Με σημαντικά κέρδη κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αποτυπώνουν την ικανοποίησή τους στο πλήθος των επιχειρηματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα, επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη διάσπαση της αντίστασης του γενικού δείκτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,86% στις 1.230,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.008,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,81% στις 993,11 μονάδες.

Όπως θα έπρεπε να είναι…

Η αγορά δείχνει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και να αποτυπώνει στο ταμπλό αρκετές εξελίξεις που μόνο θετικό πρόσημο έχουν. Από τη μία η φημολογία περί βελτίωσης του τιμήματος που δίνει η UniCredit για την Alpha Bank και από την άλλη η άσκηση των warrants του ελληνικού Δημοσίου στην Aegean, είναι δύο εξελίξεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, όπως φαίνεται και στους τίτλους που οδηγούν την άνοδο. Η επενδυτική κοινότητα επιστρέφει επομένως στα θεμελιώδη, στα μερίσματα και την προστιθέμενη αξία των συμφωνιών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι.

Η αγορά χρειαζόταν καταλύτες που θα τη βοηθούσαν να επιβεβαιώσει την λύση της συσσώρευσης, ενώ και ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να κατοχυρώσει και σε εβδομαδιαίο ορίζοντα το επίπεδο που είχε χαθεί προ πολλού και είχε βάλει τα πράγματα σε αρνητικό έδαφος. Έτσι, δημιουργείται σήμερα μια απόσταση ασφαλείας από τις 1.210 μονάδες, ανοίγοντας το δρόμο για το επόμενο επίπεδο των 1.250 μονάδων, με ενδιάμεσο σκαλοπάτι στις 1.240 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική αστάθεια επί του παρόντος δείχνουν να είναι διαχειρίσιμες οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών σε μια κομβική στιγμή για τις οικονομίες. Υπό αυτό το πρίσμα το χρηματιστηριακό περιβάλλον μπορεί και δικαιολογημένα να είναι πολύ πιο αισιόδοξο από ότι πριν από μερικές εβδομάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean και Alpha bank σημειώνουν κέρδη 2,77% και 2,42% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Quest, Cenergy, Titan, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Coca Cola, ενώ ήπια πτωτικά οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Autohellas και ΕΥΔΑΠ δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας πτώση 1,2% αμφότερες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών