Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των ανελέητων επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα την Παρασκευή, με τους νεκρούς στη Λωρίδα να ξεπερνούν τις 9.200.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χτύπησε ασθενοφόρο γιατί με αυτόν τον τρόπο μετακινούνται μαχητές της Χαμάς, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό.

Την ίδια ώρα οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιθέσεις, με την πόλη της Γάζας να τελεί «υπό διπλή πολιορκία» και 500.000 άμαχοι να υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και σήμερα Σάββατο θα βρεθεί στην Ιορδανία για σύνοδο με ΥΠΕΞ αραβικών χωρών.

Συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με τον Χασάν Νασράλα να δηλώνει στο διάγγελμά του ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στον ΟΤ

21:12 Μαχαίρωσαν Εβραία στο σπίτι της στη Λυών και σχεδίασαν σβάστικα στην πόρτα της

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε μια Εβραία μέσα στο σπίτι της στη Λυών, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ, που επικαλούνται οι Times of Israel.

Ο δράστης τράπηκε σε φυγή ενώ σχεδίασε στην πόρτα της σβάστικα.

Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά αλλά η ζωή της δεν κινδυνεύει.

21:05 Έφτασε στη Μέση Ανατολή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έφτασε στη Μέση Ανατολή και το δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Dwight D. Eisenhower, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

20:59 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν σήμερα στη Γάζα

30 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από το πέρασμα της στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερα από τα φορτηγά μετέφεραν ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα και τα υπόλοιπα μετέφεραν τρόφιμα, νερό και άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες.

Από τις 21 Οκτωβρίου, 451 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα, περίπου 30 κάθε μέρα.

20:53 «Λεχώνα αιμορραγούσα και έπρεπε να φύγω από το σπίτι μου»

Έξι ημέρες αφότου γέννησε το πρώτο της μωρό, η Σάλμα Ράντι αναγκάστηκε να εκκενώσει το σπίτι της στη βόρεια Γάζα για να ξεφύγει από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ και να αναζητήσει καταφύγιο στην κεντρική Λωρίδα

Εκείνη και ο σύζυγός της μένουν τώρα σε ένα μικρό διαμέρισμα με 43 ακόμα ανθρώπους, σύμφωνα με το Middle East Eyes.

Εκτοπισμένη, φοβισμένη και με κακή υγεία, η Ράντι παλεύει να φροντίσει το μωρό της, τον Ομάρ, που απέκτησε μετά από δύο προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

20:43 Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ακόμα μια φορά ότι «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

Σε δήλωσή του, καταδίκασε το χτύπημα του Ισραήλ σε ασθενοφόρο κοντά στο νοσοκομείο al Shifa της Γάζας, λέγοντας ότι «οι εικόνες με πτώματα σκορπισμένα στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι ανατριχιαστικές».

«Δεν ξεχνώ τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς και τις δολοφονίες, τον ακρωτηριασμό και τις απαγωγές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων» σημείωσε.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι φρικτή. Δεν φτάνουν αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Τα καύσιμα για τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια ύδρευσης εξαντλούνται. Τα καταφύγια της UNRWA φιλοξενούν τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων και βομβαρδίζονται. Τα νεκροτομεία ξεχειλίζουν. Τα καταστήματα είναι άδεια. Παρατηρείται αύξηση των ασθενειών και των αναπνευστικών παθήσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Ένας ολόκληρος πληθυσμός είναι τραυματισμένος. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» τόνισε.

20:36 Μαχητές της Αλ Κασάμ ανατινάζουν ισραηλινό τανκ στη βόρεια Γάζα

Το Al Jazeera Arabic δημοσιεύει βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ταξιαρχίες Al Qassam, δηλαδή το ένοπλο τμήμα της Χαμάς. Οι μαχητές της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης ανατίναξαν τανκ στη βόρεια Γάζα.

20:33 Τα ονόματα 4 στρατιωτών που σκοτώθηκαν δημοσιεύει ο ισραηλινός στρατός

Τα ονόματα τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους IDF.

Πρόκειται για τους Yehuda Cohen, 25 ετών, Gilad Nitzan, 21 ετών, Yonadav Levenstein, 23 ετών, και Lior Arazi, 25 ετών.

20:28 Βίντεο ντοκουμέντο από τα μυστικά τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα

Το ταξίδι ενός δημοσιογράφου μέσα στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα και τις συνεντεύξεις που πήρε από μαχητές μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, την ώρα που μηχανικοί του στρατού προσπαθούν με κάθε μέσο να τα καταστρέψουν.

Το ρεπορτάζ έγινε για το Russia Today και το έφερε στο φως η Jerusalem Post μέσω της πλατφόρμας Χ.

Σε ρεπόρτερ της Russia Today (RT) επετράπη μια σπάνια επίσκεψη μέσα στο λεγόμενο «Μετρό της Γάζας», το οποίο φτάνει έως και 300 μίλια κάτω από τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα.

20:21 Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους του Ντίσελντορφ για την Παλαιστίνη

20:14 Το Ισραήλ δεσμεύεται ότι «θα βρει και θα εξαλείψει» τον Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δεσμεύτηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «βρουν και θα εξαλείψουν» τον Γιαχία Σινουάρ, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξαλείψουμε», είπε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να δίνουν μάχες με τους μαχητές της Χαμάς εντός του παλαιστινιακού εδάφους.

20:08 Νέο χτύπημα κοντά στο συνεργείο του Mega στη Σντερότ

Το συνεργείο του MEGA βρέθηκε μπροστά σε επίθεση με ρουκέτες στη Σντερότ.

Όπως μετάδωσε ο Λεωνίδας Καπερναράκος, η πρώτη ρουκέτα αναχαιτίστηκε από το «Iron Dome», ωστόσο η δεύτερη πέρασε με αποτέλεσμα να εκραγεί κοντά στα τηλεοπτικά συνεργεία.

Ήχησαν οι σειρήνες κι όλοι έσπευσαν στο διπλανό νηπιαγωγείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο.

20:02 Αλ Κασάμ: Πολεμάμε τα ισραηλινά στρατεύματα σε πολλά μέτωπα

«Πολεμάμε τον ισραηλινό στρατό σε πολλά μέτωπα» στη Γάζα ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ.

«Αγωνίζονται με γενναιότητα και θάρρος. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και να καταστρέφουν τα οχήματα του εχθρού» δήλωσε ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera.

19:55 «Οι IDF έχουν σκοτώσει 12 διοικητές της Χαμάς» λέει ο Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 12 διοικητές της Χαμάς και ότι η περικύκλωση της πόλης της Γάζας ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ, υπήρξαν σκληρές μάχες εντός της Λωρίδας της Γάζας. Αρχίσαμε να πολεμάμε μέσα σε κατοικημένες περιοχές και ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιεί όλη του τη δύναμη» είπε, σύμφωνα με τη haaretz.

19:48 11 συλλήψεις διαδηλωτών στο Λονδίνο

Σε 11 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία εν μέσω διαδηλώσεων στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

19:41 Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως έγραψε στο «Χ» ο Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε την «ένθερμη αλληλεγγύη της ΕΕ προς το Ισραήλ μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» και πρόσθεσε ότι «όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε «την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διασφαλιστεί ότι όλη η ζωτική βοήθεια θα παραδοθεί στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα». Επισήμανε επίσης ότι: «Η διατήρηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη είναι υψίστης σημασίας. Και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή».

19:30 Κάθε 10 λεπτά ένα παιδί σκοτώνεται στη Γάζα

Ο επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας, Salama Maarouf, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι τουλάχιστον 9.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 3.900 παιδιά.

«Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι κάθε δέκα λεπτά, ένα παιδί σκοτώνεται», είπε.

19:21 Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου – Ζητούν να παραιτηθεί

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τον να παραιτηθεί στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, γράφουν οι Times of Israel.

19:16 Το Ισραήλ χρησιμοποίησε ξανά το «Arrow»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε το σύστημα αεράμυνας «Arrow» -για δεύτερη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς- για να αναχαιτίσει μια εκτόξευση από τη Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση προς την περιοχή Arava.

Το αμυντικό σύστημα Arrow έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου ύψους και μεγάλου βεληνεκούς. Δεν χρησιμοποιείται συνήθως για την αναχαίτιση πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Γάζα, σύμφωνα με το CNN.

19:08 Στη Γάζα ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού – Αξιολόγησε τα στρατεύματα

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρζι Χαλέβι πραγματοποίησε σήμερα αξιολόγηση των στρατευμάτων εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύουν οι IDF:

18:55 Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την επίθεση στα ασθενοφόρα: Το χειρότερο σημείο μιας ατελείωτης βίας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν το χτύπημα του Ισραήλ σε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «το νέο χειρότερο σημείο σε έναν κύκλο ατελείωτης βίας».

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα, πυκνοκατοικημένες περιοχές και προσφυγικούς καταυλισμούς είναι επαίσχυντα.

«Η θανατηφόρα επίθεση έξω από την πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα που έπληξε ασθενοφόρο χθες είναι φρικτή. Πρόκειται για μια επίθεση έξω από το πιο πολυσύχναστο νοσοκομείο της Γάζας» τονίζει.

«Στεκόμασταν μέσα στην πύλη του νοσοκομείου όταν το ασθενοφόρο χτυπήθηκε ακριβώς μπροστά μας. Υπήρχαν αίματα παντού» είπε ο Δρ Ομπάιντ.

18:40 «Σταματήστε τη γενοκτονία» – Διαδήλωση στο Βερολίνο υπέρ της Παλαιστίνης

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Βερολίνο το Σάββατο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Πολλοί κρατούσαν πανό που έγραφαν «σώστε τη Γάζα», «σταματήστε τη γενοκτονία» και «εκεχειρία» και φώναζαν: «Ελεύθερη Παλαιστίνη!».

Μεγαλειώδης φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Βερολίνο

18:29 «Θέλω να πεθάνω με την οικογένειά μου» – Αβέβαιο το μέλλον για χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ο Μοχάμεντ πέρασε όλη του τη ζωή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αδυνατώντας να περάσει στην ισραηλινή πόλη Herzliya για να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση σε φυλάκια του ισραηλινού στρατού και γύρω χωριά στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων. Περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί — συμπεριλαμβανομένων διπλών υπηκόων — αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από τότε, περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 3.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και, τώρα, από χερσαία εισβολή.

Αλλά ο πόλεμος έχει επίσης χωρίσει χιλιάδες μέλη της οικογένειας των Παλαιστινίων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών όπως ο Μοχάμεντ, ο οποίος αναγκάστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες να περάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στη Γάζα.

18:21 Σειρήνες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Σειρήνες ακούγονται στη Σντερότ και σε άλλες δύο κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

18:13 Αμερικανός αξιωματούχος: Η Χαμάς εμποδίζει τους ξένους να φύγουν από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ να επιτρέψει στα ασθενοφόρα να φτάσουν στα σύνορα

Η Χαμάς εμποδίζει τους ξένους υπηκόους να αναχωρήσουν από τη Γάζα έως ότου το Ισραήλ εγγυηθεί ότι τα ασθενοφόρα από τον παλαιστινιακό θύλακα μπορούν να φτάσουν στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, δήλωσε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την κατάσταση το Σάββατο.

17:59 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ακόμα ένα βήμα του Ερντογάν υπέρ της «τρομοκρατικής οργάνωσης» της Χαμάς

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απάντησε στην απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς και δήλωσε ότι αυτό είναι «ένα ακόμη βήμα του Προέδρου της Τουρκίας που τάσσεται στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν, έσφαξαν και εκτέλεσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν 240 στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» έγραψε ο Lior Hayit στο X.

«Επιπλέον, οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούν τον πληθυσμό της Γάζας ως ασπίδες. Η Χαμάς είναι ο πραγματικός εχθρός του παλαιστινιακού λαού που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

17:48 Ιορδανός ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» και ότι δεν θα πρέπει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.

Αν και καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ότι, αν και «κανείς λογικός άνθρωπος» δεν θα «υποτιμούσε» τον πόνο που ένιωσε το Ισραήλ εκείνη την ημέρα, ο πόλεμος στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται σε μια θάλασσα μίσους που θα καθορίσει τις επόμενες γενιές», είπε ο Σαφάντι μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Αιγύπτου.

17:43 Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Αίγυπτος καταβάλλει προσπάθειες να παραδώσει βοήθεια και να περιθάλψει τους τραυματίες της Γάζας, είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμεχ Σούκρι, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μπλίνκεν-ΥΠΕΞ αραβικών χωρών.

Ο Σούκρι επανέλαβε την έκκληση των αραβικών χωρών για «άμεση και εντατική» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «χωρίς κανέναν όρο».

17:41 Ισραηλινός στρατός: «Τρομοκράτες» της Χαμάς μας επιτέθηκαν όταν ανοίγαμε τον διάδρομο εκκένωσης

Ότι «τρομοκράτες» της Χαμάς επιτέθηκαν στον ισραηλινό στρατό την ώρα που επιχειρούσε να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια προς το Νότο, υποστηρίζουν οι IDF.

«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται τον πληθυσμό της Γάζας» υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

17:32 Μπλίνκεν: 105 φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι περίπου 105 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια μπήκαν σήμερα στη Γάζα.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το επίπεδο των προμηθειών δεν είναι «ούτε κατά διάνοια αρκετό».

Οι ΗΠΑ είναι «έντονα επικεντρωμένες» στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ πιέζουν για μια παύση ώστε να μπουν καύσιμα στη Γάζα.

17:21 Μπλίνκεν: Είμαστε επικεντρωμένοι στην απελευθέρωση των ομήρων – Μόνος δρόμος η λύση δύο κρατών

«Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο θεμελιώδες συμφέρον» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά το πέρας της συνάντησής του με τους ΥΠΕΞ αραβικών χωρών και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επίτευξη ειρήνης.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης οι χώρες σε όλο τον κόσμο έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσής της» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ «επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων» και ανέφερε ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να αποτρέψουμε τη δαιμονοποίηση του άλλου. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε κάνουμε τη δουλειά της Χαμάς».

Ο Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και ότι «μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμο μηχανισμό».

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η λύση των δύο κρατών με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν σε ένα δικό τους κράτος» ανέφερε και τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

17:10 Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

17:04 «25.000 τόνοι εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα»

Πάνω από 25.000 τόνους εκρηκτικών έχει ρίξει το Ισραήλ στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας το Σάββατο.

16:48 «Ντροπή»: Οικογένειες ομήρων της Χαμάς αποδοκίμασαν Ισραηλινό αξιωματούχο

Ο Γκαλ Χιρς, υπεύθυνος της ισραηλινής κυβέρνησης για τους αιχμαλώτους, αποδοκιμάστηκε από τις οικογένειες όσων κρατούνται από τη Χαμάς κατά τη συμμετοχή του σε μια διαμαρτυρία που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ.

«Είσαι ντροπή» του είπε μια γυναίκα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Πήγαινε σπίτι σου» του φώναξε κάποιος άλλος.

16:35 Γκάλαντ: Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος στο μέτωπο του Λιβάνου

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, περιόδευσε στα βόρεια σύνορα και δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της στην περιοχή του Λιβάνου, εναντίον της Χεζμπολάχ, αλλά σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο σε αυτό το μέτωπο.

Ο Γιαχία Σινουάρ έκανε ένα λάθος και σφράγισε τη μοίρα της Χαμάς και τη μοίρα της Γάζας. Αν ο Νασράλα κάνει λάθος, θα σφραγίσει τη μοίρα του Λιβάνου» είπε επίσης ο Γκάλαντ.

16:29 Διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης έκλεισαν την Oxford Circus στο Λονδίνο.

16:24 Τρομοκρατημένος ο Γκουτέρες από  την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «τρομοκρατημένος» από τη βομβιστική επίθεση που έπληξε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χθες, Παρασκευή.

«Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι άμαχοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, πολιορκούνται, δεν λαμβάνουν βοήθεια, τους σκοτώνουν και τους βομβαρδίζουν έξω από τα σπίτια τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκουτέρες.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του al-Shifa, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

16:19 Η Χαμάς λέει ότι πέντε ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ της Χαμάς δηλώνουν ότι οι μαχητές της σκότωσαν άλλους πέντε ισραηλινούς στρατιώτες στη βόρεια Γάζα.

16:16 Το Κατάρ καταδικάζει τον βομβαρδισμό σχολείου και  νοσοκομείων στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δηλώνει ότι «καταδικάζει έντονα» τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου και των νοσοκομείων στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν.

16:12 Σειρήνες στο νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στις νότιες παράκτιες πόλεις Άσκελον και Άσντοντ, καθώς και σε πολλές γύρω κοινότητες.

16:10 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

«Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έχει σχεδόν καταρρεύσει. Χειρουργούν στο πάτωμα. Χωρίς αναισθησία. Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Η βία πρωτοφανής» αναφέρει το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

16:04 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα σε νοσοκομεία και σπίτια, κόβοντας τη μόνη εναπομείνασα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για πολλούς Παλαιστίνιους
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης τη γεννήτρια του νοσοκομείου al-Wafa και κατέστρεψαν μια δημόσια δεξαμενή νερού ανατολικά της Ράφα, η οποία τροφοδοτούσε αρκετές γειτονιές.
  • Η είσοδος του νοσοκομείου παίδων al-Nasser και δύο τζαμιά στην πόλη της Γάζας επλήγη από ισραηλινή επίθεση.
  • Το πρωί του Σαββάτου ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κατά της οικίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
  • Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Γάζα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει μοντέλα που «διαγράφουν σταδιακά τους Παλαιστίνιους από την ιστορία».

15:52 «Έντονη αύξηση του μίσους στον κόσμο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου»

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «έντονη αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τουρκ εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.

«Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης (…) έχει επιπτώσεις παντού, καθιστώντας ταυτόχρονα απάνθρωπους τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Εβραίους. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στη ρητορική μίσους, τη βία και τις διακρίσεις, ένα βαθύτερο κοινωνικό ρήγμα και πόλωση, καθώς και την άρνηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάνθροισης. Έχω ακούσει Εβραίους και Μουσουλμάνους να λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και αυτό με λυπεί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

15:46 Κάθε τέσσερα λεπτά σκοτώνεται ένας Παλαιστίνιος στη Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, ένας Παλαιστίνιος σκοτώνεται κάθε τέσσερα λεπτά στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Mai al-Kala, Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του, στοχεύοντας σκόπιμα τα νοσοκομεία και ότι όλοι οι νόμοι που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ιατρικών ομάδων και των ασθενοφόρων έχουν παραβιαστεί από την ισραηλινή κατοχή.

Πρόσθεσε επίσης ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις στη Γάζα «δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να χύσει παλαιστινιακό αίμα και να διαπράξει άλλες φρικαλεότητες».

15:41 Συναντήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια με τον Χαμενεΐ;

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισκέφθηκε την Τεχεράνη πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του λιβανέζικου ειδησεογραφικού καναλιού Al Mayadeen.

Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς στο Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως αναμεταδίδει η haaretz, ο Χανίγια συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

15:34 Al Jazeera: Το Ισραήλ βομβάρδισε το Πανεπιστήμιο Al Azhar στη Γάζα

Το πανεπιστήμιο al-Azhar στη Γάζα βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επίσης βομβαρδίσει το Πανεπιστήμιο της Γάζας, το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και το Πανεπιστήμιο Αλ Άκσα.

15:29 Ανησυχία Μπλίνκεν για τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ότι «συμμερίζεται τη βαθιά ανησυχία του» για τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης τη σημασία να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα επεκταθεί.

15:23 Η βρετανική κυβέρνηση φακελώνει πανεπιστημιακούς για τις απόψεις τους για τη Γάζα

Το Συνδικάτο των Πανεπιστημιακών στην Βρετανία διαμαρτύρεται έντονα ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι η βρετανική κυβέρνηση φακελώνει πανεπιστημιακούς για τις απόψεις τους με έμφαση και στη Γάζα.

15:17 Ισραηλινό χτύπημα σε φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά που βρίσκονταν σε σπίτια στην περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός.

Το ίδιο πράγμα συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κοντά στο νοσοκομείο Nasser στη δυτική πόλη της Γάζας.

15:08 Στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν αύριο Κυριακή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

14:57 Χαμάς: «Σκοτώσαμε πέντε στρατιώτες και τραυματίσαμε άλλους» στην πόλη της Γάζας

14:47 Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ανακλήθηκε στην Άγκυρα αφού η ισραηλινή πλευρά δεν δέχθηκε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνέχισε τις επιθέσεις της κατά αμάχων».

15:08 Στην Τουρκία ο Άντονι Μπλίνκεν αύριο Κυριακή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

14:57 Χαμάς: «Σκοτώσαμε πέντε στρατιώτες και τραυματίσαμε άλλους» στην πόλη της Γάζας

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε στρατιώτες των IDF που βρίσκονταν σε κτίριο στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας άλλους.

14:47 Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ανακλήθηκε στην Άγκυρα αφού η ισραηλινή πλευρά δεν δέχθηκε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνέχισε τις επιθέσεις της κατά αμάχων».

14:40 Ξεκίνησε η συνάντηση του Μπλίνκεν με τους ΥΠΕΞ πέντε αραβικών χωρών και τον αντιπρόσωπο της Παλαιστίνης

Όπως μεταδίδει ο Τζακ Χούρι από τη Haaretz, ξεκίνησε η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τους τους ΥΠΕΞ πέντε αραβικών χωρών και τον αντιπρόσωπο της Παλαιστίνης στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ, ενώ εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής παίρνει μέρος ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ.

14:37 Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έξω από τα γραφεία του BBC

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του BBC υπέρ της Παλαιστίνης και καταγγέλλοντας το γνωστό βρετανικό Μέσο για το πώς παρουσιάζει τα γεγονότα στη Γάζα.

14:29 Σκηνές πανικού το πρωί του Σαββάτου μετά το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Quds

Μετά από το νέο ισραηλινό χτύπημα το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο Al-Quds, προκλήθηκε πανικός, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

14:20 «Δεν μας έχει μείνει τίποτα» – Οικογένειες Παλαιστινίων αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στη Γάζα αδυνατούν να περιθάλψουν όλους τους τραυματίες, ενώ το σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζεται.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία στη Γάζα

14:11 Γροθιά στο στομάχι τα βίντεο με τραυματισμένα παιδιά

Το Ισραήλ συνεχίζει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχοι να βρίσκουν τον θάνατο και ακόμη περισσότεροι να τραυματίζονται.

Τα βίντεο με τα νεκρά ή τραυματισμένα παιδιά που έρχονται στη δημοσιότητα είναι γροθιά στο στομάχι:

14:00 Η ανάρτηση του ισραηλινού στρατού για τον ανθρωπιστικό διάδρομο

Στα αραβικά είναι γραμμένη η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι μετά από παρόμοιες τέτοιες ανακοινώσεις, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στους δρόμους από όπου περνούσαν οι άμαχοι, ακόμη και στη νότια Γάζα.

14:29 Σκηνές πανικού το πρωί του Σαββάτου μετά το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Quds

Μετά από το νέο ισραηλινό χτύπημα το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο Al-Quds, προκλήθηκε πανικός, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

14:20 «Δεν μας έχει μείνει τίποτα» – Οικογένειες Παλαιστινίων αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στη Γάζα αδυνατούν να περιθάλψουν όλους τους τραυματίες, ενώ το σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζεται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία στη Γάζα.

 14:11 Γροθιά στο στομάχι τα βίντεο με τραυματισμένα παιδιά

Το Ισραήλ συνεχίζει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άμαχοι να βρίσκουν τον θάνατο και ακόμη περισσότεροι να τραυματίζονται.

Τα βίντεο με τα νεκρά ή τραυματισμένα παιδιά που έρχονται στη δημοσιότητα είναι γροθιά στο στομάχι:

14:00 Η ανάρτηση του ισραηλινού στρατού για τον ανθρωπιστικό διάδρομο

Στα αραβικά είναι γραμμένη η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι μετά από παρόμοιες τέτοιες ανακοινώσεις, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στους δρόμους από όπου περνούσαν οι άμαχοι, ακόμη και στη νότια Γάζα.

13:52 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 105 ιατρικές εγκαταστάσεις «σκόπιμα στοχοποιούνται» από τις ισραηλινές δυνάμεις

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μέσω του εκπροσώπου του Ασράφ αλ-Κούντρα, ανακοίνωσε ότι:

  • 150 τραυματιοφορείς έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου
  • 27 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων δύο που μετέφεραν το κονβόι των θυμάτων που κατευθυνόταν προς τη Ράφα την Παρασκευή
  • 105 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν στοχοποιηθεί σκόπιμα, 16 από τις οποίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας
  • 32 ιατρικές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι εκτός λειτουργίας, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων είτε λόγω ολικής καταστροφής τους

13:43 Έσβησαν οι γεννήτριες του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα

Οι γεννήτριες του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έσβησαν λόγω έλλειψης καυσίμων, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας.

13:32 Το Ομάν ζητά έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν απαίτησε τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου που φαίνεται να διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ζήτησε επίσης «τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου για όλες τις σφαγές που διαπράχθηκαν».

Το Ομάν καταδίκασε επίσης τις τελευταίες επιθέσεις σε δύο σχολεία που φιλοξενούσαν άμαχους, την είσοδο ενός νοσοκομείου και μια δημόσια δεξαμενή νερού, που έγιναν όλα στόχος τις τελευταίες 24 ώρες.

13:23 Τον θάνατο κι άλλου μαχητή της ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ – 58 συνολικά από τις 7 Οκτωβρίου

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο κι άλλου μαχητή της, του Γιουσούφ Μοχάμεντ Σάμπρα, γνωστού ως «Ράντα», ο οποίος πέθανε ως «μάρτυρας στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ».

58 στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς.

13:14 Νέα βίντεο και φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να δημοσιεύει βίντεο και φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Γάζα, ενώ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι στρατιώτες του «καθάρισαν» περιοχές από εκρηκτικά, εξουδετέρωσαν εχθρικές υποδομές και «τρομοκρατικούς» πυρήνες στην περιοχή.

13:07 Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

IDF και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τις εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ φαίνεται να χτύπησε στρατιωτική θέση των IDF.

Από τη δική τους μεριά απάντησαν με χτυπήματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

12:59 Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός στην περιοχή του νοσοκομείου Al-Quds

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει νοσοκομεία ή γύρω από νοσοκομεία.

Νέο χτύπημα πραγματοποίησε σήμερα στην περιοχή του  νοσοκομείου Al-Quds.

Δείτε βίντεο:

12:50 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί μετά τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις έχουν ανέλθει σε 9.488.

Την ίδια ώρα, 2.200 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

12:40 Ανοίγει δίοδος διαφυγής από τη βόρεια Γάζα για τρεις ώρες

Ο ισραηλινός στρατός μόλις ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας θα μπορούν να χρησιμοποιούν την οδό Σαλάχ αλ Ντιν, τον κύριο δρόμο της Γάζας, για να απομακρυνθούν νότια μεταξύ 13:00 και 16:00 η ώρα σήμερα.

Πού βρίσκεται η οδός Σαλάχ αλ Ντιν:

Πηγή: Al Jazeera

«Αν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς φροντίζουν ήδη για την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των IDF.

12:32 Ερντογάν για Νετανιάχου: Τον σβήσαμε και τον πετάξαμε στην άκρη

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι πλέον πιθανό να μιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ενημέρωσε ότι ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Anadolu.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο με το οποίο μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε στην άκρη», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

12:24 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον 12 νεκροί μετά τον βομβαρδισμό στο σχολείο Αλ-Φακούρα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου Αλ-Φακούρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα ανεβάζει αυτόν τον αριθμό αφού δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και δεκάδες τραυματίστηκαν.

«Ο αριθμός [των νεκρών] αναμένεται να αυξηθεί», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αμπού Σιλμέιχ, σύμφωνα με το Reuters.

12:15 Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Κανένα σημάδι ότι η Χαμάς έχει κατασχέσει ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε το Σάββατο ότι 800.000 έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000 μέχρι 400.000 παραμένουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν, είπε ότι δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις απαγόρευσης ή κατάσχεσης βοήθειας από τη Χαμάς.

«Τα καύσιμα στις αποθήκες στη Γάζα είναι προσβάσιμα στην UNRWA για τα φορτηγά με βοήθεια, την αφαλάτωση και τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Γάζας», σημείωσε.

12:05 Οι IDF χτυπούν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι προηγήθηκαν ρίψεις βλημάτων από το λιβανέζικο έδαφος προς το Ισραήλ.

12:00 Αναφορές για 12 νεκρούς μετά το χτύπημα στο σχολείο Αλ-Φακούρα, ανάμεσά τους και παιδιά

Παλαιστινιακά Μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς μετά το ισραηλινό χτύπημα στο σχολείο Αλ-Φακούρα στην Τζαμπάλια.

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα:

Πολύ σκληρές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη βόρεια Γάζα μετά από το χτύπημα στο σχολείο Αλ-Φακούρα.

Στο σχολείο Αλ-Φακούρα στη βόρεια Γάζα έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι.

Πανικός επικράτησε στο σχολείο Αλ-Φακούρα μετά από το νέο ισραηλινό χτύπημα.

11:50 Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Συνεχίζει τις συναντήσεις του στην Ιορδανία ο Άντονι Μπλίνκεν. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Κανείς από τους δύο δεν έκανε δηλώσεις όταν φωτογραφήθηκαν πριν από τη συζήτησή τους.

Όπως σημειώνει το CNN, το Κατάρ έχει λειτουργήσει ως βασικός διαπραγματευτής στις συζητήσεις με τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ έχουν πιστώσει στο κράτος του Κόλπου τη βοήθειά του στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης τεσσάρων ομήρων που κρατούνταν από την παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς και για το άνοιγμα της μεθοριακής πύλης στη Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Άντονι Μπλίνκεν και Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

11:43 Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο

Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έγινε στην Ιαπωνία με εκατοντάδες να συγκεντρώνονται έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Τόκιο.

11:35 Άγνωστο πόσα είναι τα θύματα στο σχολείο Αλ-Φακούρα στην Τζαμπάλια – Εικόνες φρίκης

Το Al Jazeera σημειώνει, σε ρεπορτάζ του, ότι οι ομάδες διάσωσης έχουν φτάσει στο σχολείο Αλ-Φακούρα στην Τζαμπάλια, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα και είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι.

Σύμφωνα με το αραβικό Μέσο, χτυπήθηκε και ασθενοφόρο που κατευθυνόταν σε άλλη περιοχή αφού οι βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι διαρκείς.

Τις προηγούμενες ημέρες η Τζαμπάλια είχε δεχθεί τρεις μεγάλα χτυπήματα, όπως υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Γιούμνα Ελ Σαγέντ από την πόλη της Γάζας.

11:26 Γαλλικό ΥΠΕΞ: Στους 39 οι νεκροί Γάλλοι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς – Άλλοι 9 αγνοούνται

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, 39 είναι οι νεκροί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

11:21 Η Βρετανία καλεί το Ιράν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να μην επεκταθεί ο πόλεμος

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προέτρεψε το Ιράν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε οργανώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Κλέβερλι μίλησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν χθες, δηλώνοντάς του ότι το «Ιράν φέρει ευθύνη» για τις ενέργειες οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, τις οποίες στηρίζει για πολλά χρόνια.

Ο Κλέβερλι επανέλαβε επίσης ότι οι υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλές εναντίον προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

11:14 Διαδηλώσεις στο Ιράν στην επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας και για αλληλεγγύη στη Γάζα

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν σήμερα 4/11, με αφορμή την επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων που υφίστανται ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ομάδα Ιρανών φοιτητών εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία λίγο μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη πριν από 44 χρόνια, κρατώντας 52 Αμερικανούς ως ομήρους για 444 ημέρες.

Στην Τεχεράνη, διαδηλωτές έκαναν σήμερα πορεία από την πλατεία Παλαιστίνης στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας προς την πρώην αμερικανική πρεσβεία σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες οι διαδηλωτές φαίνονται να καίνε την ισραηλινή σημαία και κρατούν φωτογραφίες νεκρών παιδιών από την Παλαιστίνη, που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα.

Διαδήλωση στο Ιράν. Πηγή φωτογραφίας: Fars News

11:05 Σειρήνες ακούγονται στην Άνω Γαλιλαία και στις ισραηλινές κοινότητες δίπλα στη Γάζα

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στην Άνω Γαλιλαία και σε ισραηλινές κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει το ισραηλινό Μέσο, για 13 ώρες υπήρχε ησυχία.

10:58 Αναπροσάρμοσαν οι Ισραηλινοί τα σχέδιά τους;

Οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμες πηγές στον στρατό, που επικαλείται το Foreign Policy, φαίνεται να έχουν αναπροσαρμόσει τα σχέδιά τους.

Ισραηλινό τανκ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

10:48 Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες από το χτύπημα στο νοσοκομείο Νασέρ

Το Al Jazeera έχει επαληθεύσει και μεταδίδει βίντεο που κυκλοφορούσε νωρίτερα στα social media από την επίθεση στο νοσοκομείο Νασέρ στην Καν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.

Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες:

10:42 Οι πρώτες εικόνες από την ισραηλινή επίθεση στο σχολείο Αλ-Φακούρα στη Γάζα

Το Al Jazeera επιβεβαιώνει το χτύπημα στο σχολείο Αλ-Φακούρα στην Τζαμπάλια όπου έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι.

10:30 CNN: Η Ουάσινγκτον αναμένει να ενταθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το CNN.

Το αμερικάνικο δίκτυο ανέφερε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να «καθαρίσει» το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει «μείωση σε ό,τι έχουμε δει αναφορικά με μαζικά ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα».

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα.

10:23 Συνάντηση Μπλίνκεν με υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Αμμάν της Ιορδανίας το Σάββατο και τόνισε τη σημασία της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στον νότιο Λίβανο, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο Μικάτι τόνισε επίσης τη δέσμευση του Λιβάνου στη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις του.

Ο Μπλίνκεν, με τη σειρά του, τόνισε τις προσπάθειές του να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αιχμαλώτων.

Άντονι Μπλίνκεν και Νατζίμπ Μικάτι.

10:13 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέτρεψε επιθέσεις από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) απέτρεψαν «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να επιτεθούν από τον Λίβανο, όπως ανέφερε ο στρατός αργά χθες στην εφαρμογή Telegram.

Οι IDF δήλωσαν ότι «τρομοκρατικός πυρήνας προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή Κιμπούτς Γιφτάχ στο βόρειο Ισραήλ. Ο τρομοκρατικός πυρήνας επλήγη από τεθωρακισμένο των IDF».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν «τρομοκράτη» ενώ «πλησίαζε την περιοχή των συνόρων από τον Λίβανο κοντά στην κοινότητα Σλόμι».

Βίντεο, που συνοδεύει την ανάρτηση, φέρεται να δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε ο ύποπτος.

10:06 Αναφορές ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο στη βόρεια Γάζα

Το Al Quds Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, μεταδίδει ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα με θύματα στο σχολείο Αλ-Φακούρα στη βόρεια Γάζα.

10:03 Η παραλία της Κόπα Καμπάνα γέμισε με «τυλιγμένες σορούς παιδιών» σε διαμαρτυρία για τη Γάζα

Ακτιβιστές στη Βραζιλία θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τους θανάτους παιδιών στη Γάζα και τοποθέτησαν 120 ομοιώματα με «τυλιγμένες σορούς παιδιών» στη διάσημη παραλία Κόπα Καμπάνα.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ήθελαν να δείξουν ότι η Βραζιλία δεν αδιαφορεί για τον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

09:55 Χαμάς: Το Ισραήλ έριξε πύραυλο από drone στο σπίτι του ηγέτη της οργάνωσης

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο Χαμάς Άκσα, που σχετίζεται με την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με drone στο σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και τηλεγράφημα του Reuters, το drone έριξε πύραυλο στο σπίτι του ηγέτη της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι ο Ισμαήλ Χανίγια δεν βρίσκεται στη Γάζα.

Δεν είναι σαφές αν μέλη της οικογένειάς του βρίσκονταν στο σπίτι όταν επλήγη.

09:48 «False alarm» στην Εϊλάτ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν υπάρχει κίνδυνος στην Εϊλάτ αφού οι πληροφορίες για ύποπτο αντικείμενο στον ουρανό της πόλης στα νότια του Ισραήλ αποδείχθηκαν ψευδείς.

09:45 Ποια μηνύματα στέλνει η ομιλία Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα δεν φημίζεται για τις σύντομες ομιλίες του. Ιδίως, όταν πρέπει να αναλύσει την αρκετά σύνθετη τακτική που έχει υιοθετήσει το κίνημά του σε σχέση με τις εξελίξεις στη Γάζα. Αυτό ακριβώς έκανε και με την πολυαναμενόμενη ομιλία του την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη στο in εδώ

Ο Χασάν Νασράλα σημείωσε ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» στην ομιλία του για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

09:37 Εκπρόσωπος γραφείου ΜΜΕ στη Γάζα: 46 νεκροί δημοσιογράφοι από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με το Middle East Eye, εκπρόσωπος του επίσημου γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει 46 δημοσιογράφους από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας, ο ίδιος διερωτήθηκε πού βρίσκεται η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς δημοσιογράφοι και γιατί δεν μιλούν για τις εχθροπραξίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και οι λειτουργοί των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα.

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν έχουν ξεπεραστεί… Πρόκειται για οργανωμένα εγκλήματα που έχουν καταγραφεί. Δεν θα περιγράψουμε έναν κατάλογο αιτημάτων, το μόνο που λέμε είναι ότι αν είστε άνθρωποι και βλέπετε τους ανθρώπους εδώ ως ανθρώπους σαν εσάς, τότε δείξτε την ανθρωπιά σας και υπερασπιστείτε αυτό που είναι σωστό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

09:28 Συναγερμός στην Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στην Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με το ynet.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από τη συγκεκριμένη πόλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες κατέρριψε drone των Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

09:20 Στην είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων στην πόλη της Γάζας χτύπησε το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera και το Anadolu, το Ισραήλ χτύπησε στην είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων στην πόλη της Γάζας, σε άλλη μια επίθεση σε νοσοκομείο.

09:10 Η ανάρτηση του στρατιωτικού εκπροσώπου των IDF για τη μάχη με μέλη της Χαμάς

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF έκανε ανάρτηση για τη μάχη με μέλη της Χαμάς στα νότια της Γάζας.

09:05 Βίντεο από την ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό στην Αλ-Φαουάρ στη Δυτική Όχθη

Το Al Quds Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την ισραηλινή επιδρομή που έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Αλ-Φαουάρ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε το βίντεο:

08:58 Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε μαχητές της Χαμάς που έβγαιναν από τούνελ στα νότια της Γάζας

Σύμφωνα με τις IDF, «κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια στοχευμένη επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τεθωρακισμένα και τεχνικά σώματα των IDF επιχείρησαν για να χαρτογραφήσουν κτίρια και να εξουδετερώσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τα στρατεύματα συνάντησαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα που έβγαινε από τούνελ. Τα στρατεύματα έριξαν οβίδες προς τους τρομοκράτες και τους σκότωσαν».

Ισραηλινοί στρατιώτες και τανκς στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε βίντεο που δημοσίευσαν οι IDF στο Twitter:

08:48 Ισραηλινή σημαία σε τέμενος στη Δυτική Όχθη

Όπως προαναφέρθηκε, ισραηλινές δυνάμεις ύψωσαν σημαία σε τέμενος στη Δυτική Όχθη μετά από επιδρομή.

Αυτό συνέβη στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Φαουάρ κοντά στη Χεβρώνα.

Ο δημοσιογράφος της Haaretz, Τζακ Χούρι ανάρτησε φωτογραφία από το περιστατικό.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

08:39 Μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χαμάς

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του ισραηλινού στρατού για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, υπήρξαν πολλές απόπειρες επιθέσεων εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων από τούνελ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Τα στρατεύματα των IDF επιχείρησαν στην περιοχή και σκότωσαν τρομοκράτες, εντόπισαν όπλα της Χαμάς και αποκάλυψαν τούνελ που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Κατά τη διάρκεια της μάχης με τους τρομοκράτες χθες, τα στρατεύματα των IDF συγκρούστηκαν με 15 τρομοκράτες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς, και έστρεψαν πυρά αρμάτων μάχης για να καταστρέψουν τρία παρατηρητήρια της Χαμάς», προσθέτουν οι IDF.

Δείτε βίντεο από τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα:

08:30 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν νεαρό Παλαιστίνιο στην Ιερουσαλήμ

Μαίνεται η ένταση τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στην Ιερουσαλήμ αφού οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για όσα γίνονται στη Γάζα.

Βίντεο αποτυπώνει τη σύλληψη νεαρού Παλαιστινίου στην Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις:

08:24 Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στήνουν σκηνές για να διαμαρτυρηθούν στο Τελ Αβίβ

Συγγενείς όσων κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν στήσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στην είσοδο της στρατιωτικής βάσης Κίρια στο Τελ Αβίβ για να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους.

«Δεν θα φύγουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα τους!», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών.

«Θα μείνουν σε σκηνές με στρώματα και υπνόσακους μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους. Κάθε Ισραηλινός πολίτης καλείται να έρθει και να δείξει την υποστήριξή του!», ανέφερε το Φόρουμ, προσθέτοντας ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει σήμερα στις 20:00 το βράδυ.

Οι οικογένειες των ομήρων από τη Χαμάς έχουν αναρτήσει τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων σε πίνακες

08:15 Σκίτσο για το χτύπημα στο ασθενοφόρο

Οι Times of Gaza παρουσιάζουν σκίτσο μετά το χτύπημα στο ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Σίφα.

Από τη συγκεκριμένη επίθεση, ο τραγικός απολογισμός ήταν 15 νεκροί.

08:10 Εφιαλτική νύχτα με πολλές αεροπορικές επιδρομές

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, WAFA, οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε πολλές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γάζα.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην αλ-Νασέρ της δυτικής Γάζας, σε Τζαμπάλια, Μπέιτ Χανούν, Ατάτρα, αλ-Σουντανίγια, Μπέιτ Λαχία στα βόρεια και τη γειτονιά αλ-Τουφάχ της πόλης της Γάζας.

08:03 Νέο φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα

Σε νέο χτύπημα σε νοσοκομείο προχώρησε το Ισραήλ. Σύμφωνα με αναφορές χτυπήθηκε το Νοσοκομείο Νασέρ στην Καν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

07:53 Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν – Με ποιους θα συναντηθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού στο Ισραήλ που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με το ζήτημα των ανθρωπιστικών «παύσεων» στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε στην Ιορδανία αργά την Παρασκευή και μετά τη συνάντησή του με τον Αμπντάλα Β΄αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων θα τονίσουν την «αραβική στάση που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους τερματισμού της επικίνδυνης επιδείνωσης που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

07:47 Πάνω από χίλιοι κρατήρες στην ισοπεδωμένη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Ανάλυση του Guardian με βάση δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στη βόρεια Γάζα με πάνω από 1.000 κρατήρες να έχουν δημιουργηθεί από τους βομβαρδισμούς.

Οι κρατήρες που μπορούν να ειδωθούν από το διάστημα βρίσκονται σε μια απόσταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε μια περιοχή, μόλις μισού χιλιομέτρου σε πλάτος, ένα μπλοκ κατοικιών έχει βομβαρδιστεί τόσο σφόδρα που υπάρχουν περίπου 100 κρατήρες. Μερικοί είναι βαθύτεροι και φτάνουν περίπου τα 19 μέτρα μέσα στη γη.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Guardian / Planet Labs

Πηγή φωτογραφίας: Guardian / Planet Labs

07:40 Δέκα συλλήψεις στην περιοχής της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη – Ισραηλινή σημαία σε τέμενος

Το Ισραήλ συνεχίζει τις ολονύχτιες επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA τουλάχιστον δέκα συλλήψεις έγιναν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαουάρ, νότια της Χεβρώνας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ισραηλινές δυνάμεις ύψωσαν ισραηλινή σημαία στο τέμενος του καταυλισμού.

07:34 Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο ασθενοφόρο εξέφρασε ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την χθεσινή ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρο στη Γάζα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «πρέπει να σταματήσει».

«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που αναφέρθηκε στη Γάζα εναντίον κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Οι εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 60 τραυματίες ήταν ο τελευταίος απολογισμός της συγκεκριμένης αεροπορικής επιδρομής που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πλήγμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν όχημα που χρησιμοποίησε «τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

07:25 Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη, με το αιματοκύλισμα να συνεχίζεται μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς έπειτα από την επίθεση της δεύτερης στις 7 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα