Μπορεί οι αγορές να προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να προσαρμοστούν στο μότο «υψηλότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα» των κεντρικών τραπεζών, το οποίο αφορά καθαρά τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού, αλλά η Capital Economics αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη. Οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αλλαγή ρότας, καθώς η ύφεση θα χτυπήσει τις μεγάλες οικονομίες.

Πληθωρισμός: Ο στόχος του 2% μπορεί να μην είναι «ιερός» για πολύ ακόμη

Όπως εξηγεί η Capital Economics, αν και οι εκτιμήσεις περί ύφεσης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, τουλάχιστον στον βαθμό που φοβούνται αρκετοί αναλυτές, αυτό φαίνεται να αντανακλά προσωρινούς παράγοντες. Τα νοικοκυριά έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες που συγκεντρώθηκαν χάρη στην υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι παραγωγοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες τώρα που οι ελλείψεις ανήκουν στο παρελθόν. Και οι δύο επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων νωρίτερα μέσα στο έτος.

Αλλά κανένα από αυτά τα στηρίγματα δεν θα διαρκέσει και είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η μέχρι σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κάνει τη δουλειά της. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν σφίξει δραματικά και η πιστωτική ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί ή ακόμη και έχει γίνει αρνητική σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, διαπιστώνει η Capital Economics.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα τονώσουν λίγο τον πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες, αλλά αυτός ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί εύκολα από τη συνεχιζόμενη μείωση του δομικού πληθωρισμού.

Αλλαγή ρότας

Ως εκ τούτου, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι η Fed, η ΕΚΤ ή η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιτύχουν τις τελικές αυξήσεις των επιτοκίων που αναμένουν οι αγορές και η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η σχετικά σταθερή αύξηση των μισθών θα σημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα για λίγο περισσότερο στην Ευρώπη, αλλά όταν έρθουν οι περικοπές η Capital Economics πιστεύει ότι θα είναι πιο επιθετικές από ό,τι συνήθως.

Μετά από μια περίοδο στασιμότητας, η Κίνα θα βιώσει μια μέτρια κυκλική ανάκαμψη χάρη στην ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης. Ωστόσο, οι ισχυροί δομικοί αντίθετοι άνεμοι σημαίνουν ότι η βελτίωση δεν θα διαρκέσει για πολύ και οι θετικές παγκόσμιες ροές θα είναι περιορισμένες. Μπορεί ακόμη και να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις εάν η ανθεκτική ζήτηση από την Κίνα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές