Σαφές μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα της ελληνική οικονομίας στέλνει ο επιχειρηματικός κόσμος, επισημαίνοντας πως μόνο έτσι θα «ξεκλειδώσουν» επενδύσεις που θα προσθέσουν αξία στην χώρα.

Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα και Ανάπτυξη

Ο πρόεδρος και CEO της VNK Capital, Βασίλης Κάτσος με τοποθετήσεις από τον κλάδο των τροφίμων (Παλίρροια, Cafetex) και το real estate (Lamda Development) μέχρι την υγεία (Innovis) και την τεχνολογία μιλώντας από το βήμα του 6ου Investment Forum έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημασία των μεταρρυθμίσεων.

Είναι ο μόνος δρόμος, όπως είπε, για να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην χώρα.

«Τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αντιστρέψουμε τους όρους του παιχνιδιού… Ο μόνος δρόμος που έχουμε (να βαδίσουμε) είναι να έχουμε ισχυρή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άρση των εμποδίων

«Είναι ανάγκη», όπως είπε, «να αναλάβουμε δράσεις που θα άρουν εμπόδια… για να υλοποιηθούν (επενδυτικά) πλάνα». Και στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, όπου μια απλή μεταρρύθμιση πριν από χρόνια «ξεκλείδωσε τσουνάμι επενδύσεων».

Υπάρχουν τομείς, συνέχισε, που έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν με στοχευμένο και επικεντρωμένο business plan να φέρουν «γρήγορες νίκες» στην χώρα.

Βασίλης Κάτσος, πρόεδρος και CEO της VNK Capital

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα αναγνώρισε και ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της Inventio που λειτουργεί ως διαχειριστής της HIG Capital στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 6ου Investment Forum, λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Εσπευσε ωστόσο να πει με αφορμή τη συζήτηση για την αύξηση των μισθών πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχει προηγηθεί και να φροντίσουμε να μην το υποστούμε ξανά».

Η βελτίωση των μισθών τον βρίσκει σύμφωνο, όπως τόνισε, όμως αυτή πρέπει να έρθει μέσα από μια σταδιακά προσαρμογή για να προστατεύσουμε όσα έχουμε αρχίσει να δημιουργήσει.

Τα deals Alpha και ΔΕΗ

Η Ελλάδα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη φάση από πολλές δυτικές χώρες, έχοντας λύσει βασικά υπαρξιακά ζητήματα και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Ενδεικτικά του θετικού κλίματος είναι και τα πρόσφατα deals που έκλεισε η Alpha Bank με την UniCredit και η ΔΕΗ με την Enel στην Ρουμανία.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην οικονομική της ιστορία, βρίσκεται σε κύκλος αντίθετους απ’ ότι οι υπολοιπες δυτικές οικονομίες. Έχουμε μια οικονομία που έχει καταφέρει να λύσει τα βασικά υπαρξιακά ζητήματα… Φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε δεδομένη τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία», σημείωσε ο κ. Κάτσος.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, η χώρα ανακτά τα «ασημικά» που αναγκάστηκε να πουλήσει πριν από 13 χρόνια μέσα στην κρίση, λέγοντας πως για πρώτη φορά οι ελληνικές επιχειρήσεις κερδίζουν έδαφος και αναπτύσσονται εντός και εκτός συνόρων.

Επενδύσεις 600 εκατ. και νέα εταιρεία Logistics

Στην θελκτικότητα της ελληνικής αγοράς ως προορισμού για επενδύσεις αναφέρθηκε και ο κ. Μπήτρος.

Όπως είπε αυτή η αναβάθμιση του status της Ελλάδας ώθησε την HIG με ισχυρή παρουσία σήμερα σε logistics και τουρισμό να επανεξετάσει τη στρατηγική των επενδύσεων που σχεδίαζε από ευκαιριακού χαρακτήρα σε πιο μακροπρόθεσμες και μεγαλύτερου αποτυπώματος.

Έκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στη νέα ενοποιημένη εταιρεία logistics, η οποία θα μεταφέρει προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά προς τον Βορρά αλλά και στο κατασκευαστικό πλάνο των 600 εκατ. ευρώ που έχει στα σκαριά για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις