Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω τον περασμένο μήνα κατρακυλώντας προς την ύφεση, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς από τότε που συλλέχθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία το 1997.

Ο ειδικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,1 τον Οκτώβριο από το 43,4 του Σεπτεμβρίου, λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 43,0. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, παρέμεινε σταθερός στο 43,1.

Μείωση για 18ο μήνα στις νέες παραγγελίες

Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 18ο μήνα τον Οκτώβριο και με ταχύτερο ρυθμό, με τον δείκτη να διολισθαίνει στο 39,0 από 39,2. Ο δείκτης όγκου αγορών ήταν επίσης ένας από τους χαμηλότερους στην ιστορία της έρευνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εργοστάσια δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται πολλές πρώτες ύλες.

Η αποδυνάμωση της ζήτησης ήρθε παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν και πάλι τις τιμές τους τον Οκτώβριο – τον έκτο συνεχόμενο μήνα που το έκαναν αυτό – πιθανώς ευπρόσδεκτη είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι αγωνίζονται να μειώσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

“Η τάση του μεταποιητικού τομέα της ευρωζώνης τα τελευταία δύο περίπου χρόνια μοιάζει με μια ανώμαλη βόλτα με το έλκηθρο προς την κοιλάδα”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

“Ο στάσιμος δείκτης νέων παραγγελιών, ο οποίος παραμένει βαθιά σε αρνητικό έδαφος, και η παρόμοια συμπεριφορά του δείκτη όγκου αγορών δεν υποδηλώνουν άμεση ανάκαμψη”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή