
Ολοκλήρωσε η ΔΕΗ τη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στην προθεσμιακή αγορά κατά την περίοδο 2021-2023.
Όπως αναφέρει, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλείνει ουσιαστικά μία εκκρεμότητα για τη ΔΕΗ και τη χώρα που κράτησε 15 χρόνια, δηλ. από την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, αναφορικά με τις ανησυχίες της ΕΕ για τις Ελληνικές Αγορές Λιγνίτη και Ηλεκτρικής Ενέργειας, γνωστής και ως Υπόθεσης των Λιγνιτών.
ΔΕΗ: Στο 1,5 δισ. εκτοξεύει τα EBITDA η εξαγορά της Enel Ρουμανίας
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ κατάφερε να διαθέσει μέσω προθεσμιακών προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ενέργειας, με βάση τους κανόνες προσφοράς (όγκων και τιμών) των Χρηματιστηρίων, τις ποσότητες ενέργειας που είχαν οριστεί στις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2021-2023. Ο τρόπος διάθεσης ήταν απολύτως συμβατός με τις βασικές αρχές λειτουργίας της απελευθερωμένης Αγοράς Ενέργειας και η ΔΕΗ υλοποίησε τη διάθεση ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς.
Πλέον, η ΔΕΗ έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι οι Δεσμεύσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. και ενσωματώθηκαν στην Ελληνική νομοθεσία με τον Νόμο 4843 της 20/10/2021, με σκοπό να θεραπεύσουν τις ανησυχίες της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην Απόφαση 5/3/2008 της ΕΕ (C(2008) 824).
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική της ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας επικεντρώνεται εδώ και αρκετά χρόνια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και να γίνει φορέας εξέλιξης για την κοινωνία και την οικονομία.
Αναγνωρίζοντας τον κομβικό της ρόλο για έναν βιώσιμο κόσμο και το βιώσιμο μέλλον της χώρας, αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, σε έργα τα οποία κάνουν πιο «πράσινο» το ενεργειακό της μείγμα. Στο τέλος του 2023, η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1GW από ΑΠΕ από σχεδόν μηδέν το 2019, με στόχο το 2026 να φτάσει τα 5 GW. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες. Ήδη, από το 2019 μέχρι το 2022, η εταιρεία έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 36%.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ