίας Roei Wolf, 20 ετών κάτοικος του Ramat Gan και ο επιλοχίας Lavi Lipshitz, 20 ετών κάτοικος του Modi’in-Maccabim-Reut.

18:14 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι επίκειται μια «καταστροφή της δημόσιας υγείας» στη Γάζα.
  • Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχει εμπλακεί σε «σκληρές μάχες» με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα καθώς επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του.
  • Το Ισραήλ χρησιμοποίησε το σύστημα αεράμυνας «Arrow» για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η σύγκρουση για να αναχαιτίσει έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους, δήλωσε ο στρατός της χώρας.
  • Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, ανέφερε ότι «είμαστε στην τρίτη φάση του πολέμου»
  • Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα αυξήθηκε σε 8.525, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
  • Ισοπεδώθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός στη Τζαμπάλια – φόβοι για δεκάδες νεκρούς
  • 1.138 άμαχοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο με τη Χαμάς
  • Ο αριθμός των ομήρων που πιστεύεται ότι κρατά η Χαμάς έχει αυξηθεί σε 240, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).
  • Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Ισραηλινή Αρχή Ασφαλειών (ISA) ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τον διοικητή της Χαμάς Νασίμ Αμπού Ατζίνα σε κοινή επιχείρηση.
  • Η Αίγυπτος δεσμεύεται σε όλα τα επίπεδα για την επίλυση της «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης» στη Γάζα.
  • Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θα εμπνεύσει την πιο σημαντική τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους πριν από σχεδόν μια δεκαετία, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι

18:10 Ισραηλινές αρχές: 1.138 άμαχοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο με τη Χαμάς

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία ταυτοποίησης 826 αμάχων που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τριών που ταυτοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Επιπλέον, οι IDF έχουν ολοκληρώσει την ταυτοποίηση 312 στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

18:02 Διευθυντής FBI: Η επίθεση της Χαμάς συνιστά την πιο σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ από την άνοδο του ISIS

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θα εμπνεύσει την πιο σημαντική τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους πριν από σχεδόν μια δεκαετία, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι σε ακρόαση στο Κογκρέσο την Τρίτη.

Ο Κρίστοφερ Ρέι, στο πλαίσιο ακρόασης στο Κογκρέσο, είπε ότι από την κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στη Γάζα, πολλές ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καλέσει για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και της Δύσης, αυξάνοντας σημαντικά την απειλή.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αναφερόμενος στον αντισημιτισμό, τόνισε ότι το μίσος που στρέφεται εναντίον Εβραίων φοιτητών στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί.

17:55 Λαβρόφ: Απαράδεκτα τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ.

Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «το απαράδεκτο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο συριακό έδαφος, οι οποίες έχουν γίνει πιο συχνές εν μέσω των γεγονότων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» και για «τον κίνδυνο απόπειρες εξωτερικών δυνάμεων να μετατρέψουν τη Μέση Ανατολή σε αρένα διευθέτησης γεωπολιτικών λογαριασμών».

17:49 Haaretz: Πάνω από 40 νεκροί σε ισραηλινή επίθεση σε κατοικημένη περιοχή

Πηγές που επικαλείται η Haaretz λένε ότι περισσότεροι από 40 σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε κατοικημένη κατοικία νότια της πόλης της Γάζας.

17:44 Νορβηγός ανθρωπιστής για Γάζα: «Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα, η χειρότερη σφαγή»

Ο Μαντς Γκίλμπερτ, Νορβηγός ανθρωπιστής και γιατρός, είπε ότι η Γάζα βρίσκεται τώρα στην «πιο σκοτεινή ώρα» και ότι το Ισραήλ διέπραξε τη «χειρότερη σφαγή» μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.

Μιλώντας στο Al Jazeera Arabic, είπε «αυτή είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να καταγγείλουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων».

«Αυτή είναι η χειρότερη σφαγή που έχω δει, τουλάχιστον 15 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Πρόκειται για βάρβαρες ισραηλινές επιθέσεις που συνέβησαν ενώ ο ιατρικός τομέας καταρρέει. Είναι σαφές ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό» πρόσθεσε.

Κάλεσε επίσης τις χώρες να σταματήσουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με καύσιμα όσο συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αμάχους στη Γάζα.

17:38 «Παντού καταστροφή» – Κάτοικος για τον βομβαρδισμό της Τζαμπάλια

Ο κάτοικος της Τζαμπάλια Ragheb Aqal a περιέγραψε τον βομβαρδισμό του καταυλισμού ως «σεισμό».

«Πήγα και είδα την καταστροφή… σπίτια θαμμένα κάτω από τα ερείπια και μέρη σωμάτων και μάρτυρες και τραυματίες σε τεράστιους αριθμούς» είπε ο 41χρονος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι άνθρωποι «μεταφέρουν τα λείψανα παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» συγκλονίζει.

17:29 24 ώρες ανελέητων βομβαρδισμών στη Γάζα

Μόνο ο ήχος πολεμικών αεροσκαφών, τανκς και πυραύλων ακούγεται στη Γάζα ενώ καπνοί μαυρίζουν τον ουρανό.

Η μαζική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια ήταν η μεγαλύτερη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει το Al Jazeera.

Η κατάσταση στο ινδονησιακό νοσοκομείο που υποφέρει από έλλειψη καυσίμων είναι καταστροφική.

17:22 Κύπρος: Διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με αξιωματούχους στη Μέση Ανατολή και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρότασή της να δημιουργήσει έναν διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Συνεχίζουμε τις διπλωματικές επαφές με τις χώρες της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε αυτός ο σημαντικός ανθρωπιστικός διάδρομος να καταστεί δυνατός», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λατιμβιώτης σε συνέντευξη Τύπου.

17:11 Η Αίγυπτος εργάζεται για την επίλυση μιας «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης» στη Γάζα

Η Αίγυπτος εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιλυθεί η «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μοστάφα Μαντμπούλι στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο σημείο διέλευσης της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αίγυπτος εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα αρχής γενομένης από την πολιτική ηγεσία με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μέχρι όλες τις κρατικές υπηρεσίες που εργάζονται για να επιλύσουν αυτή την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην οποία εκτίθενται οι αθώοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας σήμερα» είπε ο Μαντμπούλι.

Η λύση των δύο κρατών είναι η περιεκτική λύση που θα διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

17:05 Δεκάδες πτώματα στο Ινδονησιακό νοσοκομείο της Γαζας

Δεκάδες πτώματα έχουν φτάσει στο Ινδονησιακό νοσοκομείο της Γαζας και οι οικογένειές τους προσπαθούν να τα αναγνωρίσουν

15:53 Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα επλήγη από αεροπορική επιδρομή

Μέσα στα τελευταία 30 λεπτά περίπου, περισσότερες από μία ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν τον καταυλισμό. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου. Μάθαμε ότι οι περισσότεροι από τους δολοφονηθέντες ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός τραυματιών.

16:58 Μπλίνκεν: Η κατάπαυση του πυρός θα βοηθήσει τη Χαμάς

«Όλοι μας είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία της ζωής των αμάχων. Όλοι γνωρίζουμε τα δεινά που έχουν σημειωθεί» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, επιμένοντας στη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι δεν είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός.

«Απλώς θα παγιώσει αυτό που μπόρεσε να κάνει η Χαμάς και θα της επιτρέψει να παραμείνει εκεί που είναι και ενδεχομένως να επαναλάβει τις επιθέσεις» υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

16:47 Ρουκέτα από τη Γάζα χτύπησε την Ασντόντ – 4 τραυματίες

Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο τελευταίο μπαράζ έπεσε σε μια κατοικημένη περιοχή του Άσντοντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το Ynet, ένας 50χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και τρεις άνδρες ηλικίας 64, 46 και 35 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά.

16:43 «Το Ισραήλ βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της επιχείρησης στη Γάζα»

Μιλώντας στο Τελ Αβίβ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, ανέφερε ότι το πρώτο στάδιο του πολέμου, ο περιορισμός της επίθεσης της Χαμάς και η εκκαθάριση του νότιου Ισραήλ από τους «τρομοκράτες», έχει ολοκληρωθεί, όπως και το δεύτερο στάδιο, το χτύπημα «με ακρίβεια και δύναμη όλων των συστημάτων του εχθρού με χτυπήματα από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα».

Το τρίτο και τρέχον στάδιο είναι η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Είναι μια δύσκολη εκστρατεία και απαιτεί εντατική μάχη. Δεν υπάρχει μάχη χωρίς επώδυνο τίμημα. Είμαστε ένα μαχόμενο έθνος, παρά τον πόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε, παρά τον πόνο»» είπε, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δεν υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία για τους ομήρους

Ο Τζάτσι Χανέγκμπι είπε ακόμα ότι δεν «βλέπει» στον ορίζοντα μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν βλέπουμε να έχει κλείσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» είπε και πρόσθεσε ότι μετά τις σφαγές της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου «ό,τι γνωρίζουμε από το παρελθόν έχει εξαφανιστεί, έχει ξεθωριάσει».

«Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου διέλυσε τις αυταπάτες. Η Χαμάς πρέπει να πάψει να υπάρχει, αυτή ήταν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε τερατώδεις τρομοκρατικές οργανώσεις να κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύω ότι αυτή είναι και η θέση της πλειοψηφίας των πολιτών του κράτους του Ισραήλ».

16:37 Ισραηλινά τανκς κινούνται σταθερά προς την πόλη της Γάζας

Τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται σταθερά προς την πόλη της Γάζας – όπου ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι η Χαμάς έχει ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιείται ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Σύμφωνα με το BBC, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στις βόρειες γειτονιές της πόλης της Γάζας – και υπάρχουν τεθωρακισμένα οχήματα και στους δύο κύριους δρόμους, βορρά προς νότο.

16:33 Περισσότεροι από 50 νεκροί στην επίθεση στην Τζαμπάλια

Ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου στη Γάζα λέει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

«Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής», είπε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση ακόμη να παράσχει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

«Το νοσοκομείο θα σταματήσει να λειτουργεί εντελώς αύριο το απόγευμα λόγω ελλείψεων καυσίμων» προειδοποίησε ο διευθυντής.

16:27 UNICEF: Βρέφη σε κίνδυνο θανάτου από αφυδάτωση στη Γάζα

Οι θάνατοι βρεφών στη Γάζα που προκαλούνται από αφυδάτωση είναι «μια αυξανόμενη απειλή», προειδοποιεί η UNICEF.

Η Γάζα έχει μόνο το 5% της κανονικής ημερήσιας παραγωγής νερού της, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Έλντερ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν από την κατανάλωση αλμυρού, μη επεξεργασμένου νερού.

16:23 Ισραηλινός στρατός: Νέες επιθέσεις από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF λένε ότι έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον θέσεων του στρατού στα σύνορα και δύο όλμοι που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο προσγειώθηκαν σε «ανοιχτές περιοχές». Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από τις επιθέσεις.

16:20 Διαδηλωτές υψώνουν «ματωμένα» χέρια πίσω από τον Μπλίνκεν

Διαδηλωτές διέκοψαν την ομιλία του Άντονι Μπλίνκεν στο Καπιτώλιο, υψώνοντας τα «ματωμένα» χέρια τους, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός και καταδικάζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ.

16:15 Στόλτενμπεργκ: Καταδικάζουμε την επίθεση της Χαμάς – Να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε την επίθεση της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι η απάντηση του Ισραήλ πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό η απάντηση του Ισραήλ να λάβει χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να προστατεύονται οι ζωές των αμάχων και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

16:12 Σειρήνες για ρουκέτες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

16:06 Αυστηρή προειδοποίηση της Shin Bet για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «έκρηξη» πιθανής βίας λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων σε βάρος εποίκων.

Έχουμε 125 ανθρώπους που έχουν ήδη σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι επιδρομές στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχουν συλληφθεί 1. 700 άτομα. Η οικονομία εδώ – η οποία έχει υποφέρει τρομερά από τις δεκαετίες της κατοχής – αιμορραγεί τώρα ακόμη περισσότερο λόγω του πρόσφατου αποκλεισμού.

Η ελευθερία μετακίνησης – απλές δραστηριότητες όπως η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο και τα ψώνια – έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη.

16:03 Μάχες «πρόσωπο με πρόσωπο» καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα εισέρχονται «βαθιά» στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι μάχες στη Γάζα είναι πολύ έντονες. Λένε ότι αυτό θα προκαλέσει συνεχή ανησυχία στην ισραηλινή κοινή γνώμη, επειδή έχει «βαρύ τίμημα«, αλλά είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτού του είδους οι μάχες στους δρόμους.

Οι Αμερικανοί λένε συνεχώς στους Ισραηλινούς ότι χρειάζονται ένα σχέδιο για να μπουν και να βγουν, αλλά και τι θα κάνουν όταν θα είναι εκεί. Και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επανειλημμένα: «Έχουμε αυτά τα σχέδια, δεν πρόκειται να τα μοιραστούμε με το κοινό«.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τα άρματα μάχης έχουν κολλήσει και το Ισραήλ έχει μεγάλες απώλειες.

15:53 Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα επλήγη από αεροπορική επιδρομή

Μέσα στα τελευταία 30 λεπτά περίπου, περισσότερες από μία ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν τον καταυλισμό. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου. Μάθαμε ότι οι περισσότεροι από τους δολοφονηθέντες ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός τραυματιών.

15:48 Οι IDF επιτίθενται στις στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε πυρά από τα λιβανέζικα σύνορα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ ως απάντηση σε πυρά από τα λιβανέζικα σύνορα εναντίον ενός φυλακίου του ισραηλινού στρατού στα σύνορα. Επιπλέον, εντοπίστηκαν εκτοξεύσεις βλημάτων όλμου από το έδαφος του Λιβάνου, τα οποία έπεσαν σε ανοικτές περιοχές στην περιοχή Τελ Χάι στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF απάντησαν με πυρά κατά των θέσεων εκτόξευσης.

15:43 Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν έχει σεβαστεί πλήρως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ ίσως παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τον βομβαρδισμό του στη Γάζα που ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστινίους, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι ενώ το Όσλο στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Αυτό σημαίνει τον διαχωρισμό μεταξύ μαχόμενων και αμάχων και την διασφάλιση ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι αναλογικές προκειμένου να αποφεύγεται υπερβολική βλάβη σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε ο ίδιος.

15:38 Ο διεθνής εκπρόσωπος των IDF περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα

Ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht ερωτώμενος μεταξύ άλλων για το νοσοκομείο Al-Quds δήλωσε πως η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει κόσμο.

«Εκείνοι το προκάλεσαν αυτό στους ανθρώπους τους» είπε χαρακτηριστικά.

15:30 Στην Τουρκία αύριο ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν θα επισκεφθεί αύριο την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του για να συζητήσουν για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και για άλλα περιφερειακά θέματα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

15:23 Ισραηλινά τανκς κινούνται προς την πόλη της Γάζας

«Διέσχισαν το χωριό Beit Lahia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και τώρα σταθμεύουν στην πόλη της Γάζας σε έναν από τους κύριους δρόμους – την οδό al-Nasr» μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Σαφάτ Καλούτ.

«Μάρτυρες μας είπαν ότι υπάρχει έντονη ανταλλαγή πυρών μεταξύ μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων» ανέφερε επίσης.

15:12 Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Arrow»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Arrow», για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς τις 7 Οκτωβρίου, προκειμένου να αναχαιτίσει πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

«Ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους εκτοξεύθηκε προς το ισραηλινό έδαφος από τη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας και αναχαιτίστηκε με επιτυχία από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας», ανέφερε ο στρατός σε μια ανακοίνωση.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έδωσε επίσης εντολή να απογειωθούν αεροσκάφη μετά τον εντοπισμό του πυραύλου.

«Όλες οι αεροπορικές απειλές αναχαιτίστηκαν εκτός της ισραηλινής επικράτειας», προσθέτει ο στρατός στην ανακοίνωση αυτή. «Καμία παρείσφρηση στο ισραηλινό έδαφος δεν έχει ταυτοποιηθεί».

15:04 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος, με τον ίδιο να απαντά με επιθέσεις στις «πηγές» των πυρών.

Ο στρατός δήλωσε στο X στα εβραϊκά ότι χτύπησε επίσης μια άλλη ομάδα μαχητών που σχεδίαζε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

«Επιπλέον, μετά από συναγερμό που ενεργοποιήθηκε την τελευταία ώρα στην περιοχή Metula [στο βόρειο Ισραήλ], εντοπίστηκαν δύο αποτυχημένες εκτοξεύσεις από το έδαφος του Λιβάνου που δεν πέρασαν στο Ισραήλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

14:57 «Κανείς άλλος δεν θα βγει [να διαμαρτυρηθεί]. Αυτή είναι η διαταγή μου» λέει ο Καντίροφ

Σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση προχώρησε ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να πυροβολούν διαδηλωτές  για να αποτρέψει αναταραχές παρόμοιες με την αντι-ισραηλινή εξέγερση της Κυριακής στο γειτονικό Νταγκεστάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ο Καντίροφ έδωσε εντολή στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνοφρουράς να συλλάβουν όποιον βγει στους δρόμους.

14:46 Σειρήνες πυραύλων ηχούν στην κεντρική πόλη Σαρόν του Ισραήλ

14:42 Επίθεση σε φυλάκιο της Χαμάς – Κατασχέσαμε σημαντική ποσότητα όπλων λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τις τελευταίες ώρες ενεπλάκη σε «σφοδρές μάχες βαθιά μέσα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε φυλάκιο της Χαμάς στα βόρεια της Γάζας, ανέφερε ανακοίνωση του στρατού, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκε σημαντική ποσότητα όπλων.

14:35 Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε καπνό λευκού φωσφόρου σε επίθεσή του στο δυτικό Λίβανο

Η επίθεση πρέπει να εξεταστεί ως έγκλημα πολέμου, τονίζει η οργάνωση.

14:32 Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τη Χαμάς μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με την ηγεσία του κινήματος της Χαμάς μέσω του Κατάρ, δήλωσε στο RIA Novosti διπλωματική πηγή στη Ντόχα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με τη Χαμάς. Το κάνουν αυτό μέσω του Κατάρ», είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

14:20 Η Ιορδανία ζητά να σταματήσει άμεσα η «ανθρωπιστική καταστροφή»

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι ζήτησε να σταματήσει άμεσα «η ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα που προκαλείται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Προέτρεψε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.

Ο Σαφάντι τόνισε επίσης την ανάγκη να παρασχεθεί επειγόντως και επαρκώς ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι 8. 306 άνθρωποι – εκ των οποίων 3. 457 ανήλικοι – έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

14:13 Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχοποιεί «σκόπιμα» νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στην πολιορκημένη Λωρίδα.

«Οι παραβιάσεις κατά των ιατρικών ομάδων συνεχίζονται. Εκατόν τριάντα μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι ισραηλινοί κατακτητές συνεχίζουν να χτυπούν σκόπιμα ιατρικά ιδρύματα. Πενήντα επτά ιατρικά ιδρύματα έχουν πληγεί μέχρι στιγμής. Τριάντα δύο ιατρικά κέντρα είναι εκτός λειτουργίας λόγω στοχοποίησης ή έλλειψης καυσίμων».

14:05 Χούρι: Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε IDF και Χαμάς – Το Ισραήλ επιχειρεί να αποκόψει τη βόρεια από τη νότια Γάζα

Ο έγκυρος δημοσιογράφος της Haaretz, Τζακ Χούρι γράφει στην ισραηλινή εφημερίδα ότι αυτή την ώρα διεξάγονται σφοδρές μάχες στην πόλη της Γάζας αφού το Ισραήλ επιχειρεί να αποκόψει το βόρειο κομμάτι της Λωρίδας (σ.σ. όπου βρίσκεται η πόλη της Γάζας) από την υπόλοιπη επικράτεια.

Την ίδια ανάλυση για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο έδαφος είχαν από χθες βράδυ διεθνή ΜΜΕ, ενώ το ίδιο τόνιζε και ο Guardian το πρωί της Τρίτης.

13:55 WAFA: Οι συλλήψεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη είναι 52

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι συλλήψεις των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη είναι 52 και όχι 38, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Πιο συγκκεριμένα, 17 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή της Βηθλεέμ, 11 άτομα συνελήφθησαν στη Χεβρώνα, άλλα 11 συνελήφθησαν στη Ναμπλούς, έξι συλλήψεις έγιναν στην Τζενίν, τέσσερις στην Τουλκαρέμ και τρεις στη Ραμάλα.

13:34 «Δεν θέλουμε να πεθάνουμε»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, συνομίλησε με οικογένειες που βρίσκονται στη Γάζα, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του.

Ο ίδιος έγραψε ότι όταν ένα οκτάχρονο παιδί σου λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει, είναι δύσκολο να μη νιώθεις αβοήθητος.

13:27 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι μετά τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έχει ανέλθει σε 8.525.

Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 3.542 παιδιά.

13:19 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Προειδοποιεί για «επικείμενη καταστροφή δημόσιας υγείας» στη Γάζα

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι επίκειται «καταστροφή δημόσιας υγείας» στη Γάζα εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

13:10 Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα – Βασανιστήρια καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Το Quds News Network, δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, μεταδίδει βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες από συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Χεβρώνα.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν βασανιστήρια κατά τη διάρκεια των συλλήψεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν 38 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι, από τους οποίους 8 είναι μέλη της Χαμάς.

12:47 UNICEF: Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών

Η UNICEF αναφέρει ότι τουλάχιστον 940 παιδιά έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η αφυδάτωση των βρεφών αποτελεί αυξανόμενη απειλή στον θύλακα που επιχειρεί να επιβιώσει μόνο με το 5% της κανονικής παραγωγής νερού.

«Η Γάζα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο παιδιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Έλντερ επανέλαβε την έκκληση της UNICEF για άμεση κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε προμήθειες για τον θύλακα, λέγοντας ότι τα παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν όχι μόνο λόγω των αεροπορικών επιδρομών αλλά και λόγω της έλλειψης της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα στη Γάζα.

12:35 Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τα drones πάνω από την Εϊλάτ

Ο ισραηλινός στρατός έχει καθησυχάσει τους πολίτες σχετικά με τα drones που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Εϊλάτ, με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν, Χούθι της Υεμένης να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το περιστατικό.

Σύμφωνα με το ynet, περισσότερες εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της Εϊλάτ μετά που οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη.

Ελέγχεται αν πρόκειται για αναχαιτίσεις drones.

12:31Αιγύπτιος πρωθυπουργός από τη Σινά: Δεν θα επιτρέψουμε περιφερειακά ζητήματα να λυθούν στις πλάτες μας

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Μοσταφά Μαντμπούλι επισκέφθηκε τη χερσόνησο του Σινά και δήλωσε ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε περιφερειακά ζητήματα να λυθούν στις πλάτες μας», αναφερόμενος στον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς.

Σύμφωνα με το Arab News, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές έτσι ώστε κανείς να μην πλησιάσει τα εδάφη μας».

12:22 Η Κίνα… έσβησε το Ισραήλ από τον χάρτη

Χρήστες στην Κίνα αναφέρουν ότι οι τοπικοί τεχνολογικοί γίγαντες Baidu και Alibaba έχουν αφαιρέσει το όνομα του Ισραήλ από τους διαδικτυακούς τους χάρτες εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο κινεζικός χάρτης της Baidu δείχνει τα σύνορα του Ισραήλ καθώς και μεγάλες πόλεις και τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά το όνομα του Ισραήλ δεν αναγράφεται.

Το όνομα του Ισραήλ έχει επίσης εξαφανιστεί από τους χάρτες της υπηρεσίας Amap που ανήκει στην Alibaba, όπου εμφανίζονται ακόμη και μικροσκοπικές χώρες όπως το Λουξεμβούργο.

12:15 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Ο Τζακ Χούρι, γνωστός δημοσιογράφος της Haaretz, σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε το στέλεχος της Χαμάς, Ναντέρ Σουάφτα, στο σπίτι του πατέρα του στην Τούμπας σήμερα Τρίτη.

12:07 IDF: Η στιγμή που δίνεται η εντολή στα ισραηλινά τανκς να προελάσουν

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, στρατηγός Γιαρόν Φίνκελμαν δίνει την εντολή στα ισραηλινά τανκς να προελάσουν στη Γάζα.

11:55 IDF: 38 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων 8 μέλη της Χαμάς

Σύμφωνα με τις IDF, 38 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων 8 μέλη της Χαμάς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του στρατιωτικού εκπροσώπου, Ντάνιελ Χαγκάρι:

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι κατασχέθηκαν όπλα, αλλά και ότι καταστράφηκε το σπίτι του Σάλεχ αλ-Αρούρι.

11:46 Ισραήλ: Τουλάχιστον 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να περάσουν σήμερα στη Γάζα

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στη Γάζα σήμερα, καθώς ο ρυθμός των φορτίων που επιτρέπονται στη Λωρίδα αυξάνεται σημαντικά.

Από τη Δευτέρα, το Ισραήλ είχε επιτρέψει να περάσουν συνολικά 144 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη Γάζα από τότε που άρχισε να επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στις 17 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 50 φορτηγών μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα για τον πολιορκημένο θύλακα, ο οποίος δεχόταν από 500 φορτηγά ημερησίως πριν το Ισραήλ επιβάλει πολιορκία στις 7 Οκτωβρίου ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν πιέσει το Ισραήλ να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.

Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να ελέγχει όλα τα φορτία που εισέρχονται στη Λωρίδα για όπλα ή άλλα λαθραία εμπορεύματα και έχει εκφράσει ανησυχίες ότι τα αγαθά θα καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα.

11:37 New York Times: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι New York Times αποτυπώνουν την έκταση των χερσαίων επιχειρήσεων των IDF στη Γάζα, με τανκς να εντοπίζονται στα προάστια της πόλης της Γάζας.

11:26 Πατέρας Σάνι Λουκ: «Είμαι χαρούμενος γιατί ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη – «Σκοτώθηκε επί τόπου»

Ο πατέρας της Σάνι Λουκ που βρισκόταν στο φεστιβάλ Supernova όπου επιτέθηκε η Χαμάς, Νισίμ είπε στο Channel 13 ότι είναι χαρούμενος που έλαβε τα νέα του θανάτου της γιατί η εναλλακτική θα ήταν χειρότερη.

«Είμαι χαρούμενος γιατί αυτό το πράγμα τελείωσε, γιατί ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη», εξήγησε.

«Ξέρω πού είναι, δεν είναι ξαπλωμένη σε κάποιο τούνελ κάτω από τη Γάζα, όπου κάθε λεπτό πυροβολούν εναντίον τους και όλη η γη τρέμει και υπάρχει σκόνη και είναι αδύνατο να αναπνεύσει.

Ξέρουμε ότι είναι νεκρή, ξέρουμε ότι δεν υπέφερε, ξέρουμε επίσης ότι ένα λεπτό πριν έρθουν οι δολοφόνοι χόρευε, ήταν χαρούμενη με όλους τους φίλους της γύρω της και διασκέδαζε», τόνισε.

Η Ρικάρντα, η μητέρα της, εξέφρασε επίσης την ανακούφισή της. «Από τη μια πλευρά, [αισθάνομαι] θλίψη, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να την επιστρέψουν. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε τουλάχιστον τι της συνέβη», είπε η ίδια στο Kan news.

11:21 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Κατέληξε ο 70χρονος που πυροβολήθηκε την Τρίτη το πρωί στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ένας 70χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά των IDF στη βορειοανατολική πόλη Τούμπας της Δυτικής Όχθης.

Στις πρώτες αναφορές σημειωνόταν ότι ο ηλικιωμένος ήταν βαριά τραυματισμένος.

Εδώ και ώρες υπάρχει μεγάλη ένταση στην Τούμπας, όπου έγιναν συλλήψεις, ενώ μαύρος καπνός φαίνεται από παντού.

Δείτε βίντεο:

11:14 Αυτός είναι ο 14χρονος που υπέκυψε στα τραύματά του στη Δυτική Όχθη

Αυτός είναι ο 14χρονος Μουχάμαντ Αμπντελκαντέρ Χεράζ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά τη Δευτέρα από πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο χωριό Ζαουάτα κοντά στη Ναμπλούς και υπέκυψε στα τραύματά του.

11:07 Ουαέλ αλ-Νταντού: Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν αποθήκες τροφίμων

Ο Ουαέλ αλ-Νταντού, ο δημοσιογράφος στο Al Jazeera Arabic, του οποίου η οικογένεια σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει από τη Γάζα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν αποθήκες που αποθήκευαν προμήθειες τροφίμων και υλικά που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες για να ανάψουν φωτιά και να μαγειρέψουν γεύματα στην περιοχή Ταρ αλ-Χάουα.

10:59 Συνεχίζεται η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ – Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση

Συνεχίζει να προελαύνει αργά ο ισραηλινός στρατός, μέσα στην Γάζα, ενώ δίνονται σκληρές μάχες με τους μαχητές της Χαμάς.

Ο δε πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, την οποία ζητούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για καταστροφική κατάσταση στο παλαιστινιακό έδαφος.

10:47 Ποιος είναι ο Σάλεχ αλ-Αρούρι;

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν σήμερα το σπίτι του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι στην πόλη Αρούρα στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το συγκεκριμένο οίκημα ήταν το πατρικό σπίτι του στελέχους της Χαμάς.

  • Ο αλ-Αρούρι, 57 ετών, πέρασε συνολικά 17 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως υπό διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη. Απελευθερώθηκε και απελάθηκε το 2010.
  • Έγινε αναπληρωτής πολιτικός ηγέτης της Χαμάς το 2017.
  • Στις 21 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το σπίτι του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ ύψωσαν ένα πανό που έλεγε ότι ήταν κέντρο των πληροφοριών του.
  • Δεκάδες μέλη της οικογένειάς του και γείτονές του έχουν συλληφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
  • Το 2018, επέστρεψε για λίγο στη Γάζα από τον Λίβανο για πρώτη φορά από το 2010 για να πάρει μέρος στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησαν η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής.
  • Σύμφωνα με το al-Jazeera, μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, μετακόμισε πρώτα στην Τουρκία, στη συνέχεια στο Κατάρ και έπειτα στον Λίβανο.

10:38 Ισραήλ: Περισσότερες από 174.453 αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας έχουν κατατεθεί από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με το ynet, από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 174.453 αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας στο Ισραήλ.

Το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι οι αρμόδιεςυπηρεσίες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 10.000 νέες αιτήσεις κάθε μέρα, ενώ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου λαμβάνονταν περίπου 850 αιτήσεις την εβδομάδα.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου είχαν χορηγηθεί περίπου 13.748 εγκρίσεις υπό όρους και περίπου 8.807 νέες άδειες.

Από τον συνολικό αριθμό των νέων αιτήσεων που ελήφθησαν, 13.269 αιτήσεις ήταν εσφαλμένες και περίπου 5.104 αιτήσεις απορρίφθηκαν.

10:29 Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη –  Πυροβολήθηκε ηλικιωμένος – Τουλάχιστον 60 συλλήψεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, όπως στην πόλη Τούμπας.

Σύμφωνα με το Quds News Network, δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, ηλικιωμένος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και είναι σοβαρά τραυματίας στην ίδια πόλη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 60 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Οι περισσότερες συλλήψεις έλαβαν χώρα στη Βηθλεέμ, τη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς, ενώ κάποιες πραγματοποιήθηκαν στη Σάλφιτ, την Τζενίν, την Τουλκαρέμ, τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρεται.

«Οι συλλήψεις συνοδεύονται από βασανιστήρια και καταχρηστικές επιθέσεις εναντίον των κρατουμένων και των οικογενειών τους, καθώς και από την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας, καταστρέφοντας περιουσίες», καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, προσθέτοντας ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 1.740 περιπτώσεις συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

10:19 IDF: 240 οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα

Στους 240 υπολογίζει πλέον ο ισραηλινός στρατός τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

10:14 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 14χρονος που είχε πυροβοληθεί από τις IDF υπέκυψε στα τραύματά του

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο 14χρονος Μουχάμαντ Αμπντελκαντέρ Χεράζ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά τη Δευτέρα από πυρά των IDF στο χωριό Ζαουάτα κοντά στη Ναμπλούς, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου ανήλθε σε 123.

10:12 Financial Times: Ο Νετανιάχου ζήτησε από την ΕΕ να πιέσει την Αίγυπτο να πάρει πρόσφυγες από τη Γάζα

Νέο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ο Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσουν την Αίγυπτο να δεχθεί πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Άτομα που ήταν ενήμερα για τις συζητήσεις δήλωσαν στους FT ότι η ιδέα τέθηκε σε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα. Είπαν ότι η πρόταση διατυπώθηκε από χώρες όπως η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία σε ιδιωτικές συζητήσεις που οδήγησαν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την πρόταση ως μη ρεαλιστική, επισημαίνοντας την αντίσταση των Αιγυπτίων αξιωματούχων στην ιδέα να δεχθούν πρόσφυγες από τη Γάζα, έστω και προσωρινά.

10:03 Πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ: Καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ Μισάλ Αλ-Άχμαντ Αλ-Τζαμπέρ Αλ Τζαμπάχ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και καλεί σε κατάπαυση του πυρός.

09:47 Διαδήλωση αλληλεγγύης στη Ραμάλα για τους πολιορκημένους στη Γάζα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, με την ένταση να έχει ανέβει επικίνδυνα και εκεί.

09:37 Τρεις συλλήψεις στο βόρειο Ισραήλ – Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «τρομοκρατική δραστηριότητα που συνδέεται με τον ISIS»

Η ισραηλινή Αστυνομία και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσαν την Τρίτη τη σύλληψη τριών κατοίκων των πόλεων Αράμπα και Σακνίν με την υποψία ότι συνδέονται με το ISIS και συνωμοτούν για την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης.

Η κράτηση των υπόπτων παρατάθηκε έως την Κυριακή, σύμφωνα με τη Haaretz.

09:31 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κερέμ Σαλόμ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κερέμ Σαλόμ, στο νότιο Ισραήλ.

09:22 Νετανιάχου: Συνέκρινε τον πόλεμο με τη Χαμάς με την προσπάθεια εξάλειψης του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκρούοντας τις επικρίσεις για τον πολύ βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε τον πόλεμο αυτόν με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

09:13 Οι IDF υποστηρίζουν ότι σκότωσαν κι άλλο διοικητή της Χαμάς – Από τους οργανωτές της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Νασίμ Αμπού Ατζίνα, ο οποίος ήταν από τους οργανωτές της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Ντάνιελ Χαγκάρι, στρατιωτικού εκπροσώπου των IDF:

Σύμφωνα με τις IDF, ο συγκεκριμένος διοικητής ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο κιμπούτς Ερέζ και στο Νετίβ Χα’ασάρα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι προηγουμένως διοικούσε τις εναέριες δυνάμεις της Χαμάς και εργάστηκε στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των αλεξίπτωτων πλαγιάς της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

09:11 Συναγερμός για ύποπτο drone στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν τις πληροφορίες για ύποπτο drone στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο συναγερμός έχει σημάνει λόγω των πληροφοριών ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη επιχείρησαν να εκτοξεύσουν πυραύλους και να χρησιμοποιήσουν drones τις προηγούμενες εβδομάδες.

09:00 «Ντροπή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και το Ισραήλ» – Ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ κατά του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ για το κίτρινο αστέρι

Μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και στο Ισραήλ, έχει προκαλέσει η κίνηση του Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν να φορέσει το κίτρινο αστέρι στο στήθος.

Ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ, του μουσείου και μνημείου για την ιστορία του Ολοκαυτώματος, Ντάνι Νταγιάν είπε ότι η κίνηση του Ερντάν αποτελεί: «Ντροπή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και το Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας πως θα το φοράει, «με υπερηφάνεια», για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

08:51 Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει τη βόρεια Γάζα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από περιοχές της βόρειας Γάζας μετά από τις νέες χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού με τανκς και μπουλντόζες.

Δείτε πώς είναι η κατάσταση στην περιοχή Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα:

08:41 Πολλοί νεκροί μετά από τους βομβαρδισμούς στη Ράφα – Ξεκληρίστηκε οικογένεια στην Αλ Ζαουάιντα

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στη Ράφα, στη νότια Γάζα όπου συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ.

Τουλάχιστον εννιά άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κτίριο, χωρίς να προηγηθεί προειδοποίηση, ενώ μια οικογένεια με 18 μέλη ξεκληρίστηκε στην Αλ Ζαουάιντα στην κεντρική Γάζα.

08:15 Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε τουλάχιστον 300 στόχους, πολλοί νεκροί μαχητές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη βόρεια Γάζα, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο.

Σύμφωνα με τις IDF, την τελευταία ημέρα χτυπήθηκαν πάνω από 300 στόχοι, αναμέσά τους και τούνελ που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων, δόθηκαν σκληρές μάχες με τους μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αντιαρματικούς πυραύλους και άνοιξαν πυρ προς τις IDF.

08:06 IDF: Τουλάχιστον 800.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 800.000 κάτοικοι της βόρειας Γάζας έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή μετά από τις 7 Οκτωβρίου.

07:58 Δεν υπάρχει ασφαλής διέξοδος από την πόλη της Γάζας – Ο στόχος του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αραβικού Μέσου, ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να περάσει με τανκς από την ανατολική πλευρά στη δυτική έτσι ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της παράκτιας γραμμής.

Με βάση την ίδια πηγή, η προέλαση των IDF είναι αργή, καθώς συναντούν αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι μαχητές της έχουν καταστρέψει τανκς.

Για τους αμάχους, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να φύγουν από την πόλη της Γάζας. Όσοι επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να κατευθυνθούν νότια έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

07:50 Συμφωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου για την ανθρωπιστική βοήθεια – Θα περνούν καθημερινά 100 φορτηγά στη Γάζα

Το ισραηλινό ynet αναφέρεται στη συμφωνία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου που έγινε γνωστή από αμερικάνικα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτή, από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας, θα περνούν μέχρι και 100 φορτηγά καθημερινά, ωστόσο αυτά απαγορεύεται να μεταφέρουν καύσιμα.

07:43 Νορβηγός γιατρός απορρίπτει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο Al-Shifa χρησιμοποιείται από τη Χαμάς

Ο Νορβηγός γιατρός, Μαντς Γκίλμπερτ, ο οποίος έχει δουλέψει στο Νοσοκομείο Al-Shifa για 16 χρόνια, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι αυτό χρησιμοποιείται ως κάλυψη για το αρχηγείο της Χαμάς.

Δείτε το βίντεο:

07:34 Πυροβολήθηκε νεαρός Παλαιστίνιος κοντά στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν νεαρό Παλαιστίνιο στην Καμπατίγια, νότια του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε δημοσιευτεί βίντεο από την περιοχή όταν έγινε επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα σε στρατιωτικό όχημα.

Το Al Jazeera Arabic έχει δημοσιεύσει βίντεο από τη στιγμή του τραυματισμού του νεαρού Παλαιστίνιου.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 1.600 άτομα έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, ενώ έχουν σκοτωθεί πάνω από 120 άνθρωποι την ίδια περίοδο.

07:28 Διαμαρτυρία με ποντίκια για τη στήριξη των McDonland’s στον ισραηλινό στρατό

Άγνωστος θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τη στήριξη των McDonland’s στον ισραηλινό στρατό, έβαψε ποντίκια στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης και τα απελευθέρωσε σε εστιατόριο της αλυσίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα McDonald’s βρίσκονται στο στόχαστρο φιλο-παλαιστίνιων ακτιβιστών αφού δίνουν δωρεάν γεύματα στους στρατιώτες των IDF.

Δείτε το βίντεο:

07:20 «Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη»

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ριάντ Μανσούρ (στη φωτογραφία του Reuters/Mike Segar απευθύνεται στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό), τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

07:13 Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει το σπίτι ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Οι IDF κατεδαφίζουν το σπίτι του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ Αρούρι στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με τον γνωστό Ισραηλινό δημοσιογράφο, Τζακ Χούρι της Haaretz, το σπίτι ήταν άδειο για αρκετά χρόνια και βρίσκεται στην Αρούρα κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Ο Αρούρι, αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιαντ Νάχλεχ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού al-Manar της Χεζμπολάχ.

07:08 Επίσκεψη του Ταϊλανδού ΥΠΕΞ σε Κατάρ και Αίγυπτο για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα πραγματοποίησε επείγουσα επίσκεψη σε Κατάρ και Αίγυπτο στην προσπάθεια που κάνει η ασιατική χώρα να πιέσει για την απελευθέρωση των υπηκόων της που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με την Ταϊλάνδη, 32 πολίτες της σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ περίπου 30.000 εργάτες δούλευαν στο Ισραήλ εκείνη την περίοδο, κατά κύριο λόγο σε γεωργικές εργασίες.

Η Ταϊλάνδη ζητά την απελευθέρωση των υπηκόων της που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

07:04 Η Δύση σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Ειρήνη ή αφανισμός στη Μέση Ανατολή;

Το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει ένα όραμα για το τι πρέπει να ακολουθήσει», όταν πέφτει «βενζίνη στη φωτιά».

06:56 Επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με αυτοσχέδια βόμβα στη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει βίντεο με επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με αυτοσχέδια βόμβα στη Δυτική Όχθη.

Η επίθεση έγινε όταν το όχημα περνούσε από την Καμπατίγια. Η ζημιά που υπέστη το στρατιωτικό όχημα δεν είναι ξεκάθαρη από το βίντεο.

Η στιγμή της επίθεσης:

06:49 Χαμάς: Μάχες με τον ισραηλινό στρατό στα νότια και στα βορειοδυτικά της Γάζας

Η Χαμάς, με ανακοίνωση του ένοπλου τμήματός της, των Ταξιαρχιών al-Qassam, ανακοίνωσε ότι έριξε αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματα της Τρίτης, προσθέτοντας ότι οι IDF «εισβάλουν από τον άξονα της νότιας Γάζας».

Η Χαμάς υποστηρίζει, επίσης, ότι χτύπησε με πυραύλους δύο ισραηλινά τανκ και μπουλντόζες στη βορειοδυτική Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του, ενώ επιχειρεί να προωθηθεί προς την πόλη της Γάζας από δύο κατευθύνσεις, σε μια προσπάθεια να κόψει τη Λωρίδα στα δύο, σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian.

Τη νύχτα μέρα κάνουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

06:42 IDF: Επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με ανάρτησή τους στο X (πρώην Twitter) αναφέρουν ότι επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Γάζα και έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από την περιοχή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

06:35 ΠΟΥ: «Βαθιά ανησυχητική» η εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Al-Quds

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή να εκκενωθεί το νοσοκομείο Al-Quds «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση το διαψεύδει κατηγορηματικά.

06:30 Ερυθρά Ημισέληνος: Ισραηλινά πλήγματα γύρω από την περιοχή του νοσοκομείου Al-Quds

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Al-Quds», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», πρόσθεσε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

06:25 Το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε για 25η ημέρα τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, με το αιματοκύλισμα να συνεχίζεται και να μη φαίνεται τρόπος τερματισμού του πολέμου που έχει κηρύξει το Ισραήλ στη Χαμάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα