Στην υλοποίηση της fast track διαδικασίας για την απονομή των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων, αναμένεται να ρίξει το βάρος του ο ΕΦΚΑ μετά την ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία απλοποιείται η διαδικασία απονομής των επικουρικών συντάξεων. Η νέα διαδικασία θα ισχύσει αναδρομικά και θα συμπεριλάβει τις εκκρεμείς αιτήσεις έκδοσης επικουρικών συντάξεων.

Ασφαλιστικό: Στο μέλλον μετατίθεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Επικουρικές συντάξεις

Η μεγάλη εκκρεμότητα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων απεικονίζεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις απόδοσης επικουρικών συντάξεων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα 103.875 αιτήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις παρουσιάζουν αύξηση στα 83.635 από 79.890 το προηγούμενο τρίμηνο.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και την πρόθεση του υπουργού Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδη να εισάγει απλοποιημένες διαδικασίες απόδοσης των επικουρικών συντάξεων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Απλοποίηση διαδικασιών

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας η διάταξη που αφορά τις επικουρικές συντάξεις, απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, είτε σε έναν φορέα, είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο.

Θεμελίωση επικουρικής σύνταξης

Με τον τρόπο αυτό ενιαιοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά. Περίπου 12.000 – 13.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διάταξη για την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να περιοριστούν οι εκκρεμότητες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σε τρεις μήνες

Η εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Τέλος στο τομέα των εφάπαξ βοηθημάτων υπολογίζεται ότι οι εκκρεμότητες στο δημόσιο είναι 3.700 αιτήσεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν τις 7.000 – 8.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Ασφαλιστική ικανότητα: Ποιες ομάδες τη χάνουν – 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αλλαγές από φέτος
Tax |

Ποιοι χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα - Όλες οι αλλαγές σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Για ποιες ομάδες συνεχίζει να παρέχεται η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025   Υπουργείο Εργασίας: Γιατί δεν μπορεί να παραταθεί για όλους η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα