Σήμα ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος της ιστορικής αύξησης των επιτοκίων έστειλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να διατηρήσει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα  τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 χρονών.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε στην αρχή της τοποθέτησης του ότι η Επιτροπή κινείται με πολλή προσοχή και μελετά όλα τα δεδομένα για να δει το αποτύπωμα της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία και τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του είναι προσηλωμένοι στο στόχο της σταθερότητας των τιμών και της μέγιστης απασχόλησης και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική όταν θα αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι έχουν τιθασευθεί οι πληθωριστικές πιέσεις.

Fed: Αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων άσκησαν καθοδικές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιγξης δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές.

«Υπό το πρίσμα των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η επιτροπή προχωρά προσεκτικά», δήλωσε ο Πάουελ. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση»

Δεν υπάρχει στο τραπέζι η μείωση των επιτοκίων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν κηρύσσει τη νίκη για τον πληθωρισμό, παρόλο που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχει υποχωρήσει κάτω από το  4%. «Λίγοι μήνες καλών στοιχείων είναι μόνο η αρχή αυτού που θα χρειαστεί για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο μας. Η διαδικασία για τη βιώσιμη μείωση του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της» τόνισε ο Πάουελ.

Για το λόγο αυτό ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε η Fed δεν έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και δεν θα το κάνει μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. «Το γεγονός είναι ότι η επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Δεν συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων» είπε χαρακτηριστικά. «Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο ερώτημα, το οποίο είναι «έχουμε επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου, με βιώσιμο τρόπο; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο εστιάζουμε.»

‘Εσπευσε μάλιστα, μετά τα πολλά ερωτήματα, να διευκρινίσει ότι σε κάθε συνεδρίαση το ερώτημα είναι αν χρειάζεται να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια.

Όσον αφορά την επόμενη συνεδρίαση της FOMC εξήγησε ότι δεν έχουν λάβει καμία απόφαση και ακόμη και αν αποφασίσουν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να αρχίσει να τα αυξάνουν ξανά.

«Η ιδέα ότι θα ήταν δύσκολο να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια μετά από μια ή δύο συνεδριάσεις διακοπής δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Πάουελ. «Η Επιτροπή θα κάνει πάντα αυτό που θεωρεί κατάλληλο τη δεδομένη στιγμή».

Παρά την ανθεκτική οικονομία, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει συσφίγξει τη νομισματική πολιτική, ο πρόεδρος  λέει ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού θα απαιτήσει πιθανότατα επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξασθένιση της αγοράς εργασίας. Είπε επίσης ότι πρόσθετες ενδείξεις μιας επίμονα υψηλότερης από την τάση ανάπτυξης της οικονομίας ή η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν χαλαρώνει πλέον, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις που έκανε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

«Εξακολουθώ να πιστεύω, και οι συνάδελφοί μου ως επί το πλείστον εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι είναι πιθανό να είναι αλήθεια ότι θα χρειαστεί να δούμε επιβράδυνση της ανάπτυξης και άμβλυνση στην αγορά εργασίας για να αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητα των τιμών» είπε χαρακτηριστικά.

Η αγορά ομολόγων

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πάουελ ανέφερε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν «περιοριστεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, μεταξύ άλλων παραγόντων».

Τόνισε ότι το κόστος δανεισμού της αγοράς θα πρέπει να είναι σταθερά υψηλότερο για να επηρεάσει τις μελλοντικές επιλογές νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ενέργειες της Fed εάν είναι διαρκείς και «μένει να δούμε» εάν θα συμβεί αυτό. Αλλά πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς κρατικών ομολόγων «εμφανίζονται» στο κόστος δανεισμού στον πραγματικό κόσμο.

Υποστήριξε ότι ένας λόγος για τον οποίο η τρέχουσα σύσφιγξη δεν έχει επιβραδύνει αρκετά την οικονομία είναι ότι πολλοί δανειολήπτες έχουν κλειδώσει χαμηλότερα επιτόκια. Αλλά όταν αναχρηματοδοτήσουν, το κόστος δανεισμού θα τσιμπήσει σκληρά. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πιο ορατό στην αγορά κατοικίας.ο.

Η απότομη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν αναγκάζει τη Fed να αλλάξει την προσέγγισή της για τη μείωση του μεγέθους των ομολόγων που κατέχει. Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας να επιτρέπει την εκκαθάριση έως και 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους κάθε μήνα δεν ήταν παρά ένας μικρός παράγοντας στην άνοδο των αποδόσεων.

«Η επιτροπή δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον ρυθμό εκροής του ισολογισμού της. Δεν είναι κάτι που συζητάμε να εξετάσουμε», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση