Το Ισραήλ κλιμακώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με τον στρατό να υποστηρίζει ότι προχωράει από τα περίχωρα της περικυκλωμένης πόλης προς το κέντρο της, ενώ την έχει αποκόψει από τη νότια πλευρά.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη της Γάζας, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ιδιαίτερα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως στη Τζαμπάλια που έχει δεχθεί τρία ισραηλινά χτυπήματα. Την ίδια ώρα μαίνονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη με νεκρούς, συλλήψεις και την οργή των Παλαιστινίων να μεγαλώνει.

Η Διεθνής Αμνηστία την Πέμπτη υποστήριξε ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες» αποδείξεις για χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σε δηλώσεις του υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά τόνισε ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στον OT

21:44 «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία, ασθενοφόρα επειδή υποπτεύεται ότι εκεί είναι η Χαμάς;»

Σχολιάζοντας την παραδοχή του ισραηλινού στρατού για την επίθεση στο ασθενοφόρο, ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, σημειώνει ότι «το βάρος της απόδειξης είναι στους Ισραηλινούς» για να αποδείξουν αυτά που ισχυρίζονται.

«Εάν πράγματι υποψιάζονται ότι ένα ολόκληρο προσωπικό νοσοκομείου είναι συνένοχο στη λαθραία μεταφορά – για να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη του Ισραήλ – «τρομοκρατών» στο νότιο τμήμα της Γάζας, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις γι’ αυτό», δήλωσε ο Bishara.

Ο Bishara διερωτήθηκε επίσης τι σημαίνει αυτή η ισραηλινή επίθεση που εξελίσσεται στη Γάζα.

«Μήπως αυτό σημαίνει πραγματικά ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίζει τώρα κάθε ασθενοφόρο επειδή υποψιάζεται ότι υπάρχουν μαχητές της Χαμάς σε αυτό;» ρώτησε. «Δηλαδή θα βομβαρδίζει, τι; Περισσότερα νοσοκομεία; Περισσότερα ασθενοφόρα; Περισσότερα σχολεία; Περισσότερες εκκλησίες;»

21:36 «Σφαγή» – Περισσότερα από τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας

Σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ως «σφαγή εναντίον κι άλλων αμάχων».

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις σφαγές που διαπράττονται εναντίον του λαού μας, των υγειονομικών μας και των τραυματιών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Καλούμε όλους να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να διασφαλίσουμε τη μεταφορά των θυμάτων και των ασθενών και να επιτρέψουμε τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».

21:03 Ευρεία συνάντηση με Μπλίνκεν στην Ιορδανία – Ποιοι θα συμμετέχουν

Η Ιορδανία δήλωσε την Παρασκευή ότι το βασίλειο θα φιλοξενήσει το Σάββατο συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Εμιράτων και της Αιγύπτου, μαζί με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων.

21:01 Η Ονδούρα ανακαλεί τον πρέσβη της από το Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

20:46 «Σοκαρισμένος» δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ από την επίθεση σε ασθενοφόρο

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για κατάπαυση του πυρός μετά την επίθεση σε κονβόι ασθενοφόρων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Επαναλαμβάνουμε: οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Πάντα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

20:37 Επιβεβαιώνει το Ισραήλ το χτύπημα σε ασθενοφόρο – «Ήταν της Χαμάς»

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι «αεροσκάφος του έπληξε ασθενοφόρο» έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο στρατός ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς και ότι η περιοχή που έγινε το χτύπημα είναι «περιοχή μάχης». «Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν αρκετοί πράκτορες της Χαμάς.Έχουμε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η μέθοδος λειτουργίας της Χαμάς είναι να μεταφέρει τρομοκράτες και όπλα σε ασθενοφόρα», ανέφερε η ανακοίνωση τη στιγμή που ο ΠΟΥ δηλώνει σοκαρισμένος από την επίθεση σε ασθενοφόρα και νοσοκομεία.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματισμένους ασθενείς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε επίσης νωρίτερα ότι ο Ερυθρός Σταυρός είχε ενημερωθεί ότι η αυτοκινητοπομπή των ασθενοφόρων έφευγε από το νοσοκομείο πριν σημειωθεί η επίθεση.

20:25 Διαδηλωτές στο Όκλαντ μπλοκάρουν πλοίο που μεταφέρει όπλα στο Ισραήλ

Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχει απλωθεί σε όλον τον κόσμο. Εκτός από τις μεγάλες διαδηλώσεις πληθαίνουν και άλλες δράσεις που στόχο έχουν να εμποδίζουν τη στρατιωτική βοήθεια να φτάσει στο Ισραήλ.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Όκλαντ εμποδίζοντας πλοίο με στρατιωτικό εξοπλισμό για το Ισραήλ να αναχωρήσει από το λιμάνι. Ένας από τους εργαζόμενους του πλοίου εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη και την πρωτοβουλία των διαδηλωτών.

20:20 Αδύνατη η εκκένωση λέει διευθυντής νοσοκομείου στη Γάζα

Ο Hassan Khalaf, διευθυντής του νοσοκομείου al-Wafa στη Γάζα, μίλησε στο Al Jazeera λίγο μετά τις επιθέσεις κοντά στα νοσοκομεία της Γάζας.

Είπε ότι υπήρξαν επίσης «πολλοί βομβαρδισμοί» γύρω από το νοσοκομείο του, αλλά καμία ζημιά μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι η σοβαρή έλλειψη καυσίμων αποτελεί μείζον πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τη λειτουργία του νοσοκομείου όσο και τη μεταφορά ασθενών και προσωπικού.

«Είναι αδύνατο να εκκενωθεί το νοσοκομείο- δεν υπάρχουν μέρη για να πάει κανείς ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Βομβαρδίζουν  νοσοκομεία, βομβαρδίζουν ασθενοφόρα, βομβαρδίζουν ακόμη και σχολεία υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Khalaf.

«Το σχέδιό μου είναι να συνεχίσω με τις ελάχιστες διαθέσιμες δυνατότητες ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μια διεθνής παρέμβαση, διότι έχουμε πλέον φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση».

20:06 Χαμάς: Οι τελευταίες επιθέσεις αντικατοπτρίζουν τη «δύσκολη θέση του Ισραήλ στο έδαφος»

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων και ιατρικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτές οι σφαγές αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κατοχή και οι χερσαίες δυνάμεις της, καθώς αντιμετωπίζονται από τους μαχητές της αντίστασής, οι οποίοι υπερασπίζονται τη γη μας και εκδικούνται για τους χιλιάδες μάρτυρες (σ.σ. αυτούς που έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του Ισραήλ)», δήλωσε ο Χανίγια.

Είπε ότι «η αντίσταση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το λαό μας με όλη της τη δύναμη».

Ο Χανίγια κάλεσε επίσης τη γειτονική Αίγυπτο να ανοίξει πλήρως το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και κάλεσε τους ανθρώπους στην περιοχή και τον κόσμο να «συνεχίσουν να εκφράζουν την οργή τους» ως απάντηση στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις «ανθρωπιστικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες» της και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν να τερματιστεί η «γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον του λαού μας στη Γάζα».

19:55 Συνάντηση Μπλίνκεν – Χέρτζογκ

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέτζοκ, και επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή Haaretz συζήτησαν ακόμα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων, τη διευκόλυνση της ασφαλούς αναχώρησης των Αμερικανών πολιτών και των ξένων υπηκόων από τη Γάζα, την αύξηση του ρυθμού και του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης.

19:27 Ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να παρέχει προστασία σε αμάχους υπό τη σημαία του

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει καταφύγιο και προστασία σε αμάχους υπό τη σημαία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον διευθυντή της στη Γάζα.

Μιλώντας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία από την πολιορκημένη Γάζα, ο Τόμας Γουάιτ δήλωσε ότι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 72 υπάλληλοι της UNRWA έχουν επίσης σκοτωθεί.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε χάσει την επαφή με πολλά από τα καταφύγια στο βορρά», δήλωσε ο Γουάιτ.

Περίπου 600.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια του ΟΗΕ από την έναρξη του πολέμου.

«Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο κάτω από τη σημαία του ΟΗΕ και ζητούν προστασία βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Γουάιτ. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει κανένα μέρος που να είναι ασφαλές στη Γάζα αυτή τη στιγμή».

19:24 Reuters: Η Γαλλία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα – Το Ισραήλ δεν θα λάβει πρόσκληση

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η Γαλλία θα φιλοξενήσει μια διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στις 9 Νοεμβρίου.

Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών, θα συζητήσει θέματα όπως η κίνηση κεφαλαίων, η παροχή επείγουσας βοήθειας, η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η παροχή βοήθειας στους τραυματίες στη Γάζα μέσω της πιθανής χρήσης θαλάσσιων διαδρόμων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι παρούσα, αλλά το Ισραήλ δεν πρόκειται να προσκληθεί, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συνάντηση.

19:03 Η τελευταία ανάρτηση του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Σίφα – «Δεν θα φύγουμε»

«Δεν θα βγούμε και δεν θα φύγουμε (σ.σ από τη Λωρίδα της Γάζας. Θα δείτε μόνο αντοχή και πίστη. Αν χρειαστεί να φύγουμε αυτό θα γίνει μόνο αν γυρίσουμε πίσω, στην κατεχόμενη γη μας, ή αν πάμε στους ουρανούς», ήταν η τελευταία ανάρτηση του δημοσιογράφου Haitham Harara που σκοτώθηκε πριν από λίγο στον βομβαρδισμό του Ισραήλ στην πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

18:58 Δεκάδες νεκροί από το χτύπημα κοντά στο Ινδονησιακό νοσοκομείο – Τι γνωρίζουμε

Ο Atef al-Kahlout, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον βομβαρδισμό.

  • Παραλάβαμε περισσότερους από 50 ανθρώπους, νεκρούς και τραυματίες, από τον πρόσφατο ισραηλινό βομβαρδισμό
  • Το 40% των νεκρών και των τραυματιών του βομβαρδισμού είναι παιδιά.
  • Η κύρια γεννήτρια του νοσοκομείου σταμάτησε πριν από 48 ώρες.
  • Υποφέρουμε από σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

«Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει προστασία στην αυτοκινητοπομπή με ασθενείς που έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει αύριο για το πέρασμα της Ράφα».

18:37 Τα πεθερικά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού πέρασαν από τη Ράφα

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι οι γονείς της γυναίκας του κατάφεραν να φύγουν από τη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

18:33 Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο νοσοκομείο της Ινδονησίας έχει καταρρεύσει

Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ινδονησίας είπε στο Al Jazeera ότι ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο νοσοκομείο έχει καταρρεύσει, προσθέτοντας ότι οι γιατροί έκαναν επεμβάσεις στο πάτωμα.

Το νοσοκομείο έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης το απόγευμα της Παρασκευής.

18:25 Διευθυντής νοσοκομείου Αλ Σίφα: «Αν θέλετε να σκοτώσετε ό, τι έχει απομείνει από εμάς, απλώς ενημερώστε μας»

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Muhammad Abu Silmeyeh, δήλωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας είναι πέρα για πέρα αποκαρδιωτική.

«Μας τελείωσαν τα ιατρικά εφόδια, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων και σε λίγες ώρες οι γεννήτριες θα σταματήσουν», είπε. «Το νεκροτομείο του νοσοκομείου είναι εντελώς γεμάτο. Κρατάμε τους νεκρούς στα φορτηγά-ψυγεία μας.

«Έχουμε στείλει μηνύματα SOS σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Abu Silmeyeh, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο διαθέτει το μεγαλύτερο τμήμα θερμοκοιτίδας νεογνών, τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις χειρουργείου και τη μεγαλύτερη μονάδα εντατικής θεραπείας στον θύλακα.

«Το κτίριο πίσω μου στεγάζει χιλιάδες ασθενείς και θύματα. Τώρα στέκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε από τον περίβολο του νοσοκομείου. «Αν θέλετε να σκοτώσετε ό,τι έχει απομείνει από εμάς, απλά ενημερώστε μας. Αν αυτό το νοσοκομείο καταρρεύσει, ολόκληρος ο τομέας της υγείας θα καταρρεύσει».

To νοσοκομείο Αλ Σίφα βομβαρδίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για δεκάδες θύματα. Το χτύπημα έγινε σε κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο που μετέφερα βαριά τραυματίες στη Ράφα προκειμένου να βγουν εκτός Γάζας για να λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται και το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν είναι σε θέση πλέον να τους προσφέρει.

18:18 Ρουκέτα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ – Έπεσε δίπλα σε τηλεοπτικά συνεργεία

Όπως μεταδίδουν η ΕΡΤ και το ΣΚΑΪ ρουκέτα της Χαμάς έπεσε στη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ στο μέρος όπου βρίσκονταν τηλεοπτικά συνεργεία. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ από το χτύπημα της ρουκέτας υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα των τηλεοπτικών συνεργείων.

17:39 AFP: Το γραφείο μας στη Γάζα υπέστη ζημιές από βομβαρδισμό

Το γραφείο του AFP στη Λωρίδα της Γάζα, η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς, υπέστη σημαντικές ζημιές από χτύπημα στο κτίριο, σύμφωνα με μέλος του προσωπικού που επισκέφθηκε το σημείο, αναφέρει το Πρακτορείο στο Twitter.

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

17:20 Επίθεση σε κονβόι ασθενών έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, λέει ότι οι σοβαρά τραυματισμένοι ασθενείς μεταφέρονταν στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο όταν το Ισραήλ βομβάρδισε ακριβώς έξω από το νοσοκομείο al-Shifa.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ενημερώσαμε όλο τον κόσμο, ότι εκεί βρίσκονταν ασθενείς και ασθενοφόρα», είπε.

«Αυτή ήταν μια ιατρική αυτοκινητοπομπή».

Νωρίτερα υπήρξε η ενημέρωση ότι ένα ισραηλινό drone χτύπησε ακριβώς έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω νοσοκομείο περιθάλπει πάνω από 5.000 ασθενείς ενώ εκεί έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας και στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη επίθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο al-Shifa, οι υγειονομικοί δήλωσαν ότι απαιτούν διεθνή προστασία για τα ασθενοφόρα, καθώς έχουν γίνει στόχος στην οδό al-Rashid.

Τις προηγούμενες ημέρες, ζητούσαν στον αέρα να τους συνοδεύσει ο Ερυθρός Σταυρός στο ταξίδι τους στο πέρασμα της Ράφα, αλλά ένα ασθενοφόρο χτυπήθηκε.

17:14 Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι αμερικανικά drones πετούν πάνω από τη Γάζα για τον εντοπισμό των ομήρων

17:05 Χιλιάδες παρακολούθησαν την ομιλία Νασράλα

16:49 Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση

«Όσον αφορά τον Λίβανο, όσον αφορά τη Χεζμπολάχ, όσον αφορά το Ιράν – είμαστε πολύ σαφείς από την αρχή ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην ανοίξει ένα δεύτερο ή τρίτο μέτωπο σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη πυρός τους στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης την έκκληση της Ουάσιγκτον για ανθρωπιστική παύση, η οποία, όπως είπε, είναι κρίσιμη για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

16:38 Νασράλα: Όποιος θέλει να αποτρέψει εξάπλωση του μετώπου πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

16:22 Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Ο Νασράλα επαναλαμβάνει ότι όλες οι επιλογές στο μέτωπο του Λιβάνου είναι ανοιχτές. Λέει ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Απευθυνόμενος στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή, επισημαίνει ότι η Χεζμπολάχ δεν πτοείται.

Τόνισε επίσης πως όποιος θέλει να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο, πρέπει να σταματήσει γρήγορα τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

16:18 Ο Νετανιάχου απορρίπτει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός χωρίς την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις μας επιχειρούν σε πλήρη ισχύ σε όλα τα μέτωπα».

16:14 Έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές της Χεζμπολάχ

Ο Νασράλα ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Λέει ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, χαρακτηρίζοντάς την άνευ προηγουμένου από το 1948.

Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές της Χεζμπολάχ.

16:10 Οι ισραηλινοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να καταδικάσουν τη βία από τους εποίκους στη Δυτική Όχθη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι οι ισραηλινοί ηγέτες τον διαβεβαίωσαν σε συναντήσεις σήμερα ότι θα καταδικάσουν το συνεχιζόμενο κύμα βίας των ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη και θα λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου και για να λογοδοτήσουν οι δράστες.

«Θα κοιτάξουμε προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι οι φίλοι μας θα εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

16:02 «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν μοιάζει με τους προηγούμενους πολέμους»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκαλεί αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα μια αποφασιστική μάχη που δεν μοιάζει με τους προηγούμενους πολέμους.

Ο Νασράλα σκιαγραφεί επίσης δύο στόχους: ο πρώτος είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και ο δεύτερος είναι η Χαμάς να βγει νικήτρια. Ακόμα δεν έχει αναφέρει τίποτα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ.

15:53 Το Ισραήλ ζητά από τους πολίτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό υπό το φως των πρόσφατων εκρήξεων αντισημιτικής βίας

15:34 Το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ του προσωπικού στο σημείο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα.

15:26 «Η απόφαση να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή» λέει ο Νασράλα

«Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood προκάλεσε σεισμό στο Ισραήλ και φανέρωσε την αδυναμία του», σύμφωνα με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία στις φατρίες της αντίστασης και ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι οι ηγέτες της αντίστασης. Τίποτα δεν ξεκίνησε και βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσια τους, τα δισεκατομμύρια τους για να στηρίξουν αυτήν την παράνομη οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ)» συνέχισε.

«Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης Al-Aqsa Flood στις 7 Οκτωβρίου. Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψή της».

«Οι συνθήκες στην Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά σκληρές, ειδικά με αυτήν την εξτρεμιστική, ανόητη, και άγρια ​​κυβέρνηση».

15:17 Περισσότερα από την ομιλία Νασράλα

«Πρέπει να χαιρετίσουμε τα… δυνατά και γενναία χέρια του Ιράκ και της Υεμένης που εμπλέκονται τώρα σε αυτόν τον ιερό πόλεμο».

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε την σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και αυτό ήταν όταν έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου».

15:04 Ξεκίνησε το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγίντ Χασάν Νασράλα

Ξεκίνησε την ομιλία του υμνώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και των αμάχων που σκοτώθηκαν.

«Αδελφοί και αδελφές μου ειρήνη σε όλους σας. Είμαστε εδώ σήμερα για να θυμηθούμε αυτούς που είναι πρότυπα της Χεζμπολάχ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ορισμένοι Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι μαχητές που έχασαν τη ζωή τους έχουν λάβει μετάλλιο και οι οικογένειές τους συζητούνται μέχρι και σήμερα.

«Εάν θέλατε να βρείτε έναν πόλεμο με όλα τα ηθικά και θρησκευτικά δικαιώματα, δεν θα βρείτε κανέναν» συνέχισε.

14:46 IDF: Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατέστρεψαν τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον στρατό, «οι στρατιώτες αποκάλυψαν φρεάτια, τοποθέτησαν εκρηκτικά, παγίδευσαν και κατέστρεψαν σήραγγες».

14:33 Νέο βίντεο της Χαμάς με τη σύγκρουση με ισραηλινούς στρατιώτες και στρατεύματα

14:26 Νετανιάχου προς στρατιώτες: «Αγαπητοί μας ήρωες, είμαι σίγουρος για την ολοκληρωτική νίκη μας»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε δημόσια επιστολή σε στρατιώτες και διοικητές του Ισραηλινού Στρατού, λέγοντας ότι ο τρέχων πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς είναι «άλλο ένα κεφάλαιο» στη «διαγενεακή ιστορία εθνικής ανθεκτικότητας» του εβραϊκού λαού.

«Αυτός είναι ένας αγώνας μεταξύ φωτός και σκότους», γράφει ο πρωθυπουργός. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την αποστολή μας μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι και το καλό να νικήσει το ακραίο κακό που απειλεί εμάς και ολόκληρο τον κόσμο».

14:12 Καμία αλλαγή στην απόφαση να μην επιτρέπονται καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας

Καθώς ολοκληρώνεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πολλά εβραϊκά ΜΜΕ αναφέρουν επικαλούμενα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ή πηγές αυτού ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ορισμένες αναφορές υποστήριξαν μάλιστα ότι το θέμα «δεν προέκυψε» στη συνάντηση.

Το Ισραήλ αντιστέκεται στην αυξανόμενη πίεση να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, λέγοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς λεηλατεί τις προμήθειες της Λωρίδας για δική της χρήση.

Νωρίτερα οι IDF δημοσίευσαν νέα συνομιλία που υπέκλεψαν όπου αξιωματούχος του συστήματος Υγείας στη Γάζα υποστηρίζει ότι: «Η Χαμάς έχει μισό εκατομμύριο λίτρα καυσίμων κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα».

14:05 Μπλίνκεν: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί, ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία

Ο Άντονι Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί, ο τρόπος που το κάνει αυτό έχει σημασία».

13:59 Βίντεο από τη στιγμή που ισραηλινές δυνάμεις ρίχνουν δακρυγόνα σε πιστούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα σε πιστούς που θέλησαν να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ-Ακσά.

13:50 «Να σταματήσει η γενοκτονική σφαγή στην Γάζα» – Πάνω από 750 μέλη της ελληνόφωνης ακαδημαϊκής κοινότητας υπογράφουν ψήφισμα

«Εμείς, πάνω από 750 μέλη της ελληνόφωνης ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας, εκφράζουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του για την απελευθέρωσή του από τα αποικιακά δεσμά. Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση πυρός του Ισραήλ στη Γάζα, την καταδίκη του ως αποικιοκρατική δύναμη, και τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού που δεν είναι άλλη από την απο-αποικιοποίηση της γης και της κοινωνίας της Παλαιστίνης», αναφέρει σχετικό ψήφισμα αλληλεγγύης.

Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται ότι: Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει κάθε υποστήριξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και να βάλει τέλος στη συνενοχή της. Καλούμε τους ακαδημαϊκούς θεσμούς και τις συνδικαλιστικές μας ενώσεις να τοποθετηθούν δημόσια με δηλώσεις και καλέσματα για άμεση κατάπαυση πυρός. Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση και τη φίμωση της διαφωνίας, την παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και όλων των μορφών γνωστικής αποικιοποίησης που επιβάλλουν την υιοθέτηση αντιπαλαιστινιακών θέσεων αντιπαραβάλλοντας την ποινή της σιωπής».

Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα και δείτε ποιοι υπογράφουν εδώ

Ο προσφυγικός καταυλισμός στην Τζαμπάλια έχει βομβαρδιστεί τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες.

13:45 Ο FAO πρόσθεσε τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των περιοχών που έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια

Η οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) πρόσθεσε σήμερα τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των χωρών και των εδαφών που έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τη Σύνοψη Ανθρωπιστικών Αναγκών για το 2023, 1,5 εκατ. άνθρωποι (το 28% του πληθυσμού) εκτιμήθηκε ότι βρίσκονταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και είχαν ανάγκη άμεση βοήθεια μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου 2022: 1,2 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 353.000 στη Δυτική Όχθη», επεσήμανε ο FAO.

«Η κλιμάκωση του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 είναι πιθανό να αυξήσει τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και έκτακτη βοήθεια, την ώρα που η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας», πρόσθεσε η οργάνωση στην έκθεσή της για τις Προοπτικές Σοδειάς και Επισιτιστικής Κατάστασης που εκδίδει τρεις φορές τον χρόνο.

Ο FAO εκτιμά ότι συνολικά 46 χώρες και εδάφη έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Οι συγκρούσεις που συνεχίζονται και εντείνονται είναι οι βασικές αιτίες για τα πιο υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ασφάλειας, με πιο πρόσφατες τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η οργάνωση.

«Παρά τη μείωση των παγκόσμιων τιμών, τα αδύναμα νομίσματα σε πολλές χώρες με χαμηλό εισόδημα διατηρούν τις εσωτερικές τιμές των προϊόντων διατροφής σε υψηλά επίπεδα και εμποδίζουν τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε τροφή», πρόσθεσε.

13:38 Ισραηλινές οικογένειες κατέθεσαν μήνυση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσουά Ζιμερέ ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι πως κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μήνυση για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία εξ ονόματος εννέα οικογενειών ισραηλινών θυμάτων της επίθεσης που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

Ο Ζιμερέ ζητάει επίσης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των ηγετών της Χαμάς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, «είναι η εκτέλεση ενός γενοκτονικού σχεδίου την οποία ανέλαβαν οι αυτουργοί της επίθεσης», εκτιμά ο Ζιμερέ. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την αλήθεια, οι ωμότητες αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές και να εγγραφούν στη συλλογική μνήμη», προσθέτει.

Ο δικηγόρος έχει εντολή από εννέα οικογένειες ισραηλινών θυμάτων, «που ήταν όλα άμαχοι και πολλοί βρίσκονταν στο ρέιβ πάρτι ‘Tribe of Nova’, ένα φεστιβάλ μουσικής, τόπος συναντήσεων και ειρήνης στην έρημο Νεγκέβ».

Στη μήνυση αυτή διευκρινίζεται «πως οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν αρνούνται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, τα οποία εξάλλου τεκμηρίωσαν και αναμετέδωσαν ευρέως, και η πραγματικότητα των γεγονότων δεν μπορεί ως εκ τούτου να αμφισβητηθεί».

13:32 Μαζικές διαδηλώσεις για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους σε Ιορδανία, Ινδία και Μπαγκλαντές

Μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους έγιναν σε Ιορδανία, Ινδία και Μπαγκλαντές.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό της Γάζας και να δηλώσουν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Μαζική διαδήλωση συμπαράστασης στην Παλαιστίνη στην Ιορδανία

13:24 Άδειοι οι δρόμοι γύρω από το Τέμενος Αλ-Ακσά

Νωρίτερα, το Al Jazeera είχε αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ρίξει δακρυγόνα στους πιστούς που ήθελαν να πάνε στο Τέμενος Αλ-Ακσά για να προσευχηθούν.

Αυτή είναι η εικόνα αυτή την ώρα, με άδειους τους δρόμους γύρω από το τέμενος:

13:14 Γεραπετρίτης: «Τη Δευτέρα θα γίνει η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»

Τη Δευτέρα το πρωί ένα C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αναχωρήσει για τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, με φάρμακα, νερό και τρόφιμα. Αυτό έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι στο Μεσανατολικό ζήτημα, «η στάση της Ελλάδας παραμένει μια στάση συνολικά και καθολικά ανθρωπιστική».

13:11 Ισραηλινό υπουργείο Υγείας: 319 τραυματίες σε νοσοκομεία, οι 55 σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, 319 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι 55 σε σοβαρή κατάσταση μετά από επιθέσεις της Χαμάς.

13:01 Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 9.227 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.826 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην περιοχή.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 2.045 γυναίκες. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει σε 23.516.

Τα αποτελέσματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στη Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα.

12:55 Ο επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ στα αραβικά έχει εξαφανίσει όλα τα παλαιστινιακά εδάφη

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων μετά από ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του Ισραήλ στα αραβικά, ο οποίος σε χάρτη που παρουσιάζει έχει εξαφανίσει όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε την ανάρτηση:

12:47 Ιρλανδός πρωθυπουργός: Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μοιάζουν με «κάτι που πλησιάζει την εκδίκηση»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βάραντκαρ, επέκρινε για άλλη μια φορά τις ενέργειες του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις του στη Γάζα ως «κάτι που πλησιάζει την εκδίκηση».

12:37 Αναφορές για 17 νεκρούς στην Καν Γιουνίς μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Αναφορές για νέο βομβαρδισμό στην Καν Γιουνίς στη νότια Γάζα κάνουν παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Την είδηση έχει δημοσιεύσει και το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Πηγή: Quds News Network

12:25 Δακρυγόνα σε πιστούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

To Al Jazeera μεταδίδει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα στη γειτονιά Ουάντι αλ-Ζοζ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να εμποδίσουν Παλαιστίνιους να πραγματοποιήσουν την προσευχή της Παρασκευής στο Τέμενος Αλ-Ακσά.

12:13 Τα διεθνή Μέσα συνεχίζουν να αναφέρονται στις πτήσεις των αμερικανικών drones πάνω από τη Γάζα

Στο δημοσίευμα των New York Times για τα αμερικάνικα drones που πετούν πάνω από τη Γάζα για να εντοπίσουν ομήρους συνεχίζουν να αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι πτήσεις των αμερικάνικων drones πάνω από τη Γάζα.

Αντίστοιχο δημοσίευμα έχει κάνει και το Reuters.

Διαβάστε το εδώ

12:05 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο κι άλλου στρατιώτη στη Γάζα – Έχουν σκοτωθεί 24

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε το όνομα ενός ακόμη στρατιώτη, του λοχία Ιτάι Σάαντον, 21 ετών, από το Χαρ Χαλούτζ στο βόρειο Ισραήλ, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα.

Ο Σάαντον ήταν διοικητής αρμάτων μάχης και σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Οι Times of Israel έχουν δημοσιεύσει φωτογραφία του νεκρού στρατιώτη, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί σχετική άδεια από τις IDF.

O Ισραηλινός λοχίας Ιτάι Σάαντον, 21 ετών, σκοτώθηκε στη Γάζα κατά τη διάρκεια μαχών.

11:55 Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια τις ανάγκες για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σε βοήθεια, ανακοίνωσε η υπηρεσία του παγκόσμιου οργανισμού που είναι αρμόδια για τον ανθρωπιστικό συντονισμό (OCHA).

«Το κόστος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων -δηλαδή του συνόλου του πληθυσμού της Γάζας και 500.000 ανθρώπων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», διευκρίνισε το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προσθέτοντας πως η αρχική έκκληση για κεφάλαια που είχε διατυπωθεί στις 12 Οκτωβρίου είναι πολύ ανεπαρκής.

Στις 12 Οκτωβρίου το OCHA είχε ζητήσει 294 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους.

«Η κατάσταση γίνεται έκτοτε όλο και πιο απελπιστική», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

11:43 IDF: Είμαστε σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας στα βόρεια, το Ιράν προτρέπει οργανώσεις να μας αποσπάσουν από τη μάχη στη Γάζα

Την ώρα που οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου συνεχίζονται, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας στα βόρεια και κατηγόρησε το Ιράν ότι προτρέπει οργανώσεις να μας αποσπάσουν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Όσον αφορά τις μάχες στη Γάζα, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας και τη γενικότερη περιοχή της «από αέρα, ξηρά και θάλασσα».

«Οι στρατιώτες συνεχίζουν να πολεμούν και να καταστρέφουν τις τρομοκρατικές υποδομές στο έδαφος και κάτω από αυτό. Απόψε οι δυνάμεις μας εντόπισαν πολλά όπλα σε διάφορες τοποθεσίες σε οχυρά τρομοκρατών που κατέλαβαν οι δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε επίσης ότι ο επίσημος αριθμός των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μειώθηκε από 242 σε 241.

11:33 Μαχητής της Χαμάς τοποθέτησε νάρκη με γυμνά χέρια σε τανκ και το ανατίναξε

Βίντεο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Χαμάς δείχνει μαχητή της οργάνωσης να τοποθετεί νάρκη με γυμνά χέρια σε τανκ και να το ανατινάζει.

Ο μαχητής φορούσε κάμερα στον εξοπλισμό του και κατέγραψε τι συνέβη.

Το βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ο δημοσιογράφος του Middle East Eye, Ραγκίπ Σοϊλού σε ανάρτησή του έχει ανεβάσει την παρακάτω φωτογραφία και γράφει: «Απλώς απίστευτο».

11:25 Η στιγμή που χτυπήθηκε σχολείο της UNWRA – Τουλάχιστον ένα παιδί νεκρό

Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που σχολείο της UNWRA (Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) γίνεται στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την UNWRA, ένα παιδί σκοτώθηκε από τη συγκεκριμένη επίθεση.

Δείτε το βίντεο:

11:19 Σε εξέλιξη βρίσκεται το ραντεβού ανάμεσα σε Νετανιάχου και Μπλίνκεν

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από το τετ α τετ Μπενιαμίν Νετανιάχου και Άντονι Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με ολόκληρο το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Άντονι Μπλίνκεν.

11:06 Παλαιστίνιοι μαχητές ανατίναξαν μπουλντόζα που κατέστρεφε δρόμους στην Τζενίν

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Δυτική Όχθη ανατίναξαν μπουλντόζα που κατέστρεφε δρόμους στην Τζενίν.

10:56 Ανώτερο στέλεχος Χαμάς: Ανοιχτοί σε μια «πλήρως συμβιβαστική» συμφωνία για τους ομήρους

Ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χαμάς δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC News ότι η ηγεσία της οργάνωσης είναι ανοιχτή σε μια «πλήρως συμβιβαστική» συμφωνία για τους ομήρους, ενώ τόνισε ότι «νόμιμο δικαίωμα ο αγώνας κατά της κατοχής», αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους από τα ισραηλινά κέντρα κράτησης», κάτι που το Τελ Αβίβ έχει κατηγορηματικά αρνηθεί να γίνει.

«Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Χαμάντ. «Και, επίσης, θέλουμε οι φυλακισμένοι μας τώρα να πάνε στα σπίτια τους. Έτσι, νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι τώρα να έχουμε έναν πλήρη συμβιβασμό, μια πλήρη συμφωνία, προκειμένου να παραλάβουν όλους τους ομήρους, είτε στρατιωτικούς είτε πολίτες».

«Θέλουμε να σταματήσει η επιθετικότητα, οι δολοφονίες και οι σφαγές του λαού μας», πρόσθεσε ο Χαμάντ.

«Και μετά από αυτό, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα, για τους ομήρους, για τους αιχμαλώτους, για τα πάντα, αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσουν την επιθετικότητα», είπε για τους Ισραηλινούς ο Χαμάντ.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε επίσης ότι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στις 7 Οκτωβρίου ήταν αποτέλεσμα απροσδόκητων «επιπλοκών». Αυτός ήταν ένας όρος που χρησιμοποίησε και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα σε λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, στην οποία είπε ότι η Χαμάς θα επαναλάβει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά.

10:45 Φτάνουν στην Αθήνα Έλληνες από τη Γάζα

Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα οι Έλληνες και τα μέλη των οικογενειών τους που απεγκλωβίστηκαν από τη Γάζα, περνώντας στην Αίγυπτο από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αεροσκάφος της Aegean θα μεταφέρει από το Κάιρο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 11 άτομα.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι συνολικά 16 άτομα, Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, διήλθαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της συνοριακής διάβασης στη Ράφα.

Οι 12 εξ αυτών πέρασαν στην Αίγυπτο το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ το απόγευμα ολοκληρώθηκε ο ασφαλής απεγκλωβισμός επιπλέον τεσσάρων.

Χαρούμενοι είναι όσοι καταφέρνουν να διασχίσουν το πέρασμα της Ράφα, από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

10:42 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ένα ολόκληρο συγκρότημα κατοικιών στην Αλ-Μαγκάζι

Η εικόνα μετά από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Αλ-Μαγκάζι, προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα, είναι απελπιστική.

10:33 Παλαιστινιακή οικογένεια αψηφά τους βομβαρδισμούς και γιορτάζει τα γενέθλια της κόρης της

Βίντεο με παλαιστινιακή οικογένεια να αψηφά τους βομβαρδισμούς και να γιορτάζει τα γενέθλια της κόρης της κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

10:26 Ξεκίνησε η συνάντηση Νετανιάχου – Μπλίνκεν

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε στη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Οι δύο πραγματοποιούν τετ α τετ συνομιλία και αργότερα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση, σύμφωνα με το ynet.

10:17 Νέο συγκλονιστικό βίντεο με τραυματισμένα παιδιά από βομβαρδισμούς

Εικόνες – γροθιά στο στομάχι. Το Quds News Network μεταδίδει βίντεο με τραυματισμένα παιδιά να δέχονται τις πρώτες βοήθειες μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο νοσοκομείο Al-Quds της πόλης της Γάζας μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη συνοικία Ταλ αλ-Χάουα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Ερυθρά Ημισέληνος.

10:12 Έξι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη μετά τις νυχτερινές επιδρομές – Ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματά του

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από πυρά του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαουάρ κοντά στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.

Στην Τζενίν, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων και ισραηλινών δυνάμεων. Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό αλ-Φαουάρ.

Ένας ακόμα Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε την Πέμπτη από πυρά του στρατού πέθανε από τα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το WAFA.

Ανάρτηση για τις ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έκανε και ο δημοσιογράφος της Haaretz, Τζακ Χούρι, δημοσιεύοντας βίντεο και φωτογραφίες.

10:06 Οι IDF κυκλοφόρησαν νέα συνομιλία που υπέκλεψαν – «Η Χαμάς έχει μισό εκατομμύριο λίτρα καυσίμων κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα»

Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο Σίφα ως κάλυψη για το αρχηγείο της, ενώ κυκλοφόρησε νέα συνομιλία που υπέκλεψε όπου υποστηρίζει ότι αξιωματούχος του συστήματος Υγείας στη Γάζα λέει ότι: «Η Χαμάς έχει μισό εκατομμύριο λίτρα καυσίμων κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα».

«Η συνομιλία επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς ελέγχει τις πηγές ενέργειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας και επιλέγει να τις εκτρέπει για τις τρομοκρατικές της ανάγκες και ότι ακόμη και αν εισαχθούν καύσιμα στη Λωρίδα, η οργάνωση θα αναλάβει τον έλεγχο αυτών των αποθεμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF.

10:01 Φωτογραφία από τους εργάτες που επιστρέφουν στη Γάζα εν μέσω πολέμου

Το Reuters δημοσιεύει φωτογραφία από τους εργάτες που εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και επιστρέφουν στη Γάζα εν μέσω πολέμου, μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών.

Εργάτες επιστρέφουν στη Γάζα εν μέσω πολέμου

09:52 IDF: Εξολοθρεύσαμε τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε μαχητές της Χεζμπολάχ που προσπάθησαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο, προσθέτοντας ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτρια και ελαφρά, αντίστοιχα, από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή Μάουντ Ντοβ στο βόρειο Ισραήλ.

09:43 Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον αποχαιρετισμό του δημοσιογράφου Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ από τους συναδέλφους του

Τον δημοσιογράφο Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ που σκοτώθηκε στο σπίτι του από ισραηλινό βομβαρδισμό στην Καν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, αποχαιρετούν οι συνάδελφοί του.

Πάνω στη σορό του έχει τοποθετηθεί το γιλέκο του με το σήμα «PRESS» (δηλαδή Τύπος).

Τον δημοσιογράφο Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ αποχαιρετούν οι συνάδελφοί του

Συγκλονισμένοι είναι οι συνάδελφοι του Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ που σκοτώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Η σορός του Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ μεταφέρεται από τους συναδέλφους του

Στιγμιότυπο από τον αποχαιρετισμό του νεκρού δημοσιογράφου Μοχάμαντ Αμπού Χατάμπ

09:38 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ, στο νότιο Ισραήλ, δίπλα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

09:33 Reuters: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάτες από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη πίσω στη Γάζα

Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, χιλιάδες είναι οι Παλαιστίνιοι εργάτες που δούλευαν στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη που επέστρεψαν πίσω στη Γάζα εν μέσω πολέμου.

Ορισμένοι από τους εργάτες επέστρεψαν από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ανατολικά του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μεταξύ της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, δήλωσαν οι μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων.

Με τη συγκεκριμένη είδηση και την απόφαση του Ισραήλ για τους εργάτες από τη Γάζα ασχολούνται όλα τα αραβικά ΜΜΕ.

09:24 Γιατί όλοι περιμένουν το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα

Την ώρα οι φόβοι για περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα – όπως έχει προαναγγείλει – θα κάνει σήμερα το απόγευμα την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

09:15 Η ανάρτηση Μπλίνκεν για το νέο ταξίδι στο Ισραήλ

«Πηγαίνω στο Τελ Αβίβ για περισσότερη διπλωματία κατά τη διάρκεια μιας απίστευτα δύσκολης περιόδου. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους περιφερειακούς ηγέτες για την προστασία των αμάχων και την πρόληψη της εξάπλωσης των συγκρούσεων. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στα δύο κράτη και στην ευρύτερη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», έγραψε ο Άντονι Μπλίνκεν για το νέο του ταξίδι στο Ισραήλ.

09:05 Ισραηλινός στρατός: «Εντοπίσαμε και κατασχέσαμε όπλα στην Μπέιτ Χανούν»

Στην ενημέρωσή τους για τις ολονύκτιες χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σημειώνουν ότι μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα μάχης και πυροβολικό, καθοδηγούμενα από δυνάμεις πεζικού της ταξιαρχίας Ναχάλ, έπληξαν και σκότωσαν αρκετούς μαχητές της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας εντόπισαν όπλα – τυφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG και πυρομαχικά, καθώς και υλικό πληροφοριών – χάρτες και εξοπλισμό επικοινωνίας – κατά τη διάρκεια ερευνών στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα.

Τα όπλα που εντόπισαν οι IDF στην Μπέιτ Χανούν

09:00 IDF: «Εξολοθρεύσαμε τον διοικητή του τάγματος Σάμπρα Τελ αλ-Χάουα της Χαμάς»

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν με αεροπορικό πλήγμα τον διοικητή του τάγματος Σάμπρα Τελ αλ-Χάουα της Χαμάς, Μουσταφά Νταλούλ.

Σύμφωνα με τις IDF, από την αρχή του πολέμου ο Νταλούλ είχε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των μαχών κατά των στρατευμάτων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος κατείχε διάφορες θέσεις στην στρατιωτική ιεραρχία της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

Δείτε βίντεο:

08:50 Προσγειώθηκε στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν

Για τρίτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, ο Άντονι Μπλίνκεν ταξιδεύει στο Ισραήλ, ενώ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αναμένεται να συζητήσει με την ισραηλινή ηγεσία το ενδεχόμενο να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» – όχι κατάπαυση του πυρός – έτσι ώστε να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα περισσότεροι άμαχοι και να περνά ευκολότερα η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα «δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ

08:41 IDF: Μια εβδομάδα χερσαίων επιχειρήσεων – Επτά νεκροί στρατιώτες από την Πέμπτη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας, ενώ έχουν προχωρήσει προς το κέντρο της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους: «Τις τελευταίες ώρες, τεθωρακισμένα σώματα και στρατεύματα πεζικού, με τη βοήθεια της IAF, πλήττουν φυλάκια, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλες τρομοκρατικές υποδομές που χρησιμοποιούνται από την ηγεσία της Χαμάς και τους τρομοκράτες της. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και της νύχτας 7 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας».

Φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF έχουν αναρτηθεί στο επίσημο Twitter:

08:30 Χεζμπολάχ: 55 μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Τα ονόματα άλλων πέντε μαχητών της Χεζμπολάχ που έπεσαν νεκροί σε μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις έδωσε η λιβανέζικη οργάνωση στη δημοσιότητα.

Μέχρι στιγμής 55 μαχητές της έχουν σκοτωθεί σε μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

To Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου σημειώνει ότι η Χεζμπολάχ έκανε 28 επιθέσεις στις 2 Νοεμβρίου, τις περισσότερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

08:20 Βάναυση σύλληψη Παλαιστινίου στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν όλο το βράδυ τις ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα από χτύπημα πυραύλου που εκτοξεύτηκε με drone.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συλλήψεις.

Βίντεο αποτυπώνει τη βίαιη σύλληψη νεαρού, τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεγυμνώσει και του έχουν φορέσει κουκούλα στην κωμόπολη Τούρμους Αγιά, στον βορρά της Δυτικής Όχθης.

08:13 Η Ταϊλάνδη συζητά με Ιράν και άλλες χώρες για την απελευθέρωση των 23 ομήρων που κρατά η Χαμάς

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης βρίσκεται σε επαφές με το Ιράν και άλλες κυβερνήσεις που μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Χαμάς και να συμβάλουν να απελευθερωθούν σώοι οι 23 υπήκοοι της ασιατικής χώρας που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα σήμερα.

Ο επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε πως εξασφάλισε τη δέσμευση της Τεχεράνης, η οποία τα τελευταία χρόνια θεωρείται πως έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, πως θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Ως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μπανγκόκ έλεγε πως οι όμηροι ήταν 22.

Τουλάχιστον 32 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 30.000 πολίτες της χώρας της Ασίας εργάζονταν στο Ισραήλ, μεγάλο μέρος τους στον αγροτικό τομέα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

08:06 Τα αποτελέσματα από την ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν

Μαζική καταστροφή των υποδομών στην Τζενίν υπάρχει μετά την ολονύχτια ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν.

08:00 Βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα, προκαλώντας δεκάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Οι αδιάκριτοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται

07:50 Η ΥΠΕΞ των Εμιράτων προειδοποιεί για τον κίνδυνο περιφερειακής σύρραξης στη Μέση Ανατολή

«Ο κίνδυνος περιφερειακής επέκτασης και περαιτέρω κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικές ομάδες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας κρατήσουν εγκλωβισμένους σε κύκλους βίας», δήλωσε η Νούρα αλ-Κααμπί, υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ σε συνέδριο πολιτικής στο Άμπου Ντάμπι.

07:45 Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε στη Ναμπλούς πέθανε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη πέθανε στο νοσοκομείο.

Το όνομά του ήταν Άσεμ Τζιχάντ Ραμαντάν και είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Ταλ κοντά στη Ναμπλούς την Τετάρτη.

07:40 Reuters: Το πέρασμα στη Ράφα θα ανοίξει για τρίτη ημέρα για περιορισμένο αριθμό πολιτών

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το πέρασμα στη Ράφα θα ανοίξει για τρίτη ημέρα για περιορισμένο αριθμό πολιτών με ξένα διαβατήρια ή διπλής υπηκοότητας που θα μπορέσουν να περάσουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μετά τη συμφωνία που υπήρξε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ανάμεσα σε Χαμάς, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, 16 Έλληνες διέσχισαν χθες Πέμπτη τη συνοριακή διάβαση.

Στιγμιότυπο από έλεγχο στο πέρασμα της Ράφα.

07:32 Οι ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ στο Ιράκ απειλούν τις ΗΠΑ

Οι ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ στο Ιράκ, οι οποίες ανήκουν στην ιρανική Δύναμη Κουντς, έστειλαν απειλητικό μήνυμα στις αμερικανικές δυνάμεις και τις βάσεις τους που δέχονται επιθέσεις στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας: «Στο πλαίσιο της υποστήριξης του λαού μας στην Παλαιστίνη και ως εκδίκηση για τους μάρτυρες, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια νέα φάση στην αντιμετώπιση του εχθρού και των βάσεών του στην περιοχή, μια ευρύτερη και πιο σοβαρή φάση».

07:24 Euro-Med Monitor: Το Ισραήλ έχει πλήξει τη Λωρίδα της Γάζας με το ισοδύναμο δύο πυρηνικών βομβών

Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεγάλης κλίμακας στις 7 Οκτωβρίου, ισοδύναμων με δύο πυρηνικές βόμβες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Med Human Rights Monitor).

Το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα συνεχίζεται

07:19

07:19 Ισραηλινές μπουλντόζες καταστρέφουν δρόμο στην Τζενίν μετά από επιδρομή

Το Ισραήλ συνεχίζει τις ολονύχτιες επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή δρόμου στην Τζενίν από ισραηλινές μπουλντόζες.

07:10 Πρόεδρος της Χιλής: Ασκεί πίεση στον Μπάιντεν για τη Γάζα

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της χώρας του στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, τόνισε χθες Πέμπτη στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως οι ισραηλινές ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο Μπόριτς θύμισε πως καταδίκασε έντονα την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας ξεπερνά τους 1.400 νεκρούς, και έχει επίσης καλέσει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, όμως πρόσθεσε πως οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα είναι δυσανάλογη αντίδραση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έχουν δικαιολογία και αξίζουν παγκόσμια καταδίκη, όμως η αντίδραση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου επίσης αξίζει την καταδίκη μας», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία.

07:04 Σήμερα η πρώτη τοποθέτηση του Νασράλα μετά την έναρξη του πολέμου

Ο ηγέτης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα θα «σπάσει τη σιωπή του» μετά από εβδομάδες και για πρώτη φορά από την κήρυξη του πολέμου του Ισραήλ στη Χαμάς.

06:55 Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έκανε ανάρτηση στα εβραϊκά ενάντια στη «σιωνιστική οντότητα»

Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έκανε ανάρτηση κατά του Ισραήλ στα εβραϊκά.

«Η σιωνιστική οντότητα σας λέει ψέματα», γράφει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για το Ισραήλ.

«Η σιωνιστική οντότητα είναι αβοήθητη και μπερδεμένη αυτή τη στιγμή και χωρίς την αμερικανική υποστήριξη θα παραλύσει μέσα σε λίγες ημέρες», τονίζει.

06:50 Σενάρια τρόμου για γενική σύρραξη – Δύναμη πυρός συγκεντρώνεται στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή

Πώς εξηγείται η τρομερή δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ποιες χώρες στέλνουν ναυτικό και στρατό στην περιοχή.

06:44 Τέσσερις ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες με τη Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

Δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF.

Ισραηλινό τανκ μέσα στη Γάζα

06:35 Νέο ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή του νοσοκομείου Al-Quds

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι το Ισραήλ προχώρησε σε νέες αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή του νοσοκομείου Al-Quds.

Δείτε σχετικά βίντεο:

06:30 Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη, με το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα να συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται ο τρόπος που μπορεί να τερματιστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα